Perşembe, Ekim 24, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

2050 net sıfır hedefine ulaşmak için ‘hızlı ve kararlı eylem’ gerekiyor

Geçen hafta yayınlanan önemli bir akademik raporda, havacılık sektörünün 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma yönündeki hükümet ve endüstri hedeflerini karşılamada “tehlikeli bir şekilde yoldan çıktığı” öne sürüldü.

Cambridge Üniversitesi merkezli Havacılık Etki Hızlandırıcı Projesi’nin araştırmasında, uçmanın daha uygun fiyatlı hale gelmesiyle birlikte sektörün küresel CO2 emisyonlarına katkısının artmaya devam edeceği uyarısı yapıldı.

Raporun yazarları, havacılık sektörünün şu anda küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 2,5’inden sorumlu olduğunu, CO2 dışı etkiler de eklendiğinde sektörün iklim ısınmasına katkısının yaklaşık yüzde 4’e çıktığını belirtti.

Raporda, “Hükümetlerin ve endüstrinin 2050 yılına kadar net sıfır havacılık sektörüne ulaşma yönündeki iddialı taahhütlerine rağmen, sektör tehlikeli bir şekilde raydan çıkmış durumda. Hızlı ve kararlı bir eylemde bulunulmazsa, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma fırsatını kaçırma ve ihtiyaç duyulan kritik teknolojik ve ticari dönüşümleri geciktirme riskiyle karşı karşıya kalırız” denildi.

Proje, Cambridge Üniversitesi Whittle Laboratuvarı ve Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü’nün ortak küresel girişimi olup, “iklim nötr havacılığa geçişi hızlandırmak” amacıyla sektör uzmanlarını bir araya getiriyor.

Yazarlar, net sıfır hedefine ulaşmak için dört “Sürdürülebilir Havacılık Hedefi” içeren beş yıllık bir plan önerisinde şu ifadeler kullanıldı:

“Hükümetler, kriyojenik hidrojen veya metan yakıtları, hidrojen-elektrik tahriki ve sentetik biyoloji gibi öncü teknolojilere şimdi yatırım yaparak, tıpkı elektrikli araçların otomotiv sektörünü yeniden şekillendirmesi gibi, havacılık sektöründe ve bir dizi bitişik sektörde fırsatların kilidini açabilirler”

Araştırmanın tümü için: TIKLAYINIZ

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR