Bir film çekmek istiyorsunuz, bir sürü oyuncunun ve onlarca figüranın yer aldığı geniş bir kadronuz var. Işıkçısı, kameramanlar, sesçiler, makyaj, kostüm, ulaşım ve birçok at. Böylesi bir kadroyu her an aynı yerde bulundurmak gerekiyor. Yedirmek, içirmek ve bir yerde yatırmanız gerekiyor. Film içinde atları koşturabileceğiniz genişçe bir düzlük ise olmazsa olmazınız. Ayrıca birkaç sahneyi de havadan görüntülemeyi arzu ediyorsunuz.
Böylesi büyük bir proje için çok büyük bütçe gerektiğini düşünebilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız.
FİLMCİLERİN İNÖNÜ’YÜ KEŞFİ
1967 yılında sınırlı bir harcama ile yukarıda yazdığımız tüm bu şartların olduğu bir yer keşfedilmiş. THK İnönü Planör kampı. Havacılık Eğitimleri Mayıs-Eylül ayları arasında verilmekte, diğer aylar ise öğrencilerin olmadığı, sadece öğretmenler ve görevlilerin olduğu bir İnönü. Yatakhaneleri ve yemekhanesi yoğunluğu kaldırabilecek durumda. Atları koşturabileceğiniz kocaman bir alan, küçük dereler, mağara ve dağlar. Filmciler için bir cennet olmalı. THK ile yapılan anlaşmalar gereği yapılan parasal yardım ile tüm bu kolaylıklara ulaşabiliyorsunuz.
Yaptığımız araştırmalarda şu ana kadar bulabildiğimiz ilk film çalışması 1967 yılında olmuş. Hangi film olduğunu bulamadık ancak fotoğraflarda Danyal Topatan isimli oyuncunun, efsane planörcülerimizden Mustafa Ataylar Hocamız ile İnönü’de çekilmiş bir fotoğrafı var elimizde. Bu fotoğrafı ve o günün filmleri ile ilgili İnönü kamp müdürü Ataylar Hocama bazı sorular yönelttim. Hocam o kadar çok film çekildi ki hangileri olduğunu hatırlamıyorum dedi. Bu ve diğer fotoğrafları yazının foto galerisinde görebilirsiniz.
FİKRET ÖZCAN HOCAMIZIN İLGİSİ
Fikret Özcan hocamızı havacılar tanırlar, özellikle de paraşütçüler. 1966 yılında Türkkuşu’nda paraşüt eğitimlerine başlar, dört yıl aralıksız paraşütçülük ile ilgilenen hocamız kazandığı burs nedeniyle hem paraşütçülükten hem de Türkiye’den ayrılır. Kendisi o günleri şöyle ifade eder. “ Paraşütçülükten ayrılmak zorunda kaldım. Ancak her zaman içinde bir heves kaldı” 4 yıl içinde yüzden fazla atlayış yaptığı için D- 25 brövesine sahip olur Fikret hocamız. Uzun boylu, renkli gözlü ve çok düzgün bir fiziği olan hocamız tam Türk filmlerinden çıkan oyuncular gibidir. 12 Haziran 1968 tarihinde İnönü’de çekilen “Köroğlu” filminin oyuncuları ile tanışır ve onlarla hatıra fotoğrafları da çektirir. Cüneyt Arkın ile dostluğu o yıl başlar. Bir söylenti de, film teklifleri aldığı yönündedir. 1968 yılı içersinde Cüneyt Arkın ve Reha Yurdakul’un rol aldığı “ Hacı Murat geliyor” adlı film’in de İnönü’de çekildiğini öğreniyoruz.
AJDA PEKKAN PARAŞÜTLE ATLADI MI?
Bu kez 1969 yılının başlarında Ajda Pekkan’ı Ankara Türkkuşu tesislerinde görüyoruz. O yıllarda tüm sanatçıların havacılığa ve özellikle THK’ya olan ilgisini gözlemleyebiliyoruz. Ajda Pekkan’da 1969 yılının Mart ayında bir dergi için havacılık konulu fotoğraflar çektirmek üzere gelir Türkkuşu’na.
Sahavet Karapars hocamızın kontrolünde iki bayan paraşüt öğretmeni de eşlik ederler kendisine. Paraşüt öğretmenlerinden birisi Selma Gülüm diğeri ise Nuray Açıl’dır. Yeri gelmişken mutlaka yazmalıyım. Selma ve Nuray hocalarım bence Ajda hanımdan güzellik anlamında hiç de geri değillerdir. Buna yazının ekindeki fotoğrafları görünce, eminim sizde hak vereceksiniz. Paraşüt, uçak ve model uçaklar ile güzel fotoğraflar çektiren Ajda Hanım maalesef paraşüt ile atlamadan Türkkuşu’ndan ayrılmıştır.
ÜNLÜLER HER DÖNEM THK’YI DESTEKLER
Ünlüler ve THK ilişkisi araştırmalarımda ayrı bir yer almaktadır. Ne zaman böyle bir fotoğraf veya yazı ile karşılaşsam hemen ayrı bir dosya da bunları biriktiririm. Bu yazıyı yazmadan önce arşivime şöyle bir baktığımda 50’den fazla ünlünün THK ile bağlarının olduğunu fark ettim. Maalesef bu yazının fotoğraflar bölümünde bunların tamamını paylaşamadım. Son bir fotoğrafa bakmanızı isterim. THK Genel Merkezi önündeki Piper uçağının yanında, Ankara radyosu sanatçıları çay içerek sohbet etmekteler.
Saygılarımla…
Mustafa KILIÇ
Havacılık Tarihi Araştırmacısı –Yazar
sontayyareci @gmail.com