Almanya’nın pandemiyle mücadeledeki bilimsel kuruluşu Robert Koch Enstitüsü önümüzdeki aylara ilişkin bir strateji raporu açıkladı. Buna göre aşı bulunsa da maske ve sosyal mesafe bir süre daha devam edecek.
Almanya’da federal hükümetin pandemiyle mücadeledeki bilimsel kuruluşu Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) raporunda, önümüzdeki süreçte karşılaşılması muhtemel senaryolar, onlarla mücadeledeki önlemler ve hedefler sıralanıyor.
Aşı bulunsa da tedbirler sürecek
Enstitü, her şeyden önce korona yorgunu halkın normale dönme özlemini ertelemesi gerektiğine işaret ediyor. Robert Koch Enstitütüsü’nün strateji raporuna göre, yakın zamanda bir korona aşısı bulunması halinde bile normale hızlı dönüş mümkün olmayacak.
Almanya’da mesafeyi koruma, hijyenik önlemler, maske takma ve havalandırma tedbirleriyle vatandaşlar daha uzun süre yaşamak zorunda. Zira enstitüye göre, aşı bulunmasından sonraki dönemde de malzeme sınırlı olacağından öncelik risk gruplarına aşı yapmada olacak, dolayısıyla da geri kalan vatandaşlar şimdiye kadar uygulanan korunma tedbirleriyle bir süre daha yaşamaya devam etmek zorunda. Bir veya daha çok aşının ise seneye hazır olacağından yola çıkıldığı belirtiliyor.
Pandeminin yayılmasına ilişkin üç senaryo
Robert Koch Enstitütüsü’nün hazırladığı strateji raporunda pandeminin önümüzdeki süreçte gelişmesine ilişkin üç senaryo üzerinde duruluyor:
– Lokal ve belli zaman dilimiyle sınırlı, az sayıda görülen yeni enfeksiyonlar, ki bu durumda RKI, riske göre mevcut imkanların yetkili dairelerce gözden geçirilip, lokal bazda tedbirler alabileceğini belirtiyor.
– Aile içi kutlamalar, okul, yuva veya eğitim kurumlarındaki yeni vakaların sonbahar ve kış bağlantılı olarak, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmekle ilişkili artacağına dikkat çekiliyor.
– Üçüncü senaryoya göre de enfeksiyon zincirinin takibinin zor olacağı bölgesel ve aynı anda bir kaç şekilde karşı karşıya kalınabilecek yayılma.
RKI’nin bugün açıkladığı raporunda, yeni vakaların ortaya çıkış biçiminden bağımsız olarak pandemiyle mücadelede en önemli hedefin, eğitim kurum ve kuruluşları da dahil ekonomik ve toplumsal yaşama olumsuz yansımayı minimal tutma olduğu vurgulanıyor. Sağlık sisteminin karşı karşıya kalacağı yükün az tutulması, Covid-19 hastalığının uzun vadeli etkilerinin ve vefatların engellenmesi için çabalanması gerektiğinin altı çiziliyor. Bunlar için alınacak tedbirlerin karşı karşıya kalınan riske uygun, hukuki ve uygulamada makul ve pratik olması gerektiği kaydediliyor.