18 ve 20 Ağustos 2017 tarihlerinde Umurbey’de gerçekleştirilecek Troy Air Fest ile ilgili Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş ve Çanakkale Görsel Tanıtım Derneği Kurucu Başkanı Timur Kara basın toplantısı düzenlendiler. Toplantıda havacılık turizmi yaratmak istediklerini belirten Timur Kara, “200 çocuğumuzu uçurmayı planlıyoruz. Bunlardan en az 10 tanesini havacılık sektörüne kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.
Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş yaptığı açıklamada havacılıkla ilgili olarak Çanakkale’de bir ilke imza atmak istediklerini belirterek, “Ülkemizde yaygınlaşması yeni oluşan havacılık sektöründe Çanakkale’mizin de söz sahibi olabilmesi adına böyle bir girişimde bulunduk. 18-19-20 Ağustosta uluslararası bir nitelik taşıyan Troy Air Fest Havacılık festivalinde tüm Türkiye’yi dünyadan da gelecek dört tane ülkeden şu anda kesinlikle gelmesini beklediğimiz dört tane ülkeden de uçakların da katılımıyla uluslararası Troy Air Fest Havacılık festivalini düzenliyoruz. Burada havacılık sektörünün yaygınlaşmasına bir nebze katkı sunabilmek, Umurbey Belediyesi olarak festivalde Çanakkale’miz adına bir imza atabilmek, Troy Havacılık Festivalinde özellikle Timur Bey’i de katkılarıyla o da Çanakkale’mizin yetiştirmiş olduğu havacılık sektöründe iyi bir yerde bulunuyor. Sivil Havacılık sektöründe iyi bir yerde bulunuyor. Onun da katkılarıyla havacılık festivalinin ilkini Çanakkale’mizde başlatmış olmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Biliyorsunuz ki Umurbey’de hayalleri olan bir insandım. Umurbey’de daha önce Kordon dediğimizde nasıl olur ki dedikleri bir durumdaydık. Bu havacılık sektöründe kordonun da incisi haline getireceğimiz bir pistle 30 metreye 750 metrekare bir pistle bu festivale ev sahipliği yapacağız. Çok mutluyuz. Çok gururluyuz. Umurbey altında Çiftlikovası dediğimiz yerde bu gerçekleşecek. 3 gün sürecek. Bu uçakların 200 tane çocuğumuzu gökyüzünde Gelibolu Yarımadasında şehitler abidesinin üstünde ve boğazın Anadolu ve Avrupa yakalarında gökyüzünden Çanakkale’mizi tanımamıza vesile olacak bir konsept düşünmekteyiz. Böylelikle 150 bin metrekarelik bir alanı konser ve festival alanı olarak planladık” dedi.
“ULUSLARARASI NİTELİK TAŞIYACAK”
Yavaş, açıklamasının devamında Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunun ispatı için de bu festivalin önemli olduğuna değinerek, “Çiftlikovası’nda dediğimiz mevki de kordon çalışmaları, yol düzenlemeleri başlamıştı. Planladığımız alanın içinde çadır alanları, kumsal alanları, piknik alanları, aynı zamanda yürüyüş ve plaj alanlarının da oluştuğu bir alan düzenlemesi içine girdik. Bunun için çalışmalarımıza sayın valimiz sayın milletvekillerimiz sayın bakanlarımızın da festivalden haberlerini bizzat kendim anlatarak vermiş olduk. Onlar da bunun büyük katkısı olacağını belirttiler. Çanakkale’mizde uluslararası nitelik taşıyan aynı zamanda havacılıkla ilgili bir nitelik taşıyan festivalin daha da bundan sonra diğer ilçelerimizde de, diğer Çanakkale’mizin tanıtımıyla alakalı girişimde bulunan girişimcilerimizle birlikte Çanakkale’yi en iyi şekilde tanıtmak için yapılan bir festival. Bunu ilan etmenin gururu ve içindeyiz. Çanakkale’mize, Umurbey’imize çok güzel bir proje kazandırmış oluruz. Gelmesi kesinleşen ülkeler, Almanya, Avusturya, Yunanistan, Ukrayna. Ama tabi bunların sayısının artacağını düşünüyoruz. Çünkü alana giriş tek noktadan. Güvenlikle ilgili çok büyük bir sıkıntı yaşanacak bir durum yok. Aynı zamanda güvenlik kuvvetlerimizle, jandarmamızla, sahil güvenlikle de yapmış olduğumuz görüşmelerde son derece nizami kuralların da uygulanacağı, güvenliğin üst safhada olacağı bir organizasyon planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“EN AZ 10 ÇOCUĞUMUZU SEKTÖRE KAZANDIRIRIZ”
Çanakkale Görsel Tanıtım Derneği Kurucu Başkanı Timur Kara ise 23 Nisan’da belirlenecek çocuklarla gerçekleşecek uçuşta 200 tane çocuktan en az 10 tanesini havacılık sektörüne kazandırmak isteklerinin altını çizerek, “Yaklaşık 19-20 senedir havacılık sektörünün içindeyim. Çanakkale’de havacılığın yaygınlaşması adına 200 tane çocuğumuzu uçurmayı hedefliyoruz. Bir günde 200’den fazla çocuk uçuramayız diye tahmin ediyorum. Bu 200 tane çocuğun içerisinde 1 kişi bile pilot olabilirse ileri de festival hedefine ulaşmış olur. Ben de ilk uçuşumu 9 yaşında yapmıştım. Bu uçuşumdan sonra havacılık sektörüne girmeye karar verdim. Karar da vermedim de bir şekilde girdim. Bu uçuracağımız çocuklardan da bu heyecanı yaşadıktan sonra inanıyorum ki birkaç kişi havacılık sektörüne girecektir diye düşünüyorum. Çanakkale’de böyle bir festivalin böyle bir çalışmanın yapılmasında en büyük etken burada şu ana kadar hiç havacılık, sivil havacılık adı altında çalışma olmadı. Böyle bir festival de olmadı. Çanakkale havacılığa biraz uzak. Biz aslında o kadar da uzak olmadığını göstermek amacıyla bu festival işini yapıyoruz. İstiyoruz ki traktör kullanan Ahmet Amca da uçuş lisansı alabilsin. Tabi biz burada havacılığı geliştirebilirsek. Bu anlamda da bizim festivalin dışında da havacılık anlamında yaptığımız çalışmalar var. Onları daha önümüzdeki günlerde anlatırız. Bu festivalin başkanımın da dediği gibi, Türkiye’nin ne kadar güvenilir bir ülke olduğunu gösterebilmek için, yurtdışından uçakların da bizim ülkemize gelmesi çok büyük bir önem teşkil ediyor. Bunun Antalya’daki sahil turizminin dışında da bir havacılık turizmi yaratacağını düşünüyoruz. Bu anlamda da zaten kalıcı bir havacılık çalışması da başlattık biz Çanakkale’de. Ayrıca Çanakkale’ye ikinci bir pist de kazandırmanın gururunu yaşayacağız. Umurbey de halka açık bir pist kazandırmayı düşünüyoruz. Pistin olmamasından dolayı bazı sıkıntılar var. Bunun da önüne geçilecek inşallah. Sportif havacılık çok önemli. Bu amaçla yapılacak pistler havacılık için ivme kazandıracaktır. O yüzden Ayvacık’ta Assos’ta hala yapımına devam ediliyor” dedi.
“ÇANAKKALELİLER TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMALI”
Kara sözlerinin devamında, ”Bu çalışmaları yürüten, yatırımları yapan arkadaşların hiçbirisi de Çanakkaleli değil. Bir tek ben Çanakkaleliyim. İnanıyorum ki bu arkadaşlar bu çalışmaları yaptıktan sonra Çanakkaleliler de biraz olsun işin altına elini sokar. Havacılık adına da güzel çalışmalar olur diye tahmin ediyorum. Ultraliight dediğimiz hafif hava araçları kullanılacak. Pervaneli, 2 ya da 4 kişilik uçaklar olacak. Motorcu, paraşütçü arkadaşlar, motor federasyonu da desteklerini verecekler. Motorcular için kamp düzenlenecek” dedi.
23 NİSAN’DA BELLİ OLACAK
Uçurulacak çocuklar hangi kriterlere göre belirlenecek sorusu üzerine ise Kara, “En aşağı 200 çocuğu uçurmayı planlıyoruz. Çocuklar için planladığımız sistemle bütün ilçe belediye başkanlarımızla görüşülüp onların 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramında belirleyeceği çocuklara bilet vermesiyle bu çocukları tanıtıma ve uçuşla ilgili eğitime almayı düşünüyorlar. En aşağı 200 kişi olacağı müjdesini verebiliriz. Ama bunun dağılımını, mesela Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a giderek kaç tane çocuk uçurtmak istersiniz? Bunu nüfusa orantılı ya da talebe orantılı bir dağılım yapmayı düşünüyoruz. Burada siyasetten ziyade Çanakkale’nin bir tık öne çıkmasını ve çocuklarımızın uçuş sevdalısı olmasını sağlamak için seferber olmak istiyoruz. Keşke 300-400 tane yapabilsek ama bunların hepsi bütçe meselesi. Bunları arttırmak için elimizden geleni yapacağız. Böylelikle bütün belediye başkanlarımızla, Çanakkale’nin bütün ilçelerindeki beldelerindeki başkanlarımızın katkısıyla buradaki Çanakkale’deki ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Her yerden çocuk gelsin, bunlar da gittikleri yerde bunu anlatsınlar istiyoruz. 10-12 yaşındaki çocuklara planlama yapıldı. Belirlenmesini düşündüğümüz çocuklar belki çok akıllı, belki hali vakti yerinde olmayan, belki ilk defa uçacak çocuklar olacak, belki engelli çocuklar olacak. Seçici unsur olarak belirlediğimiz kişilere bırakmak istiyoruz bunu. İlk gün uçakların inişi, tanıtımı deren 10 -15 bin kişinin gelmesini planlıyoruz şu anda. Bu sayının verilen katkıyla, değerle artması tabii ki halkın elinde. İlk gün uçakların inişi, akşama bir konser, çok müsait olduğu için orada çok düzenleme yapacağız. Şu anda ulaşmaya da müsait bir alan. Biliyorsunuz ki Umurbey altı boğaz köprüsünü de en iyi görebilecek noktada. Bu kordon yaptığımız alan ve pist olduğu alan. Böylelikle çok daha fazla ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Alanda hiçbir sıkıntımız yok. Planlama yaptığımız alan 150 dönümün üzerinde. Ama bu alanı biz istersek 300 dönüme kadar çıkartabiliriz. Çok büyük bir alanımız var. Dolgu ya da düzenleme yapılmasıyla daha da arttırabiliriz. Bu taleple alakalı. Bugün işte çocukların uçuşu, misafirlerin gelişi düzenlenip çadır alanları kurulacak. İkinci akşam da konser planlanıyor. Üçüncü gün de uçakların dönüşü planlanıyor. Umurbey de turizm ve tanıtıma katkı sağlayacak ve biz de bu festivalle bunu taçlandıracağız. Umurbey’den kalkıp Avrupa yakasına geçip abidelere kadar Çanakkale üzerinden tekrar geriye döneceğiz. Bu 200 çocuğumuz sadece o gün uçmayacaklar. Çocukları havacılıkla ilgili eğiteceğiz. Bu çocuklardan en az 10 tanesinin pilot çıkacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.