Pazar, Nisan 27, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılıkta Yükselişini Sürdürüyor

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, 28 Ocak Cumartesi Anadolu Üniversitesi Personel Lokali’nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Rektör Gündoğan 2016 yılında Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen faaliyetleri Eskişehir yerel basınıyla paylaşarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Anadolu Üniversitesi’nde “Sivil Havacılık Mükemmeliyet Merkezi

Rektör Gündoğan, Anadolu Üniversitesi’nin havacılık sektöründe gerçekleştirdiği çalışmalara da değinerek 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı projesi olarak kurulan Sivil Havacılık Mükemmeliyet Merkezinden söz etti.

Gündoğan konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu proje kapsamında şu an İki Eylül Kampüsümüzde fiziksel altyapısı tamamlanmak üzere olan çok güzel bir merkez yapılıyor. Buradaki faaliyete geçmiş en önemli birimimiz ise merkez bünyesindeki laboratuvarımız. Burası, metal dışı malzemeler laboratuvarı. Havacılık sektörü çok dinamik ve rekabetçi bir sektör. Havacılıkta rekabet edebilmeniz için mutlaka maliyetleri minimize etmeniz gerekiyor.” diyen Prof. Dr. Naci Gündoğan, bu kapsamda gerçekleştirilenleri şu cümlelerle aktardı:

“Son yıllarda özellikle metalik malzemeler yerine hava araçlarında polimerik ve kompozit malzemeler kullanılmaya başlandı. Bunun temel amacı daha hafif malzemelerle hava araçlarını imal etmek. Bunun çok önemli avantajları var. Dolayısıyla şu anda havacılık sektöründe tüm firmalar mümkün olan en hafif malzemelerle uçak üretme çabasında. Biz de bu laboratuvarımızda polimerik ve kompozit malzemelerin analizlerini testlerini gerçekleştiriyoruz.”

Rektör Gündoğan, Türkiye’de uçakların içinde de mevcut olan pek çok aksamı üreten birçok firma olduğuna ancak bu malzemelerin üretildikten sonra özellikle yanma testlerinin hep yurt dışında yaptırıldığına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz, şu anda Türk Hava Yolları ile yaptığımız anlaşmayla onun alt yüklenici durumuna geliyoruz. Ve 2017 yılından sonra Türk Hava Yolları daha önce yurt dışında yaptırdığı yanma testlerini bahsettiğim havacılık mükemmeliyet merkezine yaptıracak. Bu hem üniversitemize bir kaynak girişi sağlayacak ama bunun yanında Türkiye’de üretim yapan firmaların maliyetlerini de azaltmış olacak. Yani, millî bir test merkezimiz olmuş olacak.”

Hasan Polatkan Havaalanı, yurt dışı yolcu trafiği açısından 17’nci sırada

Hasan Polatkan Havaalanı’nın, Anadolu Üniversitesi tarafından işlettiği bir havaalanı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Naci Gündoğan, havaalanına ilişkin olarak şunları söyledi:

“İç hat uçuşlarının ve tarifeli uçuşların olmamasından dolayı havaalanının yeterli kapasitede çalışamadığına yönelik bir algı var. 2016 yılı yolcu trafiğiyle ilgili Devlet Hava Meydanları’nın açıkladığı resmi rakamlara göre yıl içinde havaalanımızı kullanan yolcu sayımız 57 bin 61. Havaalanımız ağırlıklı olarak yurt dışı uçuşlarda kullanılmış. Türkiye’deki 55 havalimanı içerisinde yurt dışı yolcu trafiği açısından 17’nci sıradayız. Yurt içi yolcu iç hat uçuşu ise 1115’e ulaşmış. Bir yıl önce 51 bin 925 olan uçuş sayısının yüzde 13’lük bir artışla 57 bin 61 olduğu görülüyor. Havaalanını ayrıca yıl içinde yurt içinden 25 farklı havayolu şirketinin kullandığı görülüyor. Bu şirketler 64’ü iç hat uçuşu, 28’i ise dış hat uçuşu olmak üzere 92 uçuş gerçekleştirmiş. Yurt dışı uçuşlarda 169 sefer ile Belçika uçuşu ilk sırada geliyor. Bunun yanında bir ilk olan hac uçuşları da 2016 yılında gerçekleştirildi. Tarifeli iç hat uçuşları için de ciddi bir çalışma yürütüyoruz.”

Havalimanına, terminal binasının yetersizliğinden dolayı bir ek bina yaptıklarını da belirten Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Aslında bu konuda asıl planımız yeni bir terminal binası yapmak. Projemiz hazır ve ilerleyen dönemlerde yeni bir terminal binamızı şehre kazandırmayı istiyoruz.” dedi.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com