Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Bilim insanları 1300 galakside uzaylıların işaretini aradı

 

Bilim insanları ilk kez Samanyolu’ndan çok uzaktaki galaksilerde düşük frekanslara odaklanarak uzaylı yaşamı aradı.

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması anlamına gelen SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) projesi yıllardır uzaylıları arasa da genellikle Samanyolu Galaksisi’nin ötesine pek bakmıyor.

Bu çalışmalarda başka gezegenlerden gelen yapay sinyaller aranıyor. Tekno imza denen sinyaller, mevcut veya eskiden var olan gelişmiş uygarlıkların işareti kabul ediliyor.

SETI Enstitüsü ve Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, önceki çabalardan daha düşük radyo frekanslarında ve çok uzak galaksilerde bu işaretleri aradı.

Ekip, Dünya’daki pek çok verici düşük frekansta radyo sinyali yaydığı için 100 MHz’lik frekanslara odaklandı.

Bunun için Batı Avustralya’daki Murchison Geniş Alan Dizisi teleskobundan yararlanan ekip, 2 bin 880 galaksiyi aynı anda gözlemleyebildi.

Fakat sadece 1317’sinin uzaklığı daha önce net bir şekilde hesaplandığından çalışmalarını bunlara odakladılar. Galaksilerin uzaklığını bilmek, sinyalleri gönderen vericilerin gücüne dair fikir veriyor.

Henüz hiçbir tekno imza tespit edilmedi. Ancak düşük frekanstaki arama çalışmalarına devam etmeyi planlayan ekip, bu çalışmaların gelişmiş yaşama ev sahipliği yapma potansiyeli taşıyan galaksileri sınırlandırmaya yaradığını belirtiyor.

The Astrophysical Journal adlı hakemli dergide 26 Ağustos’ta yayımlanan çalışmada belirli türden tekno imzalar arandı. Tekno imzalar, radyo sinyali olabileceği gibi lazer sinyali ve hatta atmosferdeki yapay kirlilik de olabilir.

Fakat bu işaretler epey uzaktan geleceğinden, Dünya’dan saptanmaları için çok güçlü olmaları gerekiyor.

Sovyet astrofizikçi Nikolay Kardaşev, sinyalin şiddetine bakarak gelişmiş bir uygarlığın ne kadar enerji kullandığını anlamaya yarayan bir ölçüt oluşturmuştu.

1964’te tasarlanan Kardaşev ölçeğine göre çok uzaktaki bir galaksiden gelen sinyalin tespit edilmesi için, gezegenin bir veya daha fazla yıldızın enerjisini kullanması gerekiyor. Bu da Dünya’dakinden çok daha gelişmiş uygarlıklar anlamına geliyor.

Yeni çalışmada bu türden güçlü sinyaller arayan ekibin başarıya ulaşamaması, bu seviyedeki uygarlık sayısının çok az olduğuna işaret edebilir.

Ayrıca Dünya’da bunları saptayacak seviyede teknolojilerin henüz geliştirilmediğini de söylemek mümkün.

Fakat yeni çalışma akıllı yaşam arayışında önemli bir adıma işaret ediyor. Bilim insanları düşük radyo frekanslarında beklenmedik şeyler bulunabileceğini belirtiyor.

Makalenin yazarlarından Dr. Chenoa Tremblay, çalışmaların epey zaman aldığını söylese de “Aramazsak hiçbir şey bulamayız” diye ekliyor:

“Bu bizim dışarıdaki galaksilere yönelik ilk araştırmamızdı. Bu süreçte öğrendiklerimizden yola çıkarak gelecekte de bu çalışmayı sürdürmek istiyoruz.”

Evrende 2 trilyon galaksi olduğuna dair hesaplamalar göz önüne alınırsa, akıllı yaşama ev sahipliği yapan tek gezegenin Dünya olması ihtimali, olmama ihtimalinden çok daha düşük görünüyor.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR