WASHINGTON / SEATTLE (Reuters) haberine göre, ABD Federal Havacılık İdaresi, Boeing’in 737 MAX uçağında önerilen değişiklikleri incelemenin son aşamalarında olduğunu ve ajansın başkanının Pazartesi günü Reuters’e verdiği demeçte, sürecin “önümüzdeki günlerde” tamamlamasının beklendiğini söylediği belirtildi.
Konuyla ilgili üç kaynak Reuters’e FAA’nın uçağın uçuşunun durdurulması sürecinin 18 Kasım gibi erken bir tarihte kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.
FAA Yöneticisi Steve Dickson, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bu sürecin, Boeing’in 346 kişinin ölümüne neden olan iki ölümlü kazayla ilgili emniyet sorunlarını ele aldığına ikna olduktan sonra, önümüzdeki günlerde biteceğini” beklediğini söyledi. Boeing bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.
Kaynaklar, FAA kararının verilme süreci sona yaklaştıkça diğer küresel düzenleyicilerin de uçağın uçuşlarını yeniden başlatmasına izin verme kararına yaklaştığı ve ABD düzenleyicilerinin harekete geçtiği sırada MAX’ı onaylayabileceklerini söyledi.
Tekrar uçuşuna müsaade edilmesi, Mart 2019’da en çok satan uçağının birbirini takip eden iki kaza ve dünya çapında uçuşlarının durdurulmasıyla şimdiye kadarki en kötü krize giren Boeing için hala zorlu bir toparlanma yolunda hayati bir adım olacak.
Dickson, “FAA, sertifikasyon kararımızı doğrulamaya hazırlanırken dünya çapındaki havacılık otoriteleriyle iletişim kurmaya devam ediyor” ayrıca “Daha önce de defalarca söylediğim gibi, ajans kalan işi baştan sona gözden geçirmek için gereken zamanı kullanacak. Bitiş çizgisine yaklaşmış olsak da, uçuş kısıtını ancak emniyet uzmanlarımız uçağın sertifika standartlarını karşıladığından emin olduktan sonra kaldıracağım.”dedi.
FAA’nin yeşil ışığının ardından, havayolları, uçakların gökyüzüne dönebilmesi için en az 30 gün sürecek bir süreç olan yazılım güncellemelerini ve yeni pilot eğitimini tamamlamalıdır.
Dünyanın en büyük MAX operatörü Southwest Airlines, FAA gerekliliklerine uymanın birkaç ay alacağını ve 2021’in ikinci çeyreğine kadar uçakta uçuş planlamayı düşünmediklerini belirtti.
Uçuşun durdurulması, ABD’li Uçak üreticisine milyarlarca dolara mal oldu, tedarik zincirini sekteye uğrattı ve diğer sorunların yanı sıra, şeffaflık eksikliği ve jetin gelişimi sırasında zayıf gözetim eksikliği nedeniyle Boeing ve FAA’yı suçlayan soruşturmaları tetikledi. Adalet Bakanlığı ceza soruşturması da devam ediyor.
Koronavirüs salgını MAX krizini şiddetlendirirken, Boeing üretimi kısmış ve binlerce işten çıkarmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tesislerde depolanan, üretim hattından çıkmış yaklaşık 450 737 MAX uçağının teslim alınması için havayolları ile yapılan görüşmelere kilitlendi.
Geçen ay, Çin’in havacılık düzenleme kurumu uçağın hizmete dönmesi için bir zaman çizelgesi belirlemediğini söyledi.
Avrupa’nın havacılık emniyeti düzenleyicisi(EASA), MAX’in uçmaya devam etmesi için Kasım ayında düzenleyici onayını alabileceğini ve yıl sonunda hizmete girebileceğini söyledi.
Air Canada CEO’su Calin Rovinescu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, MAX’ın önümüzdeki yılın başlarında Kanada’da uçmasının beklediğini söyledi.
Son haftalarda FAA, EASA ve Boeing’den gelen haberler sertifikasyon sürecinin bugünlerde tamamlanarak gerekliliklerinin yerine getirilmesi sürecinin başlayacağını göstermektedir. Dolayısıyla 2020 sonuna doğru MAX uçaklarının emniyetle tekrar gökyüzüyle buluşacağını değerlendirebiliriz.
Bundan yaklaşık 100 yıl önce “İSTİKBAL GÖKLERDEDİR” öngörüsüyle bizlere Bağımsız Türkiye Cumhuriyetini emanet eden Önder GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ü saygı, sevgi ve minnetle anıyor, arıyoruz.
Sağlıkla Emniyetli Uçuşlar
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot(E)
Kaza İnceleme Uzmanı