FIRTINA, DİNMİYOR…
Hv.Orgeneral (E) H. İbrahim FIRTINA
25’inci Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, Türk havacılık tarihine damga vuran komutanlarla konuştu, tarihi bir belgesele imza attı.
Önceki komutanlar Tahsin Şahinkaya, Halil Sözer, Cemil Çuha, Safter Necioğlu, İlhan Kılıç ve Nahit Özgür, Halil İbrahim Fırtına’ya anlattı. Hava Kuvvetlerinin nasıl kurulduğundan İkinci Dünya Savaşı’nda yaşananlara, Kıbrıs Barış Harekâtının bilinmeyenlerinden ABD’yle yaşanan sorunlara, silah envanterini genişletme çabalarından “Kendi uçağını kendin yap” kampanyasına, 27 Mayıs’tan Aydemir olayına, 12 Mart’tan 12 Eylül’e tarihi olaylar…
Komutanlar anlattı…
Türk Hava Kuvvetlerinin 25’inci Hava Kuvvetleri Komutanı olan H. İbrahim Fırtına komutanımı üniforma giydiğimiz yıllarda tatbiki tanıyordum. Ancak yakından tanıma onuruna, kendilerinin emekli olduktan sonra hiç ara vermeden Türk Hava Kurumu (THK) tarihi ile ilgili çalışmalarında eriştim. Sert görünüşüne rağmen güleç ve sevecen bir ağabey gibiydi. THK’da çalışmalarına devam eden Fırtına paşa, kurum kaynaklı birçok kültür kitabının gün yüzüne çıkmasını sağladı.

BİRİNCİ GRUP KÜLTÜR YAYINLARI
THK kültür yayınlarının numaraları, Yayın türü ve yazarına ilişkin dökümler şöyledir.
Yayın no: Türü : Adı : Yazarı :
10. Şiir Seçilen Şiirler Karışık
11. Anı Seçilen Anılar Karışık
12. Hikâye Seçilen Hikâyeler Karışık
13. Oyun Mavi Bir Gün Müstakıym Köse
14. Oyun Ve Cevheri Ve Hezarfen Savaş Aykılıç
15. Oyun İstikbal Göklerdedir Mustafa Asoğlu
16. Senaryo Uçmak İstiyorum Ertuğrul Kapusuzoğlu
17. Senaryo Sabiha Gökçen Ahmet Kıvanç
18. Senaryo Başarının Sonsuz Tadı Cengaver Özatik
19. Senaryo Göklere Sorun Bizi Mustafa Asoğlu
20. Senaryo Maviliklerde Yücel Ünlü
21. Senaryo Cennetin Kapısında Fevzi Günenç
22. Senaryo Ufukların Ötesinde H. Taşkın-A.Tural Akyol
23. Senaryo İlk Kartallar Mustafa Asoğlu
24. Senaryo Gökyüzüne Akan Irmak Leyla Şahin
25. Senaryo Küçük Sabiha Zeynep Ankara
26. Senaryo Yeni Bir Başlangıç Nihat Delibaş
28. Senaryo Bir Kuş Sevdası İpek Elif Atayaman
29. Senaryo Kahire Yolları Akın Ergökçen-Eyüp Halit
30. Senaryo Gökyüzüne Tutkumu Yazdım Işılay Tuncay
31. Bilim Eseri Sağlık Hiz. Havacılığın Rolü Bilal Ak
30. Bilim Eseri Muh. Boy. Per. Uçak Jato Sistemi Aziz Evliyaoğlu
32. Bilim Eseri Kanat Profilleri Mustafa Dindar
33. Bilim Eseri Üç Boyutlu Süpersonik Yüksel Yılmaz
34. Bilim Eseri Sıvı Yakıtlı Roket Motorlarında Hüsamettin Payat
35. Bilim Eseri Gövde Silindir Bil. Şok Dalgası Oktay Özcan-Bülent Yücel
36. Bilim Eseri Türk Sivil Hv. Sek. Sorunlar Ender Erol
37. Bilim Eseri Uçaklarda Kullanılan Aerodinamik Oktay Özcan-Fevzi Ünal
38. Bilim Eseri Epileptik Yörüngeli Örten… Selim Osman Selam
39. Bilim Eseri Etkileşen Çift Yıldızların… Osman Demircan
40. Medya -Karikatür, Fotoğraf, Haber/Röportaj Karışık
İKİNCİ GRUP KÜLTÜR YAYINLARI
“Türk Hava Kurumunun 1925 yılından 2009 yılına kadar resmi yayın organı olarak anılan; Hava Mecmuası, Havacılık ve Spor, Köylünün Gazetesi, Köylü ve Uçantürk gibi isimlerle anılan yayın organlarında yayımlanmış olan şiir, anı ve hikâyelerden oluşmaktadır. Bu eserlerde de E.Org. İbrahim Fırtına ve M. Bahattin Adıgüzel’ in ortak çalışmalarıyla hazırlanmış ve THK Kültür Yayınları arasında yer almıştır. Eserlerin 2’si Şiir, 2’si Anı, 3’ü ise hikâyelerden oluşmaktadır.”
Yayın no: Türü : Yazar Adı : Cilt sayısı :
41.Şiir Hava Edebiyatı (Karışık) 2cilt
42. Anı Hava Edebiyatı (Karışık) 2cilt
43. Hikâye Hava Edebiyatı (Karışık) 3cilt
THK ADINA SON ÇALIŞMA
“ Orgeneral Muzaffer ERGÜDER’in Havacılık Anıları 1922 – 1930 ”
E.Hv. Org. H. İbrahim FIRTINA’nın yayına hazırladığı önemli bir eser de Hava Kuvvetlerimizin ilk komutanlığını yapan Orgeneral Muzaffer Ergüder’in 1922 – 1930 yılları arasında Avrupa’da yaptığı havacılık araştırmaları ve anılarının yer aldığı kitaptır. Türk Hava Kuvvetlerinin başlangıç yıllarına ışık tutan bu eser bugün havacıların kaynak kitapları arasında yer almaktadır.
İbrahim Fırtına bu özel eserini “ Türk havacılığını yaratan ve yaşatanlara yüzüncü yıl anısı olarak, şükranla armağan edilmiştir” sözleriyle lanse eder. Kitabının bütün gelirlerini THK ve Kartal Vakfı’na bağışlar.
KIRMIZI KEDİ YAYINLARINDA
Kırmızı Kedi Yayınevinden sırası ile “Muzaffer Ergüder’in Havacılık Anıları 1922-1930”. “Türk Hava Kurumu Tayyare Madalyaları 1925-2011” ve son olarak da “Türk Havacılarının İstanbul-İskenderiye Hava Seferi 1914” ve son olarak “ Alçalmadan Yükselenler” adlı eserlerini havacılar ve havacılık severler ile buluşturdu
Toplamda kırk yedi ayrı kitabı hazırlayan, “Havacılık Kültürü” oluşturulmasını ve bilincinin yerleştirilmesini isteyen komutanım H.İbrahim FIRTINA’ya teşekkür eder. Saygıyla ellerinden öperim.
Mustafa KILIÇ
Havacılık Tarihi Araştırmacısı-Yazar
sontayyareci @gmail.com
H.İBRAHİM FIRTINA’ NIN ÖZ GEÇMİŞİ:
Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, 1941 yılında Ordu’da doğdu. 1962’de Hava Harp Okulu’ndan, 1964’te Uçuş Okulu’ndan mezun oldu. Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı çeşitli birliklerde 1970 yılına kadar filo kol uçuculuğu yapan Orgeneral Fırtına, 1972’de Hava Harp Akademisi’ni bitirdi. Ardından kurmay subay olarak 9. Ana Jet Üs Komutanlığı 192. Filo Kol Uçuculuğu ve Eğitim Subaylığı, Hava Harp Akademisi öğretim üyeliği, 8. Ana Jet Üs Komutanlığı 184. Filo Komutan Vekilliği, Bonn Hava Ataşeliği, Hava Kuvvetleri Personel Eğitim Dairesi Meslek Geliştirme Kurslar Şube Müdürlüğü, 4. Ana Jet Üs Harekât Komutanlığı görevlerini yürüttü. 1989 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek, 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Washington Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevlerinde bulundu. 1993’te tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı ve 1. Taktik Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı görevlerini yürüttü, 1997 yılında korgeneralliğe yükseldi. Korgeneral rütbesiyle Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı ve Hava Harp Akademisi Komutanlığı, 1. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı ve 6. Birleşik Hava Harekât Merkezi (CAOC) Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 2001 tarihinden geçerli olmak üzere orgeneralliğe terfi etti ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 30 Ağustos 2003 tarihinden itibaren atanan Orgeneral Fırtına 30 Ağustos 2005 tarihinde emekli oldu.
Melahat Fırtına ile evli ve 2 çocuğu bulunan emekli Orgeneral Fırtına, İngilizce biliyor.