3’üncü havalimanının bitmesinin ardından Atatürk Havalimanı kargo, eğitim ve uçakların bakım onarımı için kullanılacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığının 2016 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sunuşunda milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı.
Komisyonun CHP’li üyesi Aykut Erdoğdu Bakan Yıldırım’a, yapımı devam eden 3’üncü havalimanı ihalesinde yaşanan usulsüzlükler ile Atatürk Havalimanı’nın geleceğine ilişkin kritik sorular yöneltti.
TAV’A TAZMİNAT ÖDENECEK
Bakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nın geleceğine ilişkin olarak, “2018 yılına kadar işletilmeye devam edilecek. Yeni havalimanı devreye girdikten sonra ise bütünüyle ticari yolcu taşımacılığına kapatılacak. Sadece genel havacılık, müstakil kargo ve eğitim ile uçakların bakım ve onarım faaliyetleri için hizmette tutulacaktır” dedi.
Bakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nın iç ve dış hatlar terminallerini işleten TAV şirketinin sözleşme süresinin 2018 yılından daha sonra biteceğine dikkat çekerken, erken fesihten dolayı bu şirkete tazminat ödeneceğini kaydetti. TAV şirketinin bugünden talep edilen veya belirlenmiş tutarının olmadığını belirten Yıldırım, “Fesih tarihine bağlı olarak uluslararası bağımsız denetim firmalarının belirleyeceği ve tarafların müzakere edeceği rakamlar üzerinden tazminat bedeli daha sonra belirlenecektir” dedi.
Bu arada, TAV, 2005’te kazandığı ihaleyle Atatürk Havalimanı’nı 15.5 yıllığına işletme hakkı elde etmişti. Yüzde 38 hissesi Aeroports de Paris Grubu’na devredilen TAV, yaklaşık 2.5 yıllık erken feshin tazminatını talep edecek.
Rantı Önleyemedik
Binali Yıldırım, mega projelerin geçeceği güzergahların hem kamulaştırması hem de haksız rant oluşumu nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söyledi. Kamulaştırmayı yaparken piyasa fiyatını vatandaşlara vermeye çalıştıklarını, bazı vatandaşların bunu kabul ettiğini, bazılarının ise itiraz edip dava açtığını belirten Yıldırım şunları söyledi:
“Bu iş için hukuk büroları ortaya çıktı. ‘Ne kazanırsanız yarısını size vereceğiz, yarısını biz alacağız’ diyorlar. Rant oluşur buna bir şey demiyorum. Ama rant varsa herkes payını alacak. Devlet de alacak, vatandaş da alacak. Rant için bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternette yayımlayacağız vatandaş görsün. Kamulaştırmalarla ilgili ada ve parselleri yayımlayacağız.” dedi. (Erdoğan Süzer/ Sözcü)