İyi ki havacılıkta küresel markalarımız var” dediğim bir deneyimi, Berlin’de yaşadım. Turizm ve havacılık sektörünün gözünü çevirdiği, alanında dünyanın en büyüğü olan Internationale Tourismus-Börse Berlin Fuarı’ndaydım (ITB). Türkiye, turizm ve havacılık sektöründeki şirketlerinin yoğun katılımıyla bir salonu kapatarak, fuarda bu anlamda bir numaraydı. Ancak bilinen sebepler yüzünden turizm tarafı pek tatmin edici ilgiyi görmedi ama başta markalaşma olmak üzere ciddi dersler çıkarıldığını düşünüyorum. Havacılıkta küresel oyuncularımız Türk Hava Yolları (THY) ve TAV’ın Berlin’de Türkiye’nin imajına ciddi katkı yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Özellikle THY’nin fuar girişinde, herkesin ilgisini çeken Batman V Superman filminde kullanılan Batmobile aracını sergilemesi çok dikkat çekti. İki katlı standında ise hizmetlerini, uçuş ağını anlatıp kabin konforunu, koltuk ve ikramlarıyla katılımcılara yaşatması görülmeye değerdi. Hatta ziyaretçilerine “Dünyada uçmadığımız yer yok” vurgusunu yaptı, sürprizler ve çekilişlerle de ilgiyi oldukça yukarı çekti.
Ahmet Olmuştur Gn. Md. Yrd., İlker Aycı Yön. Kur. Başk., Temel Kotil Gn. Müd., Yahya Üstün Basın Müşaviri ve Seda Kalyoncu Kurumsal İletişim Bşk.
SIKINTILARA PANZEHİR
THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın Genel Müdür Temel Kotil ile birlikte fuarın ikinci günü dünya medyasının önüne çıkması da önemliydi. Zira tüm gözlerin çevrildiği THY adına ne konuşulsa, dünya medyası takip ediyor ve geniş yer veriyor. Türkiye’nin hanesine de prestij olarak yazılıyor. Dolasıyla turizmde yaşanan sıkıntılarımıza panzehir olacak marka şirketlerimizi ön plana çıkarmamızda fayda var.
Aynı durum, 15 yıldır ITB Berlin Fuarı’na istikrarlı bir şekilde katılan ve tüm dünya tarafında bilinen ve yakından takip edilen TAV Havalimanları Holding için de geçerli. TAV’ın 8 ülkede, 14 havalimanını bizzat işletirken, çeşitli hizmet şirketleriyle toplamda dünyanın 70 havalimanında yer alması, fuarda oldukça dikkat çekti. TAV standına gelenler, konuşmak, ilişki kurmak hatta işbirliğine altyapı oluşturup ayrılmak istedi.
Dolayısıyla Türkiye imajı için prestiji yüksek bu markaları, bu değerleri iyi kullanmak gerekiyor. Bu dönemde devletin turizm sektörüne sağlayacağı destekten daha önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın ne söyleyeceğine, hükümetin sektöre nasıl destek vereceğine odaklanarak sıkıntılara çare buluna mayacağı ortada…
‘Alanımızda en büyük olacağız’
TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Ali Bora İşbulan
“Kenya Nairobi Havalimanı’ndaki Star Alliance ve Washington Dulles Havalimanı’ndaki THY lounge’larımızı nisan ve haziranda açıyoruz. ITB Berlin’de bir Türk şirketinin dünya genelinde hizmet sektöründe ulaştığı başarıyı göstererek, Türkiye’nin marka değerini yukarıya çekiyoruz. Ayrıca ABD ve Afrika coğrafyasındaki ‘özel yolcu salonu işletmeciliği’ projelerimiz bir ilk olma özelliği taşıdığı için de çok ilgi çekiyor. 2018’e kadar bu coğrafyalar ve Avrupa ile MENA bölgesinde toplam 60 lounge işleten, 5 milyondan fazla yolcuya hizmet veren dünyanın en büyük özel lounge işletmecisi olmayı hedefliyoruz.”
‘Avrupa’ya çapraz uçuş fırsatı’
TAV Pazarlama Direktörü Aslıhan Çörtük
“ITB’de tüm havalimanlarımızı temsil ediyoruz. Bu fuarda hem toplu hem de ayrı ayrı destinasyonları tanıtıyor ve pazarlıyoruz. ITB’deki standımızı üs olarak kullanıyoruz. Burada en çok çapraz uçuş dediğimiz, TAV’ın işlettiği iki havalimanı arasındaki uçuşları artırmak ana hedefimiz. TAV havalimanları arasındaki bu uçuşların, havayollarına ve tur operatörlerine sağlayacağı imkân ve fırsatlara dikkat çekiyoruz. Böylece biz aynı yolcuyu bir seyahatte iki kez misafir etmiş olurken, havayolları TAV standartlarında hizmet sunuyoruz. Türkiye ölçeğinde ise özellikle İzmir, Ankara, Gazipaşa ve Bodrum’u ön plana çıkararak tanıtıyoruz.”
(Güntay Şimşek-Habertürk)