Geçtiğimiz hafta havalimanları için bir karne haftası gibiydi. Hem dünyanın en yoğun havalimanları hem de dünyanın en iyi havalimanları belirlendi. Her iki listenin zirvesinde de değişiklik olmadı.
Dünyanın en iyi havayolları kadar artık dünyanın en iyi havalimanları da dikkatle takip ediliyor. Çünkü yolcu tercihlerinde bu tarz derecelendirmeler önemli rol oynuyor. Eğer bir ülkenin hem havayolu, hem de havalimanı en iyi seçiliyorsa o ülkenin havacılığı çift kanatlı uçuyordur. Tıpkı Singapur örneğinde olduğu gibi havacılık sektörü gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürür, iniş-çıkışlar yaşanmaz.
Hafta içinde dünyanın en iyi havalimanları Amsterdam’da düzenlenen Skytrax World Airport Awards’da duyuruldu. Temmuz 2016 ile Şubat 2017 arasında dünya genelinde 550 havalimanında 105 farklı milletten 13.82 milyon yolcu, havalimanlarını puanlayarak en iyilerin belirlenmesinde Skytrax’a yardımcı oldu. Tamamen yolcu deneyimleriyle yapılan Skytrax 2017 sıralamasının sonucu sürpriz olmadı. Singapur Havayolları’nın merkezi olan Changi Havalimanı, beşinci kez üst üste dünyanın en iyi havalimanı seçilerek son 17 yıldır 8. kez bu ödülü almaya hak kazandı.
Üç terminali ile yolcularına seyahat öncesinde olağanüstü konfor sunan, Türk Hava Yolları’nın da Uzakdoğu’daki önemli uçuş merkezi olan Changi Havalimanı’nın dördüncü terminali, bu sene hizmete girecek.
Öte yandan Tokyo Haneda Havalimanı, yıllardır ikinciliği kimseye kaptırmayan Seul Incheon’u yerinden etmeyi başardı. Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Hamad Havalimanı da iyi bir yükselişle altıncılık koltuğuna oturdu. Geçen yıl en iyi 10 arasında olmayan ama bu yıl listeye giriş yapan tek havalimanı ise Frankfurt oldu. Kuzey Amerika’dan hiçbir havalimanı, bu yıl da ilk 10’da yer alamadı.
DÜNYANIN EN İYİ HAVALİMANLARI
- Changi (Singapur)
- Tokyo Haneda (Japonya)
- Seul Incheon (G. Kore)
- Münih (Almanya)
- Hong Kong
- Doha Hamad (Katar)
- Nagoya Chubu Centrair (Japonya)
- Zürih (İsviçre)
- Londra Heathrow (İngiltere)
- Frankfurt (Almanya)
DÜNYANIN EN YOĞUN 10 HAVALİMANI
Dünyanın en iyi havalimanları, yolcuların puanlaması ve Skytrax gibi derecelendirme kuruluşlarının da belli kriterlerle konuya yaklaşımıyla belirleniyor. Dolayısıyla tartışılabilir tarafları şüphesiz var. Ancak dünyanın en yoğun havalimanlarının tespiti tamamıyla istatistiklere dayandığından tartışılacak tarafından çok tahlil edilecek yönler söz konusu…
Merkezi Kanada’da bulunan ve TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener’in de yönetiminde yer aldığı Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) 1200’den fazla havalimanından aldığı verilerle hazırladığı raporu, dünyanın en yoğun meydanının 1998’den bu yana değişmediğini gösteriyor.
Yaklaşık 3.8 milyar yolcunun seyahat ettiği 2016’da, ABD’nin Atlanta şehrindeki Hartsfield-Jackson Havalimanı, 104 milyonun üzerinde yolcu sayısıyla liderliğini sürdürdü. Türk Hava Yolları’nın da 16 Mayıs 2016’dan itibaren uçuş ağına dahil ettiği Atlanta böylece 19. kez üst üste dünyanın en yoğun havalimanı oldu.
Uzun süre zirvede olan Atlanta’nın, 100 milyon yolcu sayısını geçen ilk ve tek havalimanı olması, ABD nüfusunun yüzde 80’ine 2 saat ve altında uçarak ulaşabilmesinden ve Kuzey Amerika’nın iyi bir aktarma noktasında bulunmasından kaynaklanıyor.
Çin’in başkenti Pekin’deki Capital Havalimanı yolcu sayısını 94 milyonun üzerine çıkararak en yoğun ikinci havalimanı unvanını, geçen yıl üçüncülüğe yükselen Dubai Havalimanı da 2016 yılında yolcu sayısını 83 milyona çıkararak unvanını korudu.