Pazar, Ocak 26, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Boeing’in milyarlarca zararı var

Bir hafta süren grev ve diğer sorunlar, Boeing’in devam eden krizde bir milyar dolar daha kaybetmesine neden oldu. ABD’li şirket, Perşembe günü Arlington’da ABD borsasının kapanmasının ardından sürpriz bir şekilde açıkladığı gibi, yüksek ek maliyetler nedeniyle dördüncü çeyrekte tekrar kırmızıya düştü.

Boeing için 2024, üst üste kayıpların altıncı yılı oldu. Haber başlangıçta finans piyasasında pek iyi karşılanmadı: Cuma günü piyasa öncesi ABD ticaretinde Boeing hisseleri yüzde 1,7 kayıpla 175,42 ABD dolarına (167,20 euro) geriledi.

Kanada bankası RBC’den endüstri uzmanı Ken Herbert, haberi biraz olumlu olarak değerlendirdi, ancak şirket ortalama olarak analistlerin beklediğinden daha kötü bir performans sergiledi. Herbert, Boeing’in raporunun 2025 yılı için aydınlatıcı nitelikte olabileceğini yazdı.

Bu durum, örneğin Boeing’in işgücüne yönelik yüksek maaşların yol açtığı ek maliyetler için geçerli. Herbert, Boeing hisselerinin 200 dolara yükseleceğine inanıyor.

Boeing 737 MAX’ın ramak kala yaşadığı bir durum, üreticiyi 2024’ün başında krizin daha da derinlerine sürükledikten sonra, dördüncü çeyrekte milyarlarca dolar tutarında daha fazla masraf kaydedildi. Yolcu ve kargo uçağı işinde, ek maliyetlerin temel nedeni, işçilerin yaklaşık yedi hafta süren bir grevde uğruna mücadele ettiği yüksek maaşlardı.

Genel olarak Boeing, bölümün özel masraflarını yalnızca yılın son çeyreğinde 1,1 milyar dolar olarak belirledi. Bunun 900 milyonu, üreticinin teslimatını 2026’ya ertelediği modernize edilmiş 777X geniş gövdeli jetin ek maliyetlerine atfedilebilir.

Lufthansa ve diğer havayolları yıllardır bu tip uçakları bekliyordu. Uzun gecikmeler şimdiden Boeing’e milyarlarca dolara mal oldu.

Air Force One daha da pahalı hale geliyor

Savunma ve uzay bölümünde Boeing, dördüncü çeyrekte yaklaşık 1,7 milyar dolarlık özel masrafları üstlenmek zorunda kaldı. Tanker uçağı ABD Hava Kuvvetleri için beklenenden daha pahalı olacak ve jumbo jet 747-8’i temel alan yeni başkanlık uçağı Air Force One da üretici için halihazırda olduğundan daha pahalı olacak.

Ön rakamlara göre Boeing, dördüncü çeyrekte grup çapında 15,2 milyar dolarlık satış elde etti; bu da bir önceki yıla göre neredeyse üçte bir oranında daha az. Analistler bu kadar şiddetli bir düşüş beklemiyorlardı.

Boeing, Kasım ayının başında sendikalarla yeni bir toplu sözleşme anlaşmasına varmasına rağmen Aralık ayı başına kadar uçak üretimine yeniden başlamadı.

Hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyrek rakamlarının tek sorumlusu grev değildi. Ocak 2024’te, uçuş sırasında 737 MAX’ın kapı boyutunda bir gövde parçasının kırılmasıyla yaşanan olayın ardından ABD havacılık otoritesi FAA, üreticinin uçak serisinin üretimini daha da artırmasını yasakladı.

Araştırmalar üretim ve kalite güvencesinde önemli eksiklikleri ortaya çıkardı. O tarihten bu yana Boeing, yetkililer tarafından sıkı gözlem altında tutuluyor.

Sonuç olarak Boeing dördüncü çeyrekte hisse başına 5,46 dolar zarar bildirdi. Üreticinin 618 milyon tedavüldeki hissesinden çıkarıldığında bu, yaklaşık 3,4 milyar dolarlık toplam zarara karşılık geliyor.

İlk dokuz aydaki yaklaşık 8 milyar dolarlık zararla birlikte bu, yıllık 11,3 milyar dolardan fazla zarara yol açıyor. Grup, nihai ve tam yıllık rakamları planlandığı gibi önümüzdeki Salı (28 Ocak) yayınlamayı planlıyor.

Airbus yetişiyor ve…

Boeing 2019’dan beri krizde. İki adet 737 MAX jetinin düşmesi ve toplam 346 ölümün ardından dünya çapındaki havacılık otoriteleri, uzun süredir başarılı olan 737 modelinin modernize edilmiş versiyonuna uçuş yasağı getirdi. Ancak teknik gelişmelerin ardından yasaklar 20 ay sonra kademeli olarak kaldırıldı.

Eski dünya pazarı lideri Boeing, en büyük uçak üreticisi konumunu Avrupalı ​​rakibi Airbus’a kaptırdı. Geçen yıl ABD’li şirket daha da geride kaldı. Teslim edilen yalnızca 348 yolcu ve kargo jetiyle Boeing, rakibinin yarısından daha az uçağa sahip oldu ve bu da teslimatlarını 766 uçağa çıkardı.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com