Çin, çok sıkı karantina kurallarını içeren sıfır Covid politikasını terk ederek “Covid’le yaşama” stratejisine geçti, 8 Ocak’tan itibaren sınırlarını açma kararı aldı.
Ancak üç yıldır dünyaya fiilen kapalı olan Çin’in bu kararı bazı ülkeleri endişelendirdi.
Önceki günlerde İtalya tarafından başlatılan Covid-19 testi uygulamasına iki Avrupa ülkesi daha katıldı.
Fransa ve İngiltere Covid-19 vakalarının yükseldiği Çin’den gelen yolculara negatif Covid-19 testi zorunluluğu getirildiğini açıkladı.
Fransız hükümeti cuma günü yapılan açıklamada, Çin’den gelen yolculardan 48 saat içinde alınmış negatif sonuçlu test isteneceğini bildirdi.
ABD de Çin’den gelecek yolculara Covid testi zorunluluğu getirmişti.
Peki bu endişe nereden kaynaklanıyor ve gerçekten dünyanın kaygılanması mı gerekiyor?
Veri paylaşımı
Çin, günde yaklaşık beş bin vaka açıklıyor, varyantlarla ilgili veri açıklamıyor.
ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri CDS yetkilileri, Çin’in açıkladığı verilerin yeterli ve şeffaf olmadığını söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da geçen hafta aynı kaygıları gündeme getirdi ve Çin’e vakaların ağırlık derecesi, hasta kabul ve yoğun bakımlara ilişkin bilgi paylaşması çağrısında bulundu.
Bazı uzmanlar açıklanan vaka sayısının gerçekçi olmadığını öne sürüyor. Bu uzmanlar, yaklaşık 1 milyar 400 milyon nüfuslu ülkede günlük vaka sayısının bir milyona ulaşmış olabileceğini söylüyor.
ABD’de yayın yapan bağımsız NPR radyosuna göre, Yale Üniversitesi’nden Çin halk sağlığı sistemi uzmanı Şi Jen, önümüzdeki birkaç ay içinde yüz milyonlarca kişinin Covid’e yakalanabileceğini söyledi:
“Yakın bir zaman önce Çin Hastalıkları Önleme Merkezi Başkan Yardımcısı Şiaofeng Liang Covid devlet medyası aracılığıyla yeni dalganın nüfusun yüzde 60’ını etkileyebileceğini söyledi” dedi.
NPR’a göre bu 800 milyon kişinin; dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun hastalığa yakalanması anlamına geliyor.
Associated Press ajansına göre uzmanlar 2023 sonuna kadar Çin’de Covid’den 1-2 milyon kişinin ölebileceğini öne sürdü.
Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta Çin’de hastanelerin dolmaya başladığı uyarısında bulunmuştu.
Reuters haber ajansı, kalabalık hastaneler, krematoryumların önündeki cenaze arabası kuyrukları ve hastanelerin önünde kollarında serumla oturan hastaların görüntülerinin endişe uyandırdığına dikkat çekiyor.