Yazarımız Bilal Sarı geçtiğimiz hafta Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarına katıldı. Bilal Sarı’nın MAKS-2019 izlenimleri;
İki yılda bir Zhukovsky Hava Üssü’nde (Moskova) düzenlenen MAKS 2019 Airshow ziyaretim benim için ilginç bir deneyim oldu.
Zhukovsky Hava Üssü, Zhukovsky (cjukoski okunuyor) Uluslararası Hava Limanı’nın tam karşısında bulunuyor. Aslında Güneş açısını düşünürsek Airshow’u izlemek ve video fotoğraf çekmek için en uygun yer burası fakat izin vereceklerini sanmıyorum. Airshow alanından sürekli Güneş’e doğru bakarak gösteri yapan uçakları izlemek veya fotoğraflamak zorunda kalınıyor ki çok rahatsız edici bir durum oluyor.
Hava Üssü girişinden servis otobüsleri ile alıp show alanına bırakıyorlar. Burada önce güvenlik sonra da bilet kontrolü yapılıyor. Giriş bileti ücreti yaklaşık olarak 70 Lira. Sonra statik sergi alanı başlıyor fakat sergilenen uçaklara konsantre olmak ne mümkün; gökleri yırtan bir Su-35 bütün bakışları üzerine çekiyor.
Airbus A350 ve Embraer E195-E2 Profit Hunter uçaklarından sonra Rusların çok maksatlı turbofan stratejik nakliye uçağı Ilyushin Il-76’ların sergisi başlıyordu. Tanker uçak, turboprob ve turbofan motorların test edildiği iki farklı uçak ve Roscosmos’a (Роскосмос) ait Il76 zero gravity ve Albatros L-39 sergileniyordu. Bu son iki uçağı ziyaret etmek için ücret ödemek gerekiyor.
Tupolev Tu-154 ve önce sıvı hidrojenle sonra da sıvı doğal gaz ile çalıştırılan Tu-155 sergi alanındaki yerini almıştı. Hayranı olduğum önleme uçağı MiG-31 ve asla bir göreve gitmesini istemediğim bombardıman uçakları da sergi alanındaydı. Tüm bombardıman uçaklarından nefret etmeme rağmen üstlerindeki güçlü ve görkemli duruş hayranlık uyandırıyor.
Dünyanın ilk süpersonik yolcu uçağı Tu-144 tüm heybetiyle bizi pek umursamaz haliyle orada duruyordu. Üzerinde orak çekiçli bayrağı ve buharlı trenleri andıran eski tasarımıyla çok eskilerden ışınlanmış gibiydi. Öyle ya bizim ülkemizde sergilenen eski yolcu uçağı bulmak İstanbul’daki müzedeki Caravelle hariç mümkün değil.
MiG’ler, Sukhoi’ler izlemem için oracıkta beni bekliyordu. Doya doya incelerken sürekli hava gösterileri devam ediyordu. Su-35 ve Su-57’ler sayısını hatırlayamayacağım kadar gösteri uçuşu yaptılar.
Rusların yeni gözdesi MC-21 yolcu uçağı, gösteri uçuşu yaparken öyle bir hareket yaptı ki; bir an vaktiyle Boeing 707’nin kendi ekseni etrafında döndüğü gibi (fıçı tono) dönecek sandım. İki adet Sukhoi Superjet statik sergideyken başka bir tanesi gösteri uçuşu yaptı.
Airbus A350 gösterisi müthiş ilgi çekti, havacılıkta bu kadar başarısı olan bir milletin ilgisine hiç anlam veremedim. Su-57 hala assolist muamelesi görüyor. sanırım izleyiciler de benim gibi ilk defa izleme şansını buldular. Sanırım televizyonlarda da sürekli bu uçak pompalanıyor. Oysa henüz motor konusu henüz halledilmedi bile, Radarda ısı izi takip edilebiliyor.
Hem Su-35 çok daha güzel gösteri yapabiliyordu. Uzaktan kumandalı maket uçakları bilirsiniz, yere dik pozisyonda helikopter gibi sabit tutarlar ya, aynısını Su-35 ile yapıyorlar. Bu arada uçağın çıkardığı bin bulutun bir birine çarpıp çıkaracağı gök gürültüsü sesi izleyenleri mest ediyordu.
Yazının devamını okumak ve MAKS-2019’dan fotoğrafları görmek için; MAKS Airshow İzlenimlerim