Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Antalya Havalimanı ihalesini kim kazanır?

Devlet Havalimanları Genel Müdürlüğü (DHMİ) Antalya Havalimanı için 31 Ocak’ta ihaleye çıkıyor. İhale süresi için 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25’i peşin talep ediliyor. Şartname bedelinin 100.000 TL (KDV dahil), geçici teminat tutarının 40 Milyon EURO olduğu ihale, DHMİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek.

İhale Kamuoyuna açık şekilde düzenlenecek.

İhale 2886 ve 4734 sayılı Devlet İhale Kanunlarına tabi değil. İdare (DHMİ) uygun teklifi tespit etmede, kiralama ihalesini yapıp yapmamakta tamamen serbest. İdarenin bu serbest seçimi nedeniyle istekliler herhangi bir nam altında İdareden talepte bulunamıyor.

DHMİ ihalenin ilave yatırımlarını ile birlikte iç ve dış hatları, genel havacılık CIP terminalleri ve eklentilerinin işletme hakları kiralanması ile birlikte ihale yapılacak.Şirketler 25 yıllık işletme hakkı alacak ve Kamu Özel Sektör iş birliği modeli ile DHMİ’ye ödeyecekleri kira bedel üzerinden ihaleye girecekler. İhaleyi kazanan şirket veya konsorsiyum 1 Ocak 2025’ten itibaren Antalya Havalimanı’nda görevi üstlenecek.

İhaleye kimler girmek istiyor

İhaleye katılmak isteyen yabancı şirketler için bu kriter 25 milyon yolcu/yıl. Yurtdışından ilgi de oldukça iyi. Mesela daha önce Sabiha Gökçen’de yer almış olan Hindistan’dan GMR ve şu an Sabiha Gökçen’in yüzde yüz işletme hakkına sahip olan Malaysia Airports Holdings (MAH) da ihaleyle ilgilenenlerden. 

Şartnameye göre Türkiye’den ihaleye kimler girebilecek?

Habertürk yazarı Güntay Şimşek’in aktardığı bilgilere göre, Antalya gibi bir havalimanını işletmeye haiz olan 3 şirket ihaleye katılabiliyor. TAV Havalimanları Holding, İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) ve Fraport Antalya. Diğer şirketler, mesela İstanbul Havalimanını işleten İGA’nın ortakları Cengiz, Limak, Kalyon ve MAPA ile ortaklıktan ayrılan Kolin veya diğerleri neden giremiyor?

Şartnamenin ilgili bölümündeki gerekçe ise şu;

“Tek bir havalimanı bünyesinde yer alan toplam büyüklüğü asgari 100.000 metrekare olan ve son 5 yıl boyunca gelen-giden yolcu ortalaması asgari 15 milyon yolcu olan bir veya birkaç terminal binasını ihale öncesi son 5 yıl boyunca işleten ya da herhangi bir dönemde en az 3 yıl işletmiş olması…” 

*

Geçtiğimiz günlerde, İGA ortaklarının şartname hükümlerine itiraz edecekleri, bu nedenle ihalenin ileri bir tarihe erteleneceği haberleri medyada yer almıştı.

Konya ilişkin DHMİ’den bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı.

 

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR