Türkiye Girişimcilik Vakfı ve havacılık sektörünün lideri Boeing işbirliğiyle düzenlenen, üniversite öğrencilerine yeni fırsatlar sunan Airpreneurs Programı Final Yarışması 5 Kasım’da gerçekleşti.
Gençleri havacılık alanında daha girişimci kılmak ve bu alanda yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla yola çıkan Airpreneurs Programı kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden gelen katılımcılar, İstanbul’da beş gün boyunca “Yalın Girişimcilik Eğitimi” aldı.
Eğitimin ardından, başvuru süreci boyunca 300 bin kişiye erişen Airpreneurs Programı’na 10 takım kabul edildi. İstanbul’da gerçekleştirilen Girişimcilik Kampına, 7 şehir ve 16 farklı üniversiteden katılım olurken; startup sunumu eğitimi alan takımlar, süreç boyunca havacılık ve girişimciliğin önde gelen uzmanlarından mentorluk aldılar.
5 Kasım Salı günü Final Yarışmasında fikirlerini sunan girişimlerden kazanan takım, uçak yolcuları için sosyal ağ projesiyle Beyond girişimi oldu ve takım üyeleri Orçun Doğmazer, Egecan Kumkumoğlu ve Batuhan Altınyuva, Helsinki’deki Slush Konferansı’na gitmeye hak kazandı. İnsansız hava araçlarının uçuş süresini artırmanın yanı sıra güvenli bir uçuş yapmalarını sağlayan ürünüyle Tylis girişimi ikinci olurken, ticari uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanan insansız hava araçları çözümleriyle Airmed girişimi üçüncü oldu. Programda ayrıca ilk üç takıma üç aylık inkübasyon ödülü verildi.
“Gençlerden yeni fikirler çıkıyor”
Gençlerin havacılığa ilgisini canlı tutan, onlara ilham veren bu gibi programları çok önemsediklerini söyleyen Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın, “Airpreneurs aracılığıyla üç yıldır gençleri, bilgi ve yaratıcılıklarını cesaretleri ile birleştirmeleri için teşvik ediyoruz. Bu programla birlikte, bir yandan gençlere havacılığın yenilikçilik ve gelecek ile ilgili potansiyelini göstermek, diğer yandan da bu sektörde Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak yeteneklere yön vermeyi amaçlıyoruz. Girişimcilik Vakfı ile sürdürdüğümüz bu yol arkadaşlığının, öncelikle program ile ulaştığımız gençlere ve uzun vadede de Türkiye’nin havacılıkta küresel bir oyuncu olmasına katkısı olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygul, “Havacılık ve uzay sektörünün lideri Boeing ile birlikte üniversite öğrencilerine yönelik yürüttüğümüz Airpreneurs Programı ile üç senedir havacılık alanında gençleri daha girişimci kılmayı ve bu alanda yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bugüne kadar 300 bin başvuru aldığımız bu programla gençlere ilham veriyoruz” dedi.
Türkiye Girişimcilik Vakfı Hakkında
Türkiye Girişimcilik Vakfı 2014 senesinde Sina Afra’nın fikir önderliğinde 25 kurucu ile kurulmuştur. Türkiye Girişimcilik Vakfı girişimcilik kültürünü aşılamak, üniversite gençlerinin girişimcilik ruhunu keşfetmelerini sağlamak ve uzun vadeli düşünce yapısı ile gençlere ilham olmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Şu anda 45 kişilik bir mütevelli heyetine sahip olan Türkiye Girişimcilik Vakfı, Türkiye’de girişimcilik ve liderlik açısından en yatkın ve en yetenekli gençlerin bulunması ve desteklemek misyonunu edinmiştir. Network, Rol Model, Burs, Girişim Elçileri ve Giveback olarak 6 temel öğe üzerinden girişimcilik potansiyeli taşıyan gençleri seçen Türkiye Girişimcilik Vakfı, tüm alanlardaki girişimcilik fikrine ilham olmayı hedeflemektedir. www.girisimcilikvakfi.org
Boeing Hakkında
Boeing, Türkiye ile 1940’lardan bu yana devam eden köklü ilişkiler sürdürmektedir ve bu kapsamda teknoloji, eğitim, sanat, kültür ve sağlık alanında yüzlerce projeye imza atmıştır. Boeing, Türkiye’ye uçak tedarik etmenin yanı sıra, Türkiye’deki havacılık paydaşlarının, üniversitelerin ve sanayinin güvenilir bir teknoloji ortağıdır. Boeing, Türkiye’de 21. yüzyıl kabiliyetlerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla okul öncesi eğitimden ilköğretime, meslek liselerine ve üniversitelere kadar uzanan çok geniş bir yelpazede eğitim, teknoloji, girişimcilik ve FeTeMM (fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik) programlarını desteklemektedir.