Cuma, Ekim 25, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Ay’ın Güney Kutbu’ndaki keşifler neden önemli?

Hindistan’ın Ay’ın Güney Kutbu’na gönderdiği Chandrayaan-3 misyonu ile daha önce kimsenin iniş yapmadığı bu esrarengiz bölgeyle ilgili yeni bilgiler gelmeye başladı. ABD, Çin ve Rusya’nın da uzay aracı göndermeyi planladığı bu bölgeye neden bu kadar ilgi var?

Geçen hafta, Hindistan’ın insansız uzay aracı, Ay’ın soğuk ve kraterlerle kaplı güney kutup bölgesine yumuşak iniş yapan ilk araç oldu. 1960’lı ve 70’li yıllardaki Apollo misyonları Ay’ın ekvatoruna yakın bir yere inmişlerdi.

Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonuna ait Vikram iniş aracı Güney Kutbu’na 600 km mesafede indikten sonra Pragyaan robotu bölgeyi keşfetmeye başladı.

Bu iniş, insanların önümüzdeki on yıl içinde oraya ayak basmasının başlangıcı olarak görülüyor.

İngiltere’deki Açık Üniversite’de gezegen bilimci Simeon Barber, “Bunun gerçekleşiyor olduğunu görmek inanılmaz bir şey” diyor.

Hindistan ve Rusya’nın yanı sıra ABD ve Çin de gözlerini Ay’ın bu bölgesine dikmiş durumda. Orada Ay’ın en esrarengiz yanlarını araştırmayı ve hatta bunu en kısa zamanda hayata geçirmeyi umuyorlar.

Peki Ay’ın Güney Kutbu’nu bu kadar cazip kılan şey ne?

Chandrayaan-3 ve bavul büyüklüğündeki keşif aracı şimdiden bulundukları ortamdan bazı ipuçları gönderdi bile. Tozlu yüzeyde saniyede yaklaşık 1 cm hızla ilerleyen Pragyaan robotu, ana gemisinden birkaç metre uzaklaştı.

Hareket ederken sensörlerini Ay toprağına gömen araç, yüzeyin altındaki sıcaklıkta keskin bir düşüş tespit etti. Yüzeyde 50 santigrat derece C civarında olan sıcaklık, yüzeyin 8 cm altında -10C’ye düştü. Bu fark bilim insanlarını “şaşırttı”.

Araçtaki kimyasal analiz ekipmanı da Ay toprağında sülfür, alüminyum, kalsiyum demir, titanyum, manganez, krom ve oksijen bulunduğunu gösteriyordu.

Bu ilk bulgular bilim insanlarının bu bölgeyi keşfetmeye neden hevesli olduklarının da cevabını taşıyor.

Dünya’nın 23,5 derecelik dönüş eksenine kıyasla Ay’ın 1,5 derecelik sığ dönüş ekseni, kutuplarındaki bazı kraterlerin hiç güneş ışığı görmemesi anlamına geliyor. Bilim insanları bunun toprağa karışmış ya da yüzeyde açığa çıkmış halde ve çoğu sudan oluşan bol miktarda buz oluşumuna yol açtığına inanıyor.

Buzun hem astronotlar için hem de gelecekteki bilimsel keşifler için bir kaynak olarak kullanılabileceğine dair umutlar var. Hindistan’ın Yeni Delhi kentindeki Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde jeoloji profesörü Saumitra Mukherjee “Burası eşsiz bir yer” diyor. “Suyun varlığı çok önemli.”

Ay’da su buzu olduğuna dair en iyi kanıt, Ekim 2009’da boş bir roketin Güney Kutbu’ndaki bir kratere kasıtlı olarak çarptırıldığı bir NASA deneyinde elde edilmişti. ABD’deki Colorado Üniversitesi’nde gezegen bilimci Margaret Landis, “Malzemeler su olduğuna dair kanıtlar içeriyordu” diyor. “Bu, Ay’da su buzuna dair tek doğrudan gözlemimiz.”

Ayrıca kutuplarda daha yüksek bir yansıma ve daha yüksek miktarda hidrojen olduğuna işaret eden veriler var; bu da muhtemelen buzun bir sonucu.

Su buzuna ilişkin bu son keşifler, Ay’ın ve özellikle de Güney Kutbu’nun keşfine yönelik ilginin yeniden artmasına yol açtı.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR