Bağımsız Havacılar yazarlarından hava fotoğrafçısı Bilal Sarı, son yıllarda gelişim gösteren hava fotoğrafçılığı hakkında bilgiler vermek üzere yine genç bir hava fotoğrafçısı olan Mertcan Uzun ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Konumuz son yıllarda hızla gelişen bir hobi, hava fotoğrafçılığı. Uluslararası ismiyle spotting de denilen bu hobiyi gerçekleştirmek keyifli olduğu kadar aynı zamanda zahmetli de bir uğraşıdır. Hiçbir maddi getirisi olmadığı gibi, fotoğraf makinesi, objektif gibi malzemelere yapılan harcamalar ile üstüne masraf ettiğimiz bu hobiyi icra ederken birçok zorlukla karşılaşmaktayız. Sorunlardan en büyüğü, gerek halkımız gerekse ilgili makamlarca henüz bu hobinin biliniyor olmaması. Spotterların güvenliği delmek isteyen kişiler yahut teknoloji casusu gibi algılanması en büyük sorunumuz.
-Merhaba Mertcan, önce bize kendinden bahseder misin?
–Merhabalar. Ben Mertcan Uzun, 21 yaşındayım. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nda hazırlık İngilizce okuyorum.
-İlgili web sitelerinde birçok fotoğrafın yayınladı ve arşivlerinde mevcut. Hava fotoğrafçılığını güzel bir şekilde sürdürdüğünü biliyoruz. Kullandığın makine ve malzemeler nelerdir? Bu hobiye yeni başlayacak olanlara tavsiyen neler olabilir?
–Kullandığım makine, Nikon D90. Yardımcı objektiflerim 18-55mm ve 70-300mm.
Yeni başlayan arkadaşlara mutlaka DSLR makine ve başlangıç düzeyinde bir makine olmasına dikkat etmelerini öneririm. Pahalı makine ve objektifler kullanma isteği bu hobiye adım atmaya engel olabilir. Makineyi öğrenmeleri zaman alıp bıkkınlık yaşayabilirler. Bunun için en kolay ulaşılan, en basit kullanılan bir DSLR makine ile başlamaları isabetli olacaktır.
Objektif seçimi yaparken
yakın mesafeden çekimler için “geniş açı objektif” ve uzak mesafeden çekimler için de “telezoom objektif” kullanmaları gerekeceğini dikkate almalıdırlar.
Spotting yapmaya karar verdikten sonra beni de en çok meşgul eden konu, makine ve objektif seçimiydi. Bu konuda yeni başlayacak olanlara ben de biraz bilgi vermek istiyorum:
Aslında spotting her türlü makine ile hatta cep telefonu ile de yapılabilir. Burada önemli olan fotoğraf makinesinin MP değeri değil sensörüdür. Biz spotterlar, çektiğimiz fotoğrafları bilgisayar programlarında işlediğimiz için (kesme, düzeltme, ışık-kontrast verme gibi) elde ettiğimiz ham fotoğraflar çok kaliteli olmak zorunda. Bu da ancak en iyi sensörü bulunduran ayrıca objektif deiştirmeye imkan tanıyan DSLR makineler ile mümkün olabilmektedir.
Son zamanlarda sensörleri hızla gelişen, objektif değiştirme imkanı olan aynasız makinelere geleceğin makineleri gözüyle bakıyorum. Henüz fiyatları çok yüksek olmasına rağmen bu makineleri yabana atmamak gerekir. Fiyatları hızla düşecek ve hem hafifliği hem de kullanım kolaylığı sebebiyle geleceğin makineleri olacaklardır.
Pekala Mertcan, spotting yaparken karşılaştığın zorluklar nelerdir? Çözüm için ne önerirsin?
–Spotting, gözlem yapma ve fotoğraf çekme işidir. Öncelikle bunun bilinmesi karşılaştığımız zorlukların çözümü için ilk aşamadır. Havaalanlarına yaklaşmak, uçakların fotoğrafını çekmek kesinlikle hoş karşılanmıyor. Bazı havaalanlarında fotoğraf çekmek, hatta uçak görmek dahi yolcu değilseniz, imkansız. Bizler İstanbul’da belki de en şanslı spotterlar olarak Flyinn AVM balkonundan sınırlı açı ve ışık şartlarıyla fotoğraf çekiyoruz. Tripot kurmamıza izin vermiyorlar ama buna da şükür. Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman eğer seyir terasları yapılmazsa İstanbul’da uçak fotoğrafı çekmek, ancak birkaç bin metre yüksekten geçerken olabilecek. Havaalanlarında “seyir terasları” istiyoruz.
Spotterlar olarak bizim güvenlik açısından hiçbir zararımız yok. Bilakis gözlem yaptığımız, fotoğrafladığımız için faydamız da oluyor. Çin’de yetkililerin bazı spotterlardan bir isteği var; gözlem yapıp bildirmeleri. Bizde de olsa ne kadar güzel olur.
-Ülkemizde açık kapı ve kapaklarla havalanmaya çalışan, kulenin başka uçağa olan talimatını kendilerine olduğunu algılayıp hareket eden uçakları spotterların tespit edip bildirmişti. Bir facia olmadan bu konuda önlemlerin alınması bu sayede olmuştu. Bu yararlılıklar kenara itilemez fakat bir de resmi makamlarca spotterlar tanınsa çok güzel olacak.
Birçok ülkede sayısız spotting grubu varken, ülkemizde SpotTR ve Anatolia Aviation Spotters olmak üzere iki spotter grubu var. Ülkemiz geniş bir coğrafyayı kapsadığından dolayı daha fazla spotter grubu olması gerekmez mi? Ya da spotter grupları gerekli midir?
–Şu anda ülkemizde 50 yada 60 tane aktif spotter olduğunu bilmekteyiz. Gerek Ankara, Antalya, İzmir, Zonguldak gibi havaalanı mevcut şehirlerde spotterlar olduğu gibi havaalanı olmayan illerden de sizin gibi spotterlar bulunmakta. Burada önemli olan fotoğrafı çekilmek istenen uçağa ulaşabilmektir.
Ben Anatolia Aviation Spotters grubundayım. Spotter grubu olmaktan maksat, yardımlaşma ve dayanışmadır. Yeni başlayanlar önce herhangi birimizden bilgileri almakta, fotoğrafları kabul edilir seviyeye geldiğinde de gruplara alınmaktadır. Gruba alırken dikkat ettiğimiz en önemli konular, kişilik yapısı ve bu hobiyi geçici bir heves değil de sürekli yapmak istemesidir.
-Birçok ülkede her kesimden ilgi gören ve büyük topluluklarca yapılan spotting Ülkemizde yeni tanınmaya başlıyor. Sorunların çözümü ve yeni başlayacak olanların bilgilendirilmesi amaçlı sergi, duyuru, Tv. ve radyo programlarına katılım yapıyor musunuz?
-Evet yapılıyor. Sergilerimiz de oluyor. Spotter grubu, 2012 senesinde Atatürk Havalimanı’nda sergi açtı. Bir nebze kimler olduğumuzu, neler yaptığımızı tanıtma fırsatı bulduk. Yeni sergiler açmak istiyoruz, bu konuda yardım beklediğimizi ifade etmek isterim.
Geçtiğimiz günlerde Skyturk360 Kanalı’nda “Uçuş Kulübü” programının çekimlerine katıldım. 8 Şubat Cumartesi Saat 16:10 da yayınlanacak. Anlattım biz spotterlar hakkında her şeyi.
-Söyleşi için teşekkürler Mertcan. Eğitim hayatında ve spottingde başarılar dilerim.
-Düşüncelerimizi anlatma fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Yetkililerce verilecek görevlere hazır olduğumuzu bildirmek isterim.
İnternet sitelerinde yüzlerce fotoğrafı bulunan bir uçağın fotoğrafını çekmek istediğinizde duyacağınız ilk söz “yasak”. Aslında böyle bir yasak yok. Böyle bir şeyin yasak olması gerekir biz engelleyelim fikri var. Yasak tarifi ve yetkilendirme de yok. Değişik izin alma girişimleri sonucu fotoğraf çekimine izin vermeye yetkili kimse olmadığı, iznin hangi mevzuata göre verileceğinin dahi bilinmediği açıkça ortaya çıkmıştır. Çünkü böyle bir mevzuat, görevlendirme, yetkilendirme yoktur.
Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, bu konuda yasal girişimlerde bulunurlarsa sorun kanuni yollarla çözülmüş, hava fotoğrafçılığının adı konmuş olur. Modern Türkiye için yetkililerden beklentimiz budur.
Kendi imkanlarıyla amatörce fotoğraf çeken veya spotting yapmaya yeni başlayacak olanlara tüm tüm spotter gruplarının yardımcı olduğunu, rahatça sorular sorabileceğini hatırlatarak söyleşimize son veriyoruz. Söyleşi ve verdiği bilgiler için Mertcan Uzun’a teşekkürler. İyi haftalar, keyifli spotting dolu günler diliyoruz.