Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Eskişehir’de Stratejik İşbirliği Anlaşmaları İmza Töreni ve TOBB Türkiye Savunma Sanayii Meclisi Toplantısına Katıldı.
Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığını Ziyaret
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte Eskişehir’de Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Stratejik İşbirliği Anlaşmaları İmza Töreni
Müteakiben, Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Millî Savunma Bakanı Yardımcısı Muhsin Dere’nin de katıldığı törende, askeri yetkililer ile firma sahipleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Törende bir konuşma yapan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Hem etkin, caydırıcı, saygın bir silahlı kuvvetleri hem de bunun arkasında yerli ve millî savunma sanayiyle hem arazide hem masada olma şansını elde edebiliriz.” dedi.
Bölgesel ve küresel düzeyde kritik bir süreçten geçildiğini ve bu gelişmelere bağlı olarak Türkiye’ye yönelik risk, tehdit ve tehlikelerin her geçen gün arttığını ifade eden Bakan Akar, “Ülkemizin, milletimizin birliği, bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı için Türk Silahlı Kuvvetleri ve bir bütün anlamında Millî Savunma Bakanlığı olarak elimizden gelen her türlü gayreti göstererek üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yapmanın gayreti içindeyiz.” diye konuştu.
Arazide kan, karargâhta ter dökülerek elde edilen başarılarda kahramanlık ve fedakârlığın yanı sıra eldeki silah, araç, gereç ve mühimmatın da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “Bu başarının kalıcı olabilmesinin olmazsa olmaz koşullardan birinin güçlü savunma sanayi olduğunu biliyoruz. Bu bilinç, anlayışla savunma sanayimizin her alanda gelişmesi için gayret göstermekteyiz.” ifadesini kullandı.
Savunma sanayi konusunda çalışmaların daha da yoğunlaştırılmasının önemine değinen Bakan Akar, Savunma Sanayii Başkanlığının bu alandaki çalışmalarının her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi.
Bakan Akar, savunma sanayinin savunma ve güvenlik alanının yanı sıra ekonomik, teknoloji ve istihdam alanında da etkili olduğunu belirterek, “Güçlü ve kendi kendine yetebilen bir savunma sanayiine sahip olmamız, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkesini ve milletini savunması için ihtiyaç duyulan savunma sanayi ihtiyaçlarının millî ve yerli olarak üretilmesi bir tercih değil, bir zorunluluktur. Bu konuda geçmişi çok iyi hatırlamamız, geleceğe de geçmişten aldığımız derslerle bakmamız lazım. Bunun için de savunma ve güvenlik meselesi olması nedeniyle herhangi bir gecikmeye, ihmale tahammülün olmadığını çok iyi bilmemiz lazım.” değerlendirmesini yaptı.
Bu coğrafyada var olabilmek için güçlü olunması gerektiğini vurgulayan Bakan Akar, “Güçlü olmanın en temel prensiplerinden birinin de silahlı kuvvetler olduğu biliniyor. Bunun da temelinde savunma sanayi meselesi var. Dolayısıyla kendi silahı, kendi mühimmatı, gereciyle donatılmış bir Türk Silahlı Kuvvetleri, sahip olduğu etkin, caydırıcı ve saygın ordu olarak kendisine verilen görevleri başarabilecektir. Hem etkin, caydırıcı, saygın bir silahlı kuvvetleri hem de bunun arkasında yerli ve millî savunma sanayiyle hem arazide hem masada olma şansını elde edebiliriz. Aksi halde geçmişte buna benzer örnekler olduğu gibi birçok konuda zorlanacağımız kesindir.” dedi.
Savunma sanayi alanında geçmişte yaşanan sıkıntılardan örnekler veren Bakan Akar, parası verilmesine rağmen İHA’ların motorlarının bakımının dahi yaptırılamadığını ve mahkemelik olunduğunu söyledi. Bakan Akar, bunlardan ders çıkarılmasının önemini vurguladı. Savunma sanayinde Türkiye’nin “kendi göbeğini kendisinin kesmesi”nin önemini işaret eden Bakan Akar, “Aksi halde bundan önce olduğu gibi paranız da olsa kapı kapı dolaşıp bazı ülkeleri ikna etmek için uğraşıp dururuz.” diye konuştu.
Yerlilik ve millîlik parolasıyla çıkılan savunma sanayi yolunda millî güvenlik stratejilerini ve teknolojilerini geliştirmek için çalışmaların yoğun şekilde sürdürüleceğini bildiren Bakan Akar, 2000’li yılların başında savunma sanayide çok düşük olan millîlik oranının neredeyse yüzde 70’e ulaşmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bakan Akar, savunma sanayide özel sektörden de büyük beklentilerinin olduğunu belirterek, bu alanda özel sektörün sorumluluğunun da büyük olduğunu vurguladı.
Yerli üretime imkân veren stratejik işbirliği anlaşmaları mekanizmasını hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Akar, geleceği öngörerek, alım garantisiyle yatırımların yapılabilmesine imkân tanıyan onaylı tedarikçilik sisteminin hayata geçirildiğini belirtti. Yeni sistemin kaliteyi, savunma sanayinin rekabet gücünü artıracağını ifade eden Bakan Akar, firmaları “Millî Savunma Bakanlığı Onaylı Tedarikçisi” olmak için başvuru yapmaya davet etti.
1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünü Ziyaret ve İşçilerle Yemek
Bakan Akar ve beraberindeki heyet daha sonra 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünü ziyaret ederek işçilerle yemek yedi.
TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi 39’uncu Toplantısı
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Eskişehir programı kapsamında 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü/Eskişehir’de düzenlenen TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi 39’uncu Toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmasında Türkiye’nin ve Türk milletinin emniyetini ve bağımsızlığını sürdürmenin herkesin sorumluluk ve görevi olduğunu kaydederek, Türk savunma sanayinin önemine değinen Bakan Akar, “Şu anda gelecek vadeden bir tablo var. Biz de karınca kararınca çalışma suretiyle, elimizden gelen katkıları sağlamak suretiyle çok daha ileri düzeylere götürüp, rahat bir nefes alacağız. Önümüzdeki en önemli karşılaşacağımız konu F35’lerin mülkiyeti bize geçtiğinde, buraya geldiğinde toplam 100’den fazla uçağımız olacak. Onların bakım ve onarımları da 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleşecek. Bununla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Bugüne kadar bütün fabrikalarımızda çok güzel işler yapıldı. Bunlardan çok daha iyisi yapılacak. Eksiklerimizi gidereceğiz, yanlışlarımızı düzelteceğiz. İstişareye, tartışmaya, öneriye açık olacağız. Zaman kaybetmeden orta ve uzun vadede stratejilerimizi, planlarımızı, ayakları yere basacak şekilde yapıp geleceğe emin adımlarla ilerlememiz lazım.” dedi.
Savunma sanayinde yüksek teknolojili işlerin yapılmasını gerektiğini altını çizen ve savunma sanayisinde var olan potansiyelin kullanılmasını gerektiğini anlatan Bakan Akar, “Özellikle savunma sanayi, sadece iç piyasaya dönük planları organize eder şekilde çalışırsa belli bir süre sonra tıkanıklara ve sıkıntılara sebep olacaktır. Savunma sanayi yüksek teknolojiye dayanmalıdır. Mal ve hizmet üretiminde ihracat düşünülmelidir. Yurt dışında müthiş bir ihtiyaç var. Bu ihtiyacı görüp, dostumuz, müttefikimiz, kardeşlerimiz olan ülkeler var. Bunların da ciddi beklentileri ve talepleri var. Bunları da dikkate alarak bizim üretim organizasyonumuzu yapmamız gerekir.” ifadelerini kullandı.
Savunma sanayide yerlilik ve millik oranının artırılmasının önemine değinen Bakan Akar, “2009’da savunma sanayi ve havacılık toplam cirosu 3 milyar dolarken 2019’da 7 milyar doları aşıyor. İhracat başlangıçta 781 milyon dolarken şimdi 2,5 milyar dolara yükseldi. 194 olan proje sayısı da 640’a ulaştı. Bunlar bizi tatmin edecek rakamlar değil ama gidişatın iyiye, vektörün ucunun yukarı doğru olduğunu gösteriyor. Biz buradan yılmadan, bıkmadan, azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Yapılan çalışmaların sonunda Ukrayna gibi bir ülkeye İHA ihraç edilebilecek duruma gelinmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Akar, “MİLGEM, savunma sanayi tarihimizin en büyük ihracatını Pakistanlı kardeşlerimizle yaptığımız anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdik. Dört gemiyle ilgili çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Umudumuz, dileğimiz bunun burada kalmayıp sadece gemiler değil, gemilerin değişik versiyonlarını da kullanarak bu çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor. Tank konusundaki çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Fırtına Topçu Sistemleri yine yoğun bir şekilde sürüyor. Atak’larla ilgili çok ciddi temasları, görüşmeleri var savunma sanayimizin. Hürkuş en kısa zamanda başlangıç ve temel eğitim uçağı olarak bekliyoruz. Genel maksat helikopterinin tanıtımı yapıldığı, çalışmalar da umut verici şekilde devam ediyor. Seri üretimini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Savunma sanayide etkin, yenilikçi olunmasının önemine değinen Bakan Akar, bu alanda ayakları yere basan şekilde ilerlemenin gerektiğini belirtti. Türkiye’nin çevresindeki istikrarsız coğrafyaya dikkati çeken Bakan Akar, “MSB bünyesindeki askeri fabrika, bakım onarım merkezlerinin modernize edilerek daha etkin ve tam kapasite faaliyet göstermesi için harekete geçtik. Milli Savunma Bakanlığı olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerçekten dışarıya para ödeyerek yaptırdığımız işler var.” diye konuştu.
Bakan Akar, savunma sanayi alanında kamu ve özel sektör işbirliğiyle önemli çalışmaların yapıldığını belirterek, “Savunma sektörümüzdeki kuruluşlarımızdan en başta Aselsan, TAİ, Roketsan, STM’nin dünya devleriyle yarışmasını görmek de bizim için gerçekten büyük bir zevk oluyor. Fenerbahçe’nin Real Madrid ile maçı gibi bizim hoşumuza gidiyor. Fenerbahçe’nin kazanması biraz zor, savunma sanayinin bu devlere karşı yürüttüğü bu mücadelede kazanma şansımız çok yüksek. Dolayısıyla Türkiye’nin küresel güç vizyonu çerçevesinde etkin, yerli ve yenilikçi bir yaklaşımla çok daha önemli başarılara çıkacağına, çıtayı her geçen gün daha da yükselttiğine, daha önce yapmak için uğraştığımız şeylerden artık zevk almamaya başladığımızı biliyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
TEI – TUSAŞ Motor Sanayii Ziyareti
1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde düzenlenen Stratejik İşbirliği Anlaşmaları İmza Töreni ve TOBB Savunma Sanayi Meclisi Toplantısına katılan Bakan Akar, daha sonra beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile birlikte TEI’nin Eskişehir Yerleşkesi’ni ziyaret etti.
TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit’in bilgilendirme toplantısının ardından Bakan Akar ve beraberindeki heyet tesisi gezdi. Heyet, ANKA’ya güç veren PD170 turbodizel havacılık motoru ve bu motorun bir üst versiyonu olan PD222 motorunun testlerini izledi.
Gökbey Helikopteri’ne güç verecek TS1400 turboşaft motorunun testini gerçekleştiren Bakan Akar, çalışanları tebrik etti.
Eskişehir Valiliği’ni Ziyaret
Bakan Akar ve beraberindekiler, TEI’nin ardından Eskişehir Valiliği’ne ziyaret gerçekleştirdi. Burada Valilik şeref defterini imzalayan Akar, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ile görüştü.
Bakan Akar’ın Stratejik İşbirliği Anlaşmaları töreninde yaptığı konuşma videosu (Birinci Bölüm) için tıklayınız.
Bakan Akar’ın Stratejik İşbirliği Anlaşmaları töreninde yaptığı konuşma videosu (İkinci Bölüm) için tıklayınız.