Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, DHMİ KİT Alt Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Adana Havalimanı’nın genişletilmesiyle Çukurova Bölgesi’nde büyük bir hareketlilik yaşanacağını söyledi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, TBMM KİT Alt Komisyonu’nda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) faaliyetleriniN denetimine katıldı.
DHMİ’nin faaliyetleri ile 2017 yılı hedefleri ve projeleri hakkında KİT Alt Komisyonu’na sunum yapan DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’ın sunumunun ardından söz alan CHP’li Zülfikar İnönü Tümer, 1937 yılında hizmete giren Adana Havalimanı’nın Türkiye’nin en eski hava limanı olduğuna işaret etti. 4 bin 540 metrekare iç hat, 5 bin 825 metrekare dış hat olmak üzere 10 bin 365 metrekarelik terminal binası bulunan havalimanının kapalı alan miktarı bakımından hava limanları arasında 6. sırada olduğunu belirten Tümer, “NATO kriterlerine uygun 2 apronu bulunan Adana Havalimanı, bulunduğu yerde gelişen ihtiyaçları karşılayacak şekilde genişletilmelidir” dedi.
Mersin ili Tarsus ilçesi Kargılı, Karsavran, Çiçekli, Çağbaşı ve Ballıca köyleri arasında kalan ve 8 bin 700 dekar birinci sınıf, mutlak tarım alanı üzerinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın onarılmaz yanlışlara gebe kalacağını komisyonda da hatırlatan Tümer, “Çukurova Bölgesel Havalimanı etrafında oluşturulacak yapılaşma nedeniyle de en az inşaat alanı kadar tarım arazisi yok edilecektir. Bu nedenle Adana Şakirpaşa Havalimanı buraya alternatif en önemli alandır” diye konuştu.
“BAKANLIK YETKİLİLERİNİN RAPORU DİKKATE ALINMADI”
KİT Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, şunları söyledi:
“Uzmanlar ve bakanlık yetkilileri gerek harita üzerinde gerekse yerinde yaptıkları araştırmalarda Çukurova Bölgesi’nde bölgedeki yoğun yerleşim yerlerine (Adana, Mersin, Tarsus) dengeli bir biçimde hizmet verebilecek, tarım alanlarını yok etmeyecek şekilde, yönetmeliğe uygun olarak havalimanı amaçlı kullanılabilecek alanlara rastlamamıştır. Yer seçimi çalışmalarında bölgede Adana-Karataş seçeneği dışında incelenen alanların hepsi 4 ve üzeri sınıf sulu tarım arazisi olarak tanımlanmıştır.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından 1982-1985 yılları arasında yapılan ve ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapılacağı arazileri içine alan detaylı toprak etüd ve haritalama çalışması sonucunda sulama altyapısı tamamlananhavalimanının yapılması planlanan araziler sulu tarım koşullarında yılda 2-3 defa ürün alınabilecek şekilde tarıma elverişlidir. Küresel ısınma nedeniyle, sulu tarım alanlarının öneminin daha da arttığı günümüzde söz konusu alanda sulama suyunun yeterli olması ve sulama altyapısının mevcut oluşu, alanın tarım arazisi olarak önemini daha da arttırmaktadır.
DHMİ DE DSİ DE ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI YERİNE RET OYU VERMİŞTİ!
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Devlet Su İşleri (DSİ) ve Mersin Toprak Koruma Kurulu raporlarında, Bölgesel Havalimanı için tahsis edilen araziler 1. sınıf mutlak tarım arazisi olduğu ve amacı dışında kullanılamayacağı belirtilmiştir. Ret oyu veren kurumlardan biri bu alanda devletin altyapı yatırımlarını yapan Devlet Su İşleri’nin olması kararın yanlışlığını bir kez daha ortaya koymuştur. Kaldı ki bu alanlar 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu dayalı olarak daha sonra ilan edilen ‘Büyük Ova’ sınırları içinde koruma altına alınması gereken tarım arazileri içinde yer almaktadır. Bu nedenlerle bölgemizin geleceğe dönük ihtiyaçları için düşünülen havaalanının, halen kullanılan Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın genişletilerek bölgeye kazandırılması tek seçenek olarak değerlendirilmelidir. Adana havalimanının Bakanlık raporunda ön görülen yıllık 20 milyon yolcu kapasitesine ulaşabilmesi için gerekli görülen en az 6 milyon metrekare, tercihen 8 milyon metrekare alanın mevcut bölgeden temin edilebilmesi mümkündür” diye konuştu.
“TEK ALTERNATİF ADANA HAVALİMANI”
Adana Havalimanı’nın genişletilmesiyle gerek duyulan arazilerin tarım arazilerinden sağlanmasının önleneceğini, arazinin büyük bölümünün zaten yapılaşmayla tarım dışına çıkarılmış olduğu için tarım arazisinin kullanımının en aza indirileceğini, çağdaş kent yaşamına uygun sağlıklı yapılaşma için kentsel dönüşüm çabalarına katkı sağlanacağını vurgulayan Tümer, demografik veriler, bölgenin ekonomik faaliyetleri, bölgenin gelişimine yönelik öngörüler, arazi özellikleri, ulaşım biçimleri, fiziki kısıtlamalar, kamulaştırma ihtiyaçları ve tahmini inşaat maliyetleri açılarından karşılaştırıldığında Adana Havalimanı’nın bulunduğu yerde genişletilmesinin tek ve en uygun çözüm olduğunun açıkça görüldüğünü sözlerine ekledi.