Bağımsız Havacılar

Bir Zamanlar Türk Hava Kurumu

16 Şubat 1925’den bu yana adını çok farklı başarıların altına yazan Türk Hava Kurumu, günümüzde ekonomisi ile sık sık gündeme gelirken geçmişte ürettiği hava araçları ile bir hava aracı üreticisiydi.

Günümüzde hava aracı üreticilerini saymak istediğimizde akla ilk olarak iki dev Airbus ve Boeing gelirken HÜRKUŞ, TF-X ve HÜRJET projeleri ile adından söz ettirmeye başlayan gururumuz Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’de (TUSAŞ) artık adını en azından belli alanlar için akla gelenler listesine sokmuş durumda. Ya tarihte? Geçmişe döndüğümüzde özellikle Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın çalışmaları özellikle sosyal medyanın gücü ile geniş kitlelere yanlış bilgilerle birlikte duyurulmuş vaziyette. Az bilinenler arasında yer alan Türk Hava Kurumu’nun da çalışmalarını unutmamak gerek.

2’nci Dünya Savaşı sırasında kapılarını çoğunluğu Alman ve Polonyalı olan mültecilere kapısını açan Türkiye bu kişilerin bilgilerinden de alanlarında çalışmalarını sağlayarak yararlandı. Türk Hava Kurumu uçak fabrikasında çalışan Polonyalı uçak mühendislerinin yer aldığı projeler ile biz zamanlar Türk Hava Kurumu;

(Proje isimleri Polonyalı kaynaklara dayandırıldığı için farklılık gösterebilmektedir. Orijinal kaynakta olduğu haliyle aktarılmıştır.)

THK-1

1941-1942 yıllarında tasarım çalışmaları yürütülen nakliye planörü THK-1’in imalatına 1942’de başlanarak 1943’de imalatı tamamlandı. Ahşap malzeme kullanılarak imal edilen nakliye planörü 2 mürettebat ve ekipmanlarıyla birlikte 10 asker taşıma kapasitesine sahipti. 26 m kanat açıklığı, 12,6 metrelik boy ve 4 m’lik yüksekliği için göze çarpan özelliklere sahip olan THK-1 56 m2 kanat alanına sahipti. 1100 kg ağırlığa sahip olan planör 1160 kg yükleme kapasitene sahipti.

THK-2

 

Eğitim ve akrobasi uçağı olarak tasarlanan THK-2, 2’nci Dünya Savaşı öncesi öncülü RWD-10’dan çok aha modern ve kabiliyetliydi. İlk uçuşunu 1944’de yapan THK-2’nin ilk prototipi planlanandan daha ağır ve ağırlık merkezi daha geride olmuştu. Yeniden tasarlanan gövdesi ile 1945’de ikinci prototipi gökyüzü ile buluşan THK-2 beklenenleri karşılarken fazlasını da sunabiliyordu. Toplam 6 adet üretilen THK-2 uzun yıllar boyunca Türk Hava Kurumu bünyesinde hizmet verdi. Proje Türk Hava Kurumu uçak fabrikasının Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na devri sonrasında MKEK-7 adını aldı.

Mürettebat: Bir Pilot
Uzunluk: 7,00 m
Kanat: 8.00 m (26 m 3)
Boy: 2,10 m
Bölge Kanat: 10.2 m² (110 m ²)
Boş ağırlık: 490 kg
Brüt ağırlık: 660 kg
Maksimum hız: 265 km / s
Menzil: 700 km
Servis tavanı: 6000 m

THK-3 (THK-8)

2’nci Dünya Savaşı döneminde planör okulu için üretilen bir başka model olan THK-3 planörleri THK-4 ve THK-7’den farklı olarak Alman DFS Habicht planörünün planları kullanılarak üretilmişti.

THK-4

2’nci Dünya Savaşı döneminde üretilen planör Sovyetlerin Antonov US-4 planörünü temel alıyordu. THK-4 planörü tek kişilik bir modeldi.

THK-5

Türk Hava Kurumu uçak fabrikasının en önemli modeli denilebilecek özelliklere sahip olan THK-5 ülkemizin ihraç ettiği ilk kendi tasarımı ve üretimi hava aracı konumundadır. THK-5’in detaylı hikayesi;

Danimarka’da Bir Türk Uçağı; THK-5A

THK-6 (THK-9)

2’nci Dünya Savaşı’nda üretilen bir başka planör modeli olan THK-6 yine THK-4 ve THK-7 gibi bir Sovyet planörünü temel alıyordu. İki kişilik Sheremoises Sz-5 planörünün planları üzerinden üretildi.

THK-7

2’nci Dünya Savaşı’nda üretilen bir başka planör modeli olan THK-7 yine THK-4 gibi bir Sovyet planörünü temel alıyordu. Tek kişilik Antonov PS-2 planörünün planları üzerinden üretilen planör planda yapılan bazı değişikliklerle daha verimli bir hal alırken bir miktar da uzatıldı. Bu değişiklikler ile özellikle inişte yaşanan bazı kazaların etkisi azaltılmaya çalışıldı.

THK-11

Türk Hava Kurumu uçak fabrikasının önemli projelerinden olan THK-11 vaat ettiklerinin büyüklüğünün yanında gerçekleştirilemeyen bir proje olarak tarihte yerini aldı. THK-11’i daha detaylı ele aldığımız yazımız için;

Türk Hava Kurumu’ndan Gezi Uçağı Projesi; THK-11

www.BagimsizHavacilar.com

 

Facebook ile Yorum Yapın
Exit mobile version