Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “NATO’nun S-400 konusunda endişelerini dikkate almamız lazım. Türkiye’nin dikkate almadığını söylemek doğru değil. Her zaman hassasız. Ancak müttefiklerimiz ve NATO da bizim hassasiyetimizi anlamalı.” dedi.
Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı kapsamında mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasında yaşanan F-35 ve S-400 tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Biz F-35 projesinin ortağıyız ve Türkiye’de de bugüne kadar üretimini gerçekleştirdik. Çok ciddi miktarda yatırım yaptık. Yaptığımız yatırım, ödediğimiz para 1,2 milyar dolar. Şu ana kadar dört F-35 uçağı Amerika’da bize teslim edildi. Pilotlarımız orada, eğitim çalışmaları devam ediyor.” diyen Çavuşoğlu, farklı konularda farklı açıklamaların geldiğini ve Amerikalılara bunun hatırlatıldığında alınganlık yaptıklarını dile getirdi.
“ABD’den çelişkili açıklamalar geliyor, bunu söyleyince alınıyorlar”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Amerika’dan faklı, çelişkili açıklamalar geliyor. Bu ilk değil, daha önce başka konularda da çeşitli çelişkili açıklamalar gelmiştir. Bunu söylediğimizde bazen alınganlık gösteriyorlar ama Suriye’den çekilme kararı da dahil birçok kurumdan farklı açıklamalar geliyor. Bizim tarafımızda her şey net. (F -35 krizi) Bu tartışmaların sebebi nedir? Rusya’dan almak durumunda kaldığımız, yani ihtiyacımız olan hava savunma sistemini müttefiklerimizden 10 yıldır alamadığımız ve Rusya’dan da iyi bir teklif geldiği için aldığımız S-400 savunma sisteminden kaynaklanıyor tüm bu tartışmalar.”
“Komisyon kurulmasını teklif ettik, ABD’den henüz yanıt gelmedi”
Rus S-400 hava savunma sistemlerinin F-35’lere sızabileceği yönündeki iddialarla ilgili de Çavuşoğlu,”En son Washington ziyaretimizde de ABD’li muhataplarımıza bir teklifte bulunduk. Gelin bir ortak komisyon kurulsun NATO da işin içinde olsun ve uzmanlardan oluşsun ve uzmanlar söylesin. Çünkü S-400 ile ilgili bazı iddialar ortaya atılıyor. F-35’in sistemine girerek teknolojisini alabileceği söyleniyor. Biz bu iddiaları gerçekçi bulmuyoruz ama yine de bu konuda uzmanlar son sözü söylesin. Biz başından beri S-400 sisteminin tamamen bizim kontrolümüzde olması için programı dahil çok dikkatli hareket ettik. Ancak Amerika’dan henüz olumlu bir yaklaşım görmedik. NATO, komisyon teklifimize çok sıcak baktı.”dedi. Bakan Çavuşoğlu ayrıca, Suriye’de konuşlu S-400’ler ile Rusya’nın Kuzey Avrupa’ya çok yakın noktlarda konuşlandırdığı hava savunma sistemlerinin mesafesini de anımsattı.
“NATO’nun endişelerini dikkate almalıyız”
“Biz eğer NATO üyesiysek NATO’nun da endişelerini dikkate almamız lazım. Bu konuda Türkiye’nin dikkate almadığını söylemek doğru değil. Biz bu konularda her zaman hassasız.” diyen Çavuşoğlu, “Ama müttefiklerimiz ve NATO da şunu çok iyi anlamalıdır, bizim hava savunma sistemine acilen ihtiyacımız var. Bazı müttefiklerimiz sınırdan Patriot bataryalarını çektiler. Hollanda, Amerika’nın kendisi ve Almanya. Şu anda bir tek İspanya’nın Patiot bataryası var bir de İtalyanların SAMP/T bataryası var. Bizim şu anda acilen hava savunma sistemine ihtiyacımız var, isteriz ki müttefiklerimizden alalım. Alamadığımızda da başka seçeneklere bakmak durumundayız. Müttefiklerimiz ve NATO da bunu anlamalıdır.” şeklinde konuştu.