Yazarımız Bilal Sarı, Sony A7R II ile gerçekleştirdiği aynasız makine ile hava fotoğrafçılığı deneyimini sizin için kaleme aldı.
Hava Fotoğrafçılığında Aynasız Makine Kullanımı : Sony A7R II
Aviation spotting, hava araçlarını gözleme, fotoğraf veya videosunu çekmektir. Biz spotterlar kendimizi ifade ederken rahat anlaşılması için havacılık fotoğrafçılığı diyoruz. Spotting, hem havacılık hem de fotoğraf hobisini ihtiva ettiğinden oldukça eğlencelidir.
Hava fotoğrafçılığı, uzun süre elde fotoğraf çekme performansı gerektirdiği için kullanılan ekipmanın hafif olması çok önemlidir. Uzun süreli ağır ekipmanlarla özellikle tripodsuz yapılan çekimler yorucu olur, hevesiniz kaçabilir.
Ekipman (makine ve objektif) ağırlığının önemini bir tecrübe ile anlatayım; son katıldığım Nato Tiger Meet tatbikatında 10 saat süresince 3600 küsür fotoğraf çekerek, ortalama her 10 saniyede bir deklanşöre bastığımı söylersem, hafif makinelerin ne kadar avantajlı olduğunu sanırım anlatmış olurum.
Ağır DSLR makinelere hafif AYNASIZ SLR rakipler
Son yıllarda DSLR makinelere bir alternatif oluşmaya başladı; aynasız SLR makineler. Bu makinelerin özelliği, görüntüyü vizöre yansıtacak bir ayna mekanizmasının bulunmaması ve neredeyse bir kompakt makine gibi küçük ve hafif olmasıdır.
Hemen her üretici aynasız makine üretirken bu alanda Sony bir atılım yaparak tam kare (full frame) sensörlü makineler üreterek dikkatleri üzerine çekti. Üzerinden çok zaman geçmeden bu makineleri daha da geliştirerek yeni versiyonlarını (mark 2) piyasaya sürdü ve büyük beğeni topladı.
Hafifliği, titreşim önleme özelliği ve full frame oluşu sebebiyle bir süredir gözüm Sony aynasız makineler üzerindeydi. Geçtiğimiz günlerde Sony Türkiye’nin sağladığı bir imkanla, hava fotoğrafçılığı için birçok avantajı bir arada sunan Sony A7 makine serisinden Sony A7R II’nin performansını spotting esnasında test etme fırsatı buldum.
Test konularım; elde kullanım kolaylığı // netleme hızı // sürekli takip, tek nokta ve alan netleme başarısı // 5 eksenli titreşim önleme özelliğinin uzun mesafe çekimlerinde başarısı // Sony lenslerin kaliteli fotoğrafa katkısı // telezoom lensin yeterli olup olmayacağı ve yüksek çözünürlüğün fotoğrafı keserken sağladığı faydayı incelemekti
Ekipman
Sony A7R II makine, Sony 24-70mm f/4 emount (aynasız için) lens, Sony 70-400mm f/4-5.6 G2 amount (DSLR için adaptör ile birlikte kullanılıyor) lens
Test
24-70mm lens ile çekimlere başladım, o kadar keyifliydi ki ve böyle devam ederek tüm gün spotting yapabilirdim. Sonra 70-400mm lens ile devam ettim. Çok kaliteli bir lens olmasına rağmen ağırlığı, özgürlüğümü kısıtlıyordu. Saniyede yüzlerce metre kateden bu sırada birçok hareket gerçekleştiren uçağı tripod kullanarak çekmek de marifet işiydi. Başaracağıma inansam Sony 70-400mm vazgeçemeyeceğim bir lens olabilir. Belki ileride aynasız makineler için daha hafif 70-400mm emount lens çıkarabilir hatta çıkarmalıdır da.
Sony 70-200mm f/4 lensi bu test esnasında kullanamamış olsam da, Sirkeci’deki tanıtım ofislerinde incelemiş, hafifliğine ve performansına hayran kalmıştım. Sadece bir tek bu lens ile spotting yapmak mümkün.
Makineye adapte edilmiş 5 eksenli titreşim önleme özelliği, uzak mesafe çekimlerinde de iyi sonuç veriyor, keskin fotoğraflar alıyorsunuz. Tüm otomatik netleme seçeneklerinde başarılı olmasına rağmen uçak fotoğrafı çekerken tek nokta netleme seçeneğinin en uygunu olduğunu gördüm. SOLOTURK gösterileri gibi çok hızlı uçak gösterilerinde takip sistemli 399 nokta otomatik netleme seçeneği düşünülebilir. Anında netlediği için netleme hızından bahsetmeyeceğim bile. Peşpeşe yapılan çekimlerde de fotoğrafların netliğinin bozulmadığını gördüm.
Fotoğrafları bilgisayara aktarıp işlediğimde fotoğrafların kalitesi ortaya çıktı. Sony’de ayrı bir renk güzelliği var. Ayrıca 42 MP çözünürlük, fotoğrafın kesilip işlenmesinde büyük avantaj sağlıyor.
Aynı şekilde 5 eksenli titreşim önleme özelliği olan Sony A7 II (24 MP) ve A7S II (12 MP) makinedeki çözünürlük de yeterli olur fakat yüksek çözünürlük spotterler için büyük bir avantaj.
Sonuç
Sony A7R II ve beraberinde Sony 70-200 mm f/4 lens spotting için çok güzel bir ekipman olur. Keyifle çok kaliteli fotoğraflar çekmenin yanı sıra 4K kalitesinde video çekme imkanı da sunan bu makinenin en güzel özelliklerinden biri ellerin titremesi sonucu fotoğrafların flu çıkma ihtimalini ortadan kaldırması. Spotting için tavsiye edeceğim çok başarılı bir makine.
Hafif, pratik, kullanımı kolay ve eğlenceli, kaliteli fotoğraf ve video, yüksek çözünürlük=yüksek crop imkanı.
Pil konusunu kafaya takmayın, ekonomik kullanımla asla yarı yolda kalmazsınız. Ayrıca harici güç ünitesinin takılabileceği soket de bulunuyor. Bununla tam 5 pili şarj edebilir yada doğrudan kullanabilirsiniz.
Diğer Sony’ler
Test esnasında masanın üzerinde kompakt bir makine vardı, özellikleri beni büyüledi, Sony RX100 Mark4. Cepte taşınacak boyutlarda, 24-70mm f/1,8 sabit lense sahip, 4K video çekme özelliğine sahip, vizöre alışkın olanları memnun edecek vizörü olan bir makine.
Çok kaliteli makinemiz olsa bile her an yanımızda taşıma olanağı bulamadığımız için en güzel fotoğrafları cep telefonu ile çekmek zorunda kalıyoruz. Artık değil. Anında cebimizden çıkarıp, çok kaliteli fotoğraf veya videolar çekebileceğiz. Pratiklik seven fotoğraf tutkunlarına kesinlikle tavsiye ederim.