Cumartesi, Kasım 23, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

atmosferfair, 2024 Havayolu Endeksi’ni yayınladı

 atmosferfair, Bakü’deki BM İklim Değişikliği Konferansı 2024 için  dünyanın en büyük havayollarının pandemi sonrası ilk iklim sıralamasını hazırladı. Küresel havacılığın iklim korumasında geride kaldığını ve uluslararası iklim hedeflerini karşılayamadığını gösteriyor. Sadece birkaç havayolu, CO₂ emisyonlarını uçuş büyümesinden geçici olarak ayırmayı başardı. Delta, Lufthansa ve Air China gibi büyük bölgesel şirketler rakiplerine karşı geriledi. Ve biyo-kerosen henüz bir etki yaratmadı, şu anda sürdürülebilirlik için ölçüt olan yeni yüksek verimli uçaklar var.

Küresel yolcu havacılığı Paris iklim hedeflerinin gerisinde kalıyor. Pandemiden sonraki ilk yıl olan 2023’te, dünya çapındaki havayolları karbon verimliliğini pandemi öncesi 2019 yılına kıyasla yaklaşık %6 oranında artırdı. Bu ortalama %1,4’lük bir yıllık verimlilik artışına karşılık geliyor. Ancak hava trafiği hacimleri büyümeye devam ettikçe, Paris iklim hedeflerine ulaşmak ve en azından CO₂ emisyonlarındaki artışı durdurmak için yıllık yaklaşık %4’lük bir verimlilik artışı gerekli olacak. Son dönemdeki ilerleme, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) %2’lik yıllık CO₂ verimlilik artışı hedefinin bile gerisinde kalıyor. Bu bulgular, Alman iklim STK’sı atmosfair tarafından Bakü’deki BM İklim Konferansı için sunulan yeni Havayolu Endeksi’nin (AAI) bir parçası.

atmosfair Genel Müdürü Dietrich Brockhagen, “Hava trafiği neredeyse pandemi öncesi seviyelere döndü. Ne yazık ki, aynı şey sektörün iklim çabaları için söylenemez. Havayolları, zaten zayıf olan pandemi öncesi on yıla kıyasla çabalarını daha da azalttı ve artık ICAO’nun yetersiz hedeflerinin bile gerisinde kalıyor.” dedi.

2023’te küresel havacılık, 2019 seviyelerine neredeyse denk gelen %80’i aşan yolcu doluluk oranlarına ulaştı. Ancak filo modernizasyonu ve rota optimizasyonundaki ilerleme yavaşladı. Uçuş hacimleri henüz pandemi öncesi seviyelere dönmemiş olsa da, CO₂ emisyonları 2019 seviyelerinin yaklaşık %10 altında kalmaya devam ederken, havacılıkta iklim odaklı ilerlemenin hızı yetersiz gözüküyor.

Brockhagen, “Havacılıkta iklim değişikliğinin uzun zamandır beklenen bir şey olduğunu,CO₂ verimliliğine ilişkin verilerimiz ve sentetik, CO₂-nötr yakıtlar için projeksiyonlarımız, sektörün iklim koruması konusunda çok yavaş hareket ettiğini gösteriyor. Havayolu Endeksi, mutlak emisyonlar yerine CO₂ verimliliğine – yolcu başına kilometre başına emisyonlara – odaklanarak, pandemi nedeniyle oluşan bozulmalardan bağımsız olarak çevresel etkinin daha doğru bir ölçüsünü sağlıyor.” vurgusunda bulundu.

Yeni Uçaklar Verimliliği Artırıyor Ancak Yetersiz
AAI, Boeing 737MAX-8, Airbus A350-1000 ve A321neo gibi daha yeni uçak modellerinin uzun mesafeli rotalarda yolcu başına 100 kilometrede 3,5 litreden az kerosen tükettiğini vurguluyor. Bu modeller CO₂ verimliliği için daha yüksek bir kıstas belirliyor, bu nedenle daha eski filolara veya minimum filo yükseltmelerine sahip havayolları endekste düşük performans gösteriyor. Hiçbir havayolunun filosu bu kadar yeni uçaklar tarafından domine edilmiyor; sonuç olarak hiçbiri en yüksek verimlilik sınıfı A’ya ulaşamıyor. Toplam yedi verimlilik sınıfından (A–G) yalnızca iki havayolu B sınıfına ulaşmayı başarıyor.
Büyük havayolları geri çekildi

Dünya çapında kendi bölgelerindeki en büyük havayollarından bazıları, pandemiden bu yana CO₂ verimliliğinde yalnızca duraklama yaşadı. Bu, endüstrinin geri kalanı en azından karbon verimliliğini biraz iyileştirdiği için sıralamada geriledikleri anlamına geliyor. Bu durum Delta Airlines (ABD), Lufthansa (Almanya) ve Air China için geçerli; Delta 45. sıradan 87. sıraya (F sınıfı) düştü, Lufthansa 66. sıradan 97. sıraya düştü (F sınıfı) ve Air China 41. sıradan 75. sıraya düştü (F sınıfı).

Buna karşılık, Şili-Brezilya havayolu şirketi LATAM, modern filosu ve yüksek yük faktörleriyle büyük net taşıyıcıların başında geliyor, 100 verimlilik puanı üzerinden 82 puan alıyor ve genel olarak 4. sırada yer alıyor. AB içinde, İspanyol havayolları Iberia (12. sıra, 78 puan) ve Air Europa (18. sıra, 76 puan) en verimli olanlar arasında yer alıyor. Küresel olarak, 12 Avrupa ve yedi Çin havayolu CO₂ verimliliğinde ilk 50 arasında yer alıyor.

Düşük Karbonlu yakıt tüketimi Marjinal Seviyede

Havayolu Endeksi ayrıca, fosil kerosenden önemli ölçüde daha az CO₂ yayan kullanılmış yemeklik yağdan yapılan kerosen gibi alternatif havacılık yakıtlarının kullanımını da hesaba katar. Ancak, bu tür alternatif kerosen, bir havayolunun toplam kerosen tüketiminin yalnızca yaklaşık %1’ini oluşturur ve etkisini sınırlar. Sadece bir havayolu, biyo-kerosen kullanımıyla genel sıralamadaki konumunu iki sıra iyileştirdi.

ICAO’nun CORSIA anlaşması, havayollarının artan CO₂ emisyonlarını harici karbon dengeleme projeleri aracılığıyla telafi etmesine olanak tanır. Ancak havacılık endüstrisi, CO₂ emisyonlarını azaltarak 2050’den sonra karbon nötrlüğüne ulaşma hedefiyle Paris Anlaşması’nın nasıl uyumlu hale getireceğini henüz göstermedi.

Düşük maliyetli taşıyıcılar AAI’da ayrı olarak değerlendirilir çünkü genellikle sübvansiyonlardan faydalanırlar ve bunları düşük bilet fiyatlarına dönüştürerek daha fazla uçuş kilometresi ve ilişkili emisyonlara yol açarlar. Dört düşük maliyetli havayolu B sınıfı verimlilik elde ederken, çoğu C ve D sınıflarına girer.

AAI’nin Yapısı, Verileri ve Metodolojisi

Atmosfair Havayolu Endeksi, küresel havacılığın yaklaşık %92’sini kapsayan dünyanın en büyük 200 havayolunun CO₂ verimliliğini değerlendiriyor. Hesaplamalar, 2023’te küresel havacılık endüstrisinden elde edilen en son verilere dayanmaktadır.

Havayollarına kısa, orta ve uzun mesafeli rotalarda 0 ila 100 verimlilik puanı verilir ve yolcuların en iklim dostu seçenekleri seçmesine olanak tanır. Sık seyahat ihtiyacı olan işletmeler, daha verimli havayollarını seçerek CO₂ emisyonlarını ve maliyetlerini azaltmak için endeksten de yararlanabilir.

Endeks hesaplamalarını yolcu kilometresi başına CO₂ emisyonlarına dayandırır ve uçak tipi, motorlar, kanatçık kullanımı, oturma düzeni, kargo kapasitesi ve uçuş kullanımını dikkate alır. Veri kaynakları arasında ICAO ve IATA gibi uluslararası örgütler ile havacılık endüstrisi hizmetleri ve mühendislik modelleri yer alıyor.

Endeks, havayolları arasında yakıt verimliliğinde önemli farklılıklar ortaya koyuyor ve yolcu kilometresi başına emisyonlar aynı rota için iki kattan fazla değişiyor. Belirli rotalar için optimize edilmiş, yüksek koltuk yoğunluğu ve etkili kullanımla modern filolar işleten havayolları en iyi sonuçları elde ediyor.

Küresel Anlaşmalar ve Hedefler

Paris Anlaşması’nın 2015’teki 1,5°C hedefini karşılamak için küresel CO₂ emisyonlarının 2030’a kadar zirveye ulaşması ve sonrasında hızla düşmesi gerekiyor. Ancak hava trafiği Paris Anlaşması kapsamında doğrudan düzenlenmiyor. ICAO’nun 2016 iklim programı CORSIA, 2024’te ilk aşamasına başladı ve kuruluş, 2010’daki 37. genel kurulda yakıt verimliliğini yıllık %2 oranında iyileştirme hedefi koydu.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR