EuroQCI, kritik altyapılar ve devlet kurumları için ultra güvenli iletişim sağlayacak.
Avrupa Komisyonu, geleceğin Avrupa kuantum iletişim ağı EuroQCI’nin (kuantum iletişim altyapısı) tasarımını incelemek için şirketler ve araştırma enstitülerinden oluşan bir konsorsiyum oluşturdu. EuroQCI, Avrupa Birliği genelinde kritik altyapılar ve devlet kurumları
Airbus liderliğindeki Avrupa konsorsiyumu, Leonardo, Orange, PwC France ve Maghreb, Telespazio (bir Leonardo ve Thales 67/33 ortak girişimi), Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) ve Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica (INRiM) şirketlerinden oluşuyor.
EuroQCI, kuantum teknolojilerini ve sistemlerini karasal fiber optik iletişim ağlarına entegre ederek AB ve diğer kıtalarda tam kapsama alanı sağlayan uzay tabanlı bir segment içerecek. Sonuç olarak, Avrupa’nın şifreleme sistemleri, devlet kurumları, hava trafik kontrolü, sağlık tesisleri, bankalar ve elektrik şebekeleri gibi kritik altyapılarını mevcut ve gelecekteki siber tehditlere karşı güvenli hale getirecek.
Haziran 2019’dan bu yana 26 Üye Devlet, tüm AB’yi kapsayacak bir kuantum iletişim altyapısının geliştirilmesi için Avrupa Uzay Ajansı tarafından desteklenen Komisyon ile birlikte çalışmayı kabul ederek EuroQCI Deklarasyonu’nu imzaladı.
Uzun vadede plan, bilgi ve kaynakları son teknoloji güvenlik yöntemiyle dağıtmak için kuantum bilgisayarları, simülatörleri ve sensörleri kuantum ağları aracılığıyla bağlayarak, EuroQCI’nin Avrupa’da kuantum internetin temeli haline getirmek.
Bunu kullanan ilk hizmet, kuantum anahtar dağıtımı (QKD) olacaktır. QKD hizmeti, şifreleme anahtarlarını, hem karasal fiber optik hem de uzay lazer bağlantılarında kuantum iletişim kanalları aracılığıyla iletecek. Kuantum foton durumlarını kullanmak, mevcut yöntemlerin aksine, anahtar dağıtımını güvenlik açıklarına karşı bağışık hale getirecek.
15 aylık çalışma, uçtan uca sistemin ayrıntılarını ortaya koyacak ve QKD hizmetini destekleyen karasal bölümleri tasarlayacak. Her bir uygulama aşamasının maliyeti ve zaman çizelgesi de dahil olmak üzere ayrıntılı bir uygulama yol haritası geliştirecek. Ayrıca, çalışma, standartları içeren gelişmiş bir QCI test ve doğrulama altyapısı tasarlamada Avrupa Komisyonu’nu destekleyecek. Hedef, 2024 yılına kadar bir EuroQCI örneği geliştirmek ve 2027 yılına kadar da ilk operasyonel hizmeti vermek olacak.
Konsorsiyum, araştırma enstitüleri ile birlikte büyük sistem entegratörleri, telekomünikasyon ve satcom operatörleri ve servis sağlayıcılarını içeren üyelerinin ortak bilgilerinden faydalanacak. Bu çalışma, her bir konsorsiyum üyesi tarafından yapılan çeşitli kuantum projelerindeki mevcut katkılardan yararlanarak güçlenecek. Ayrıca CNR ve INRiM sayesinde İtalyan kuantum omurgasının kapsamlı saha deneyiminden faydalanacak.