İlk olarak Ekim 2018’de açılacağı açıklanan, sonrasında Şubat olarak revize edilen 3. havalimanında tarih yaklaştıkça, endişeler arttı. Havalimanının hedeflenen tarihte açılamayabileceğini belirten uzmanlar, ÇED raporu geciken metro inşaatında da benzer sorunların bulunduğunu açıkladı.
Karar’da yer alan haberde gelecek yılın Şubat ayında ilk etabı açılması planlanan 3. havalimanında ulaşım sorununun baş göstermesinden endişe ediliyor. Özellikle raylı ulaşım sistemlerinde çalışmaların beklenenden yavaş ilerlediğini iddia eden uzmanlar, 34 kilometre uzunluğunda Gayrettepe-Yeni Havalimanı ile 31 kilometre uzunluğunda Halkalı-Yeni Havalimanı olmak üzere toplam 65 kilometre olarak planlanan raylı sistem hattının yapımına geç kalındığı görüşünde. Konuyu Karar’a değerlendiren uzmanlar, birinci aşaması olarak belirlenen Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesimine ilişkin projenin, ÇED Belgesi ve fizibilite etüdü işlerinin tahmin edilenden geç tamamlandığını, bu nedenle 3. havalimanının raylı sistem olmadan faaliyete geçme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Söz konusu hattın yapımının Bakanlıkça üstlenilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ise 1 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. 3. havalimanı raylı sistem bağlantı projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılıyor. Kent merkezi ile 3. havalimanı arasında ulaşım metro hattı ile 30 dakika olacak.
7 Haziran 2014’te temeli atılan 3. havalimanı ile bölgede oteller, yerleşim merkezleri açılacak olması nedeniyle de geniş bir toplu ulaşım ağına ihtiyaç olacak. Bu nedenle metro ağının zamanında tamamlanması hem havalimanının verimli kullanımı, hem de bu bölgede oluşacak yaşamın sağlıklı işleyişi açısından kritik öneme sahip.
3’üncü havalimanının yapımını ve 25 yıllığına işletilme ihalesini kazanan Limak-Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu İGA, inşaat çalışmalarını tüm hızıyla sürdürse de ilk etabın önümüzdeki yıl Şubat ayında açılıp açılamayacağı yönünde endişeler bulunuyor.
Resmi inşaat tamamlanma süresi Ekim 2018 olan olan projenin açılışı, aynı yılın şubat ayına çekilmişti. Fakat uzmanlar, inşaat sektöründe en verimli tarihler olan ilkbahar ve yaz aylarının tamamlanma tarihindeki revize nedeniyle kaybedilmiş olmasının projenin hedeflenen tarihte tamamlanamama riskini doğurduğunu belirtiyor. Hatta takvimin gerisinde kalan İGA’nın, operasyon birimlerinden bu gecikme nedeniyle eleman çıkardığı, maaşını zamanında alamayan taşeron işçilerin de iş yavaşlatlatma eylemi yaptığı ifade ediliyor.
RAKAMLARLA DEV PROJE
* Proje alanı toplam 76,5 milyon metrekare.
* Yeni havalimanının ilk etap, Atatürk Havalimanı’nın 3 katı büyüklüğünde.
* İlk açılışta 90 bin yolcu kapasite ile hizmet verecek olan projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek.
* Günlük toplam uçak hareket kapasitesi 3 bin 500 olacak.
* Ana terminal binası inşaat alanı 1.3 milyon metrekare.
* 700 bin metrekare katlı otopark sayesinde 18 bin araç park sorunu yaşamayacak.
* Kapalı inşaat alanı toplamı 3.5 milyon metrekare bu Monaco’nun 1,7’sine yani yaklaşık olarak iki katına tekabül ediyor.
* Terminal binasında 1 milyon metreküp beton kullanılacak bu Empire State Building’de kullanılanın 1,4 katı.
* Terminal binasında 180 bin ton demir kullanıyor ki bununla 24 tane Eiffel Kulesi yapılabilir.
* Terminal çatı alanı 450 bin metrekare bu alan İtalya’daki Colloseum’un 23 katı büyüklüğünde.
* Terminalin cephe alanı 500 bin metrekare.
* Yıllık yolcu kapasitesi 1. etapta yıllık 90 milyon kişi, nihai fazda ise yıllık 200 milyon kişi olacak.
* 350 destinasyona uçuş yapılacak.
* Şu anda Türkiye’deki en büyük işçi çalışan şantiye burası. 13 bin kişi çalışıyor.
* Projede çalışan araçlar günde 800 bin litre mazot yakıyor.
* İşletmeye açıldığında İstanbul’un üçüncü havalimanı 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak.