Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

17 ayda proje masasından gökyüzüne uzanan bir hikaye; AKSUNGUR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yayınlanan kurum içi iletişim dergisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii MAG’da 17 ay gibi kısa bir sürede proje masasından test uçuşu aşamasına gelen AKSUNGUR insansız hava aracının hikayesine yer verildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii MAG’da yer alan hali ile AKSUNGUR’un hikayesi;

ANKA ürün ailesinin seri üretimine başlanmasının ardından Şirketimiz, hep daha iyisini yapma arzusuyla hareket etti. 2017 yılının Ağustos ayında belirlenen mühimmatları taşıyabilecek bir ürünün hayalini kurarak 17 ayda yeni bir ANKA’yı gökyüzüne taşımak için çalışmalarına başladı.

ANKA’nın yeni versiyonu için beş ayrı alternatif düşünen çalışma arkadaşlarımız yöneticilerimiz için hazırladıkları sunumların ardından AKSUNGUR için 2017 yılının Eylül ayında çalışmalara başladı.

Kavramsal tasarım aşamalarına hızlıca geçen Şirketimiz, 2018 yılının Şubat ayında ön tasarım aşamasını da tamamlayarak Kritik Tasarım Toplantısı’nı bu gelişmelerden birkaç ay sonra gerçekleştirdi. AKSUNGUR Projesi’ni hayata geçirmek için toplamda 17 ay gibi kısa
bir süresi olan Şirketimiz bu toplantının ardından da seri üretim faaliyetlerine başladı. Yazılım ve donanımını ANKA serisinden alan AKSUNGUR için hızlıca yeni bir kanat tasarlandı. Pre-preg adı verilen, reçine indirilmiş kompozit kumaşlarla el yordamı ile yeni
insansız hava aracımızın kanadını tasarlayan çalışma arkadaşlarımız benzer büyüklükle el serimi kanat kompozit yapan dünyanın sayılı firmalarından biri olduğumuzu bir kez daha kanıtladı.

Airbus ve Boeing’e yaptığımız çalışmalar sonucunda büyük bir tecrübeye sahip olan çalışma arkadaşlarımız, ayrıca yeni insansız hava aracımızın kanatlarını, yapısal bileşenlerinde de hem taşınabilirlik hem de hangarlara sığma acısından bir aile konsepti içerisinde orta ve dış kanatlar şeklinde tasarlandı. İleriki dönemde üzerine entegre edilecek silahlarla birlikte ise bizlere yepyeni tecrübeler kazandıracak.

“AKSUNGUR’u ANKA platformunun üzerine inşa ettik. TUSAŞ’ı bundan sonra da böyle göreceksiniz, bir platformu temel alarak üzerine başka bir platform inşa edeceğiz. Bu yaklaşımda 1’inci platform vakit almış, yüksek maliyetli olmuş olabilir ancak 2’nci platform çok daha kısa zamanda ve çok daha uygun maliyetlerle ortaya konulabiliyor. Az bir maliyetle 200 kilogram faydalı yük taşıyan ANKA’yı, 750 kilogram taşıyabilir noktaya taşıdık. Ağır Sınıf Taarruz Helikopterimiz de benzer bir yaklaşımla daha önce üretilen T129 ATAK Helikopteri üzerine kuruluyor. Bir önceki ürünü baz alarak çok daha iyi ikinci bir ürün geliştirmeyi sürdüreceğiz. Böylece farklı ihtiyaçlara cevap verebilen ürün aileleri oluşturacağız.”
Prof. Dr. Temel KOTİL
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü

İlk Uçuş

24 metre uzunluğa sahip kanatlarında 1 ton yakıt taşıyabilen, iniş ve kalkışlarında farklı ağırlıklara sahip olacağı göz önüne alınarak tasarlanan, çift motorlu AKSUNGUR, 20 Mart 2019 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirerek bizlere büyük bir gurur yaşattı.

Tasarım çalışmaları çok kısa bir sürede tamamlanan AKSUNGUR 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirdiği ilk uçuşunda ilk denemede tam 4 saat 20 dakika havada kalmayı başardı. 40 bin feet irtifaya çıkabilen ve 750 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip olan AKSUNGUR, ANKA’nın ardından, TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) tarafından geliştirilen PD170 motorlarının 2’nci kullanıcısı olarak tarihteki yerini alacak.

İlk uçuşunda aynı zamanda otomatik iniş ve kalkış özelliğini de kullanan Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA Sistemi AKSUNGUR; keşif, gözetleme ve taarruz görevlerinde kullanılacak.

40 saate kadar havada kalabilen ve tüm Ar-Ge Bütçesinin Şirketimiz tarafından karşılandığı AKSUNGUR’un ileride kullanıcısının isteklerine göre geliştirilmeye devam edilmesi planlanıyor.

Testleri başarıyla geçmeye devam eden ANKA ailesinin yeni üyesi AKSUNGUR’un, 2020 yılında kullanıcısı ile bir araya gelebilmesi için yürütülen çalışmalar ise tüm hızıyla devam ediyor.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR