2’nci Hava Bakım Fabrikası’nda gerçekleşen kitap tanıtım töreni kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç beraberinde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Haldun Taşan, önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarından AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Emrah Karayel, İsmail Tamer, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, MHP İl Başkanı Adnan İncetoprak, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı süresince 36 kitap ve 24 de dergi yayımlayan Başkan Büyükkılıç, havacılık tarihinin miladı olan Kayseri Uçak Fabrikası’nı anlatan kitabın basımını da gerçekleştirerek kente katkısını sürdürürken, toplumu aydınlatmaya da aracı oluyor. Bu kapsamda basılan kitabın tanıtım töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törenin başlangıcında, kitabın editörü Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Altuncuoğlu, Kayseri Uçak Fabrikası Kitabı hakkında bilgiler verdi.
“DEMEK Kİ KAYSERİ STRATEJİK BİR YER”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de elektrik, yol ve demir yolu dahi olmayan bir dönemde uçak fabrikası kurulma kararı alınmasının Kayseri’nin stratejik bir yer olduğunun göstergesi olduğuna işaret ettiği konuşmasında şunları aktardı:
“Sayın bakanımızın talimatları, tavsiyeleri doğrultusunda bu anlamlı çalışmanın yapılma kararı verdiğimizde pandemi dönemiydi. Pandemi döneminde demek ki tefekkür bazen işe yarıyor, araştırma işe yarıyor. Bu anlayış içerisinde de bir eser ortaya çıktı. Ben kıymetli hocamız Neslihan hocama ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum, rektörümüze teşekkür ediyorum. Bizlere yardımcı oldular. Tabi ki bu süreç içerisinde değişik çalışmalar yapıldı. 1920’li yıllar. Kayseri’mizde elektrik bile yok. Cumhuriyetimiz kurulmuş. Daha sonrasında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ile Kayseri gibi bir şehirde Tayyare Fabrikası o zamanki ismi ile kurulması adına bir karar verilmiş. Doğru düz bir yolumuz yok, tren yolumuz da yok. Böyle bir süreç içerisinde Almanya ile yapılan bu anlaşma sonrası İskenderun limanına geliniyor, oradan Niğde Ulukışla’ya kadar Tayyare Fabrikası’nın kurulması amacıyla bu malzemeler getiriliyor, daha sonra develerle, kağnılarla, merkeplerle vesair o şekilde Kayseri’ye bu fabrikanın parçaları getiriliyor ve burada bir fabrika kurulma kararı veriliyor. Demek ki burada bir fabrika kurulma kararı verildiğine göre Kayseri stratejik bir şehir.”
“KAYSERİ’NİN UNUTULMAMASINI SALIK VERİRİZ”
Söz konusu yıllarda Kayseri’nin gerek savunma da gerekse sanayileşmede önemli bir görev üstlendiğinin altını çizen Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin unutulmaması isteğini dile getirerek, “Sayın bakanım arz ederiz bunu, savunma sanayinin ögeleri, savunma sanayinin ülkemizde çok şükür iyi noktaya geldiği bu süreçte Kayseri’nin unutulmamasını salık veririz, yeni deyimiyle. Birincisi bu. İkinci nokta demiryolumuz yoktu, daha sonraki süreçte 1927-28’li yıllarda hem de Kayserili bir müteahhidimizin öngörüsü ile gayretleri ile ihaleyi alması ile demiryolumuz da getirilmiş oldu o dönemde. Sonraki süreçte 1930’lu yıllarda Sümerbank Bez Fabrikası diye nitelenen fabrika kuruldu, dönüm noktaları bağlamında söylüyorum ve bu gelişmelerle 1955’te Şeker Fabrikası, Birlik Mensucat vesaire gibi fabrikalar. Bunları niye söylüyorum, Kayseri’deki endüstri merkezi diye nitelendirdiğimiz 3 organize sanayimiz, 4’üncü organizemiz yolda, 5’inci sera organizemiz yolda inşallah. Teknoparkımız ve tabi Serbest Bölgemiz ile birlikte bin 800 civarındaki endüstri kuruluşunun menşeinin bir bakıma buradaki kurulmuş olan Tayyare Fabrikası’nın olduğunu, adeta bir okul niteliği taşıdığını vurgulama adına bunları söylüyorum. Bu anlayış içerisinde Kayseri’nin bir bakıma temel bir ögesini oluşturan bu Tayyare Fabrikası’nın kuruluşunda emeği geçen ve ihraç edilen uçaklarla da anılan 200 civarındaki uçağın yapıldığı bir süreçte Türkiye’mizin şu andaki çok şükür insansız hava araçları noktasına geldiği ve iyi bir noktada olduğu ama bu savunma sanayinden payını alma bağlamında Kayseri’nin unutulmamasını hatırlatır hepinize sevgiler saygılar sunar, hayırlı Ramazanlar temenni eder, Allah’a emanet olasınız derim” diye konuştu.
“HAVACILIK TARİHİNE IŞIK TUTAN KİTABIN KAZANDIRILMASININ HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ülkemizin ve Kayseri’nin havacılık tarihine ışık tutan kitabın kültür ve bilim dünyasına kazandırılmasının gururunu yaşadıklarını ifade ettiği konuşmasında, “Ülkemizin ve Kayseri’mizin havacılık tarihine ışık tutan Kayseri Uçak Fabrikası adlı eserin tanıtımı ve iftar vesilesiyle sizlerle birlikte olmanın büyük memnuniyetini duyuyorum. Sanayiden ticarette, turizmden eğitime ve bir çok alanda öncü olan güzel memleketimiz Kayseri’de kültür ve bilim dünyamıza bir eser daha kazandırılmasının haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz” diyerek, kitabın yazımında ve basımında emeği geçenlere teşekkür etti.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında Türkiye’de ilk uçak fabrikasının Kayseri’de açılmasının tesadüf olmadığını ifade ederek, fabrikanın ileri görüşlülüğün sembolü olduğuna değindi.
Kitap tanıtım etkinliğinde aralarında Bakan Akar’ın da yer aldığı ve Başkan Büyükkılıç’ın da eşlik ettiği heyet, 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün geçmişten bugüne fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdi. Program sonunda heyet, 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde iftar yemeğine katıldı.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, tanıtımı yapılan Kayseri Uçak Fabrikası kitabıyla ilgili “Yakın tarihimize ışık tutması, neleri başardığımız ve başarabileceğimizi göstermesi açısından tarihe düşülmüş bir not, gelecek nesiller için de önemli bir miras niteliğindedir.” dedi. pic.twitter.com/uCD5iU6Ijj
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 15, 2022