Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Çin malı Airbus

Çinliler, kendi şirketleri COMAC tarafından geliştirilen yolcu uçaklarını geçen yıl fabrikadan çıkardılar, ancak test ve sertifikasyon sürecini tamamlamadığı için henüz hizmete girmiş değil. Fakat Çinliler, 2009’dan bu yana kendi ülkelerinde yapılan tek koridorlu Airbus’larla uçuyorlar. Dünyanın Amerika’dan sonra ikinci büyük havayolu pazarı haline gelen ve gelecekte birinci sıraya yerleşmesi beklenen Çin, son 15 yılda iç hatlarda yüzde 560 ve dış hatlarda ise yüzde 539 büyüme gerçekleştirmesi sebebiyle uçak üreticilerinin dikkatini çekiyor. Çin’deki gelişmeleri yakından takip eden Avrupalı Airbus, 2008’de endüstri kenti Tianjin Binhai bölgesinde, nitelikle 1500 personelin görev yaptığı dar gövdeli uçak üretim hattını açmıştı.

Geçen hafta da aynı yerde geniş gövdeli, çift koridorlu A330’lar için Üretimi Tamamlama ve Teslimat Merkezi’nin (The Completion and Delivery Centre) açılışını gerçekleştirdi. Törene Airbus Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Fabrice Bregier ve Çinli yetkililer katıldı. Airbus’ın ayda 2 geniş gövde uçağını tamamlayacağı bu merkezde ise yüksek nitelikli 250 kişi çalışacak. Böylece Çinliler dar gövdeli Airbus’lardan sonra, 2017’den itibaren de kendi ülkelerinde üretimi tamamlanan geniş gövdeli uçaklarla yolculuğa başlayacaklar. Airbus’ın merkezi Fransa Toulous’ta son montaj hattından çıkarak, uçabilir hale gelen, ama iç tasarımı gövde boyası olmayan, havacılıkta da ‘yeşil uçak’ olarak tanımlanan A330’lar bu şekilde Tianjin’e gelecek. Burada kabin tasarımı ve döşemesi, koltukları, eğlence sistemleri, mutfakları (galley) yerleştirilecek ve boyanacak. Böylece Çinli müşterilerin isteklerine göre uçaklar tamamlanmış olacak. Yaklaşık 4 gün süren uçak teslimat süreci de yine burada gerçekleştirilecek. Bir nevi Airbus müşterisinin ayağına giderek bu tesislerde ayda 2 adet geniş gövdeyi hizmete sunacak.

BÜYÜK PAZARA BÜYÜK YATIRIM YAPILDI

Airbus, rakibi Boeing’den çok daha geç girdiği Çin’de ilk ofisini 1994’te Pekin’de açtı. 2008’de ise Pekin’e karayoluyla 2 saat mesafedeki Tianjin’de dar gövdeli, tek koridorlu A319 ve A320 uçaklarının Son Montaj Hattı’nı (Final Assembly Line) hizmete soktu. İlk uçağını 2009’da Tianjin’den havalandırmasının ardından, Çin’deki pazarını hızla yükselterek bugüne %50 seviyesine çıkarmayı başardı. Çin’deki geniş gövde uçak pazarında ise Airbus’ın payı %65 seviyesinde olması sebebiyle konumuna daha güçlendirmek için son yatırımını gerçekleştirdi.

29 UÇAKTAN 1240 ADEDE

Çin’deki yatırımlarıyla birlikte Airbus, üretim yaptığı nokta sayısını da 3’e çıkardı. Merkez Fransa Toulouse, Almanya Hamburg ve Çin Tianjin. Airbus ile Çin arasındaki ilişkilerin rakamlara yansıyan boyutu da dikkat çekiyor. Airbus 2009’da 140 milyon dolarlık yıllık gelirini, 2015’te yarım milyar dolara yükseltmiş. 1995’te Airbus’ın Çin’de bulunan uçak sayısı 29’ken, bugün rakam 1240’a çıkmış.

ÇİNLİ FİRMALAR DA AIRBUS’A ÜRETİYOR

Airbus’ın Çin’deki yatırımındaki hissesi yüzde 51, geriye kalan bölüm ise Çin havacılık şirketlerine ait. Kanatlarda, gövdede, yolcu kapılarında ve kabin içinde kullanılan bir çok parça Çin’de üretiliyor. Airbus, Çin’de ürettiği tüm uçakları da sadece Çinlilere satıyor. Çin’de Airbus için üretilen parçalar sadece Çin’deki uçaklarda kullanılmıyor, bu firmalar Airbus’ın küresel pazarında da önemli tedarikçiler olarak dikkat çekiyor.

ÇİN, 5 BİN 400 UÇAK ALACAK

Gelecek 20 yılda Çin’de 5 bin 400 uçağa ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. 2000 ile 2014 arasında toplamda % 539 büyüyen Çinli havayollarına sadece Airbus’ın 2015’te teslim ettiği uçak sayısı 158. Çin’de orta kesimin giderek daha zenginleşmesi, dünyaya açılma çabaları ve Çin’e yönelik çeşitli ülkelerin vizeleri kolaylaştıran yaklaşımları sebebiyle yolcu trafiğinin hızla artması ve daha fazla uçağa talep olması bekleniyor.(Güntay Şimşek/Habertürk)

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR