Kazakistan’ın Almatı kentinde 28 Aralık’ta kalkışından saniyeler sonra düşen Bek Air’e ait Fokker-100 tipi yolcu uçağının düşmesinin ana nedenin buzlanma olduğu bildirildi.
Uçağa, de-icing işlemi olarak da bilinen buzlanmayı önleyici sıvının kısmi olarak uygulandığı, kanatlara püskürtülmediği tespit edildi.
Kazakistan Başbakan Yardımcısı Roman Sklyar, uçak kazası için oluşturulan Hükümet Komisyonunun ön raporunu düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Raporda uçağın kara kutuları, navigasyon, meteorolojik durum, uçuş ve teknik belgelerinin araştırıldığı belirtildi.
Ön raporda yer alan bilgilere göre, kalkış sırasında sırasında sert esen rüzgâr vardı; ancak uçağın pist içinde iddia edildiği gibi savrulmasına ve dengesinin bozulmasına sebep değil.
Fokker-100, seferden önce iki gün boyunca apronda park edilmiş pozisyonundaydı. Bu da uçak kanatlarının aşırı bir buz tabakasıyla ile kaplanmasına işaret ediyor olabilir.
Rapordan satır başları
Uçak pistte ilerlerken 10 saniyeden sonra pist orta çizgisinden sağlı sollu sapmaya başladı ve 6 kez kuyruğu, 4 kez iniş takımı ve 1 kez kanat piste değdi.
Bu anda ikinci pilot(F/O) uçuşu iptal etmeye çalışırken motor devrini azaltarak gaz kesti. Bununla birlikte, daha sonra tekrar iki motoru bulunan uçağa gaz vererek kalkışa devam edildi.
O anlarda kokpit içinden kaydedilen konuşmalara göre olaylar şöyle gelişti;
7.20.53 – Uçağın pistin sağ tarafına doğru yöneldiğini söyleyen ikinci pilota, kaptan pilot “nasıl” diye soruyor.
7.20.54 – İkinci pilot, “ne olduğunu bilmiyorum, yavaşlıyor,(muhtemelen motor gücü) buraya iniyorum” yanıtı veriyor ve küfür sesleri duyuluyor. Bu esnada yardımcı pilotun motor kollarını rölantiye alması muhtemel gözüküyor.
7.20.57 – İkinci pilottan uçağın kontrolünü alan kaptan pilot, “Gerek yok. Ne yapıyorsun? “” diyerek motorlara güç veriyor; gaz kolunu harekete geçiriyor ve aynı zamanda “Hadi gidelim, gidelim, gidelim,” dedikten sonra kalkışa geçiyor.
7.21.04 – Kaptan pilot kalkıştan vazgeçiyor ve bu esnada yaklaşık 5 metre havalanan uçak pist dışına çıkıyor ve karla kaplı alanda kayarak iki katlı bir binaya çarpıyor.
Pilotların hazırlık çalışmalarının sivil havacılık kurallarına uygun olduğu ifade edilen raporda, uçuş öncesi yapılan kontrolde uçağın çalışmasıyla ilgili pilot ve teknik personel tarafından herhangi bir uyarının olmadığı aktarıldı.
Raporda, uçağa buzlanmayı önleyici sıvının kısmi olarak uygulandığı ancak kanatlara püskürtülmediği vurgulandı. Aynı gün uçuş yapan bazı uçaklara da buzlanmayı önleyici sıvının uygulanmadığı ve onların durumunun da araştırıldığı, kalkış sırasında 6 kez kuyruğu, 4 kez iniş takımı ve 1 kez kanadıyla piste değdiği tespiti de yer aldı.