Dün İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin akademik yılı açılışına katılan Başbakan Binali Yıldırım “Körfez Geçiş Projesi’nde ÇED süreci tamamlandı, 2017’de çalışmalar başlayacak. İZBAN 110 kilometreden 188 kilometreye çıkacak. Adnan Menderes’te de yeni pist planlaması yapılıyor. İzmir, İstanbul’dan sonra ikinci kent olacak” demişti.
Yıllardır gündemde olan ikinci pist yapımında, mevcut pistin yetersiz olduğu kabul edilmekle birlikte, yeni bir pist için de mevcut durumun olumsuz olduğu görüşler tartışmaya açılmıştı.
İKİNCİ PİST İÇİN O MAHALLE TAŞINACAK MI?
Şubat ayında Haber Ekspress gazetesinden Aykut Polatlı’ya konuşan Hava-İş İzmir Şube Başkanı Hatem Ertosun, konuyla ilgili çekincelerini dile getirmiş,gerekli altyapının yapılmadan girişilecek böyle bir çalışmanın yarardan çok zarar getireceğini belirten Ertosun, mevcut pistin yetersiz olduğuna katılmakla birlikte yeni bir pist için de mevcut durumun olumsuz olduğunu ifade etmişti..
“Sarnıç Köyü(mahalle) taşınmalı” diyen Ertosun,Adnan Menderes Havalimanına yeni bir pistin çok gerekli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetmişti:
“Yeni yapılacak bir pist için arada bir kilometrelik uzaklık olması lazım. Şu anda pist yapımı için düşünülen yerde ise bir köy bulunuyor. Sarnıç Köyü orada olduğu müddetçe yeni bir pistin yapılması zor. Koşulların zorlanması yani mevcut durumda uçuş kapasitesinin arttırılması, uçuş güvenliği bakımından birçok tehlikeyi de beraberinde getirecektir. Kazalar, rötarlar olabilir. Yıllarca bu proje dile getirildi ama bu iş kolay değil. Öncelikle orada mevcut olan köyün komple kalkması gerekiyor. Eğer bu sorun çözülürse İzmir Türkiye’nin dünyaya dönük yüzü olur.”
Adnan Menderes’te mevcut durumda da yetersizliklerden dolayı birçok sorun olduğunu belirten Ertosun, birçok uçağın iniş kalkışlarda tehlike atlattığını ve rötarlarla karşılaşıldığını öne sürerek, ‘Atatürk Havalimanı artık uçak seferlerini kaldırmıyor. Birçok siyasetçi ve uzman bunu dile getiriyor. Onun yerine mevcut şartlarda Adnan Menderes Havalimanı’nın tercih edilmesi, buraya uçakların yönlendirilmesi durumunda rötarların önü arkası kesilmez. Seferlerin İzmir’e aktarılması, İzmir’in direkt uçuşlara ev sahipliği yapmasında mevcut durum yetersiz. İstanbul’dan ya da başka bir yerden gelen uçaklar, zaten havada 30 dakika kadar gezdirilip piste inebiliyorlar. Pistte bir tadilat olduğunda uçaklar taksi yoluna yakın bir yeri kullanıyorlar. Uçaklar çok yakın mesafede inip kalktığı için çok tehlikeli durumlar da yaşanıyor. Hava ulaşımı bakımından İzmir’e yatırım yapılmamasının nedeninin pist olduğunu düşünüyorum’ diye konuşmuştu.
İZMİR TÜRKİYE’NİN BARCELONA’SI OLACAK