Bağımsız Havacılar

Çin’in yeni roketi, “ürkütücü derecede” SpaceX’in Starship’ine benziyor

Çin’in uzay ajansı, SpaceX’in Starship fırlatma aracına ürkütücü derecede benzeyen ilk yeniden kullanılabilir süper ağır yük roketinin güncellenmiş tasarımını tanıttı.

Çin’in Zhuhai kentindeki büyük bir hava gösterisinde yayımlanan roketin yeni görüntüleri, ülkenin Uzun Yürüyüş 9 roketi planında ilk tasarımdan sapıldığını gösteriyor.

Başlangıçta önerilen üç aşamalı ve katı motorlu tasarım yerine, hava gösterisinde sunulan yeni model, SpaceX’in yeniden kullanılabilir Starship roketine çok benzeyen iki aşamalı bir fırlatma aracı.

114 metre uzunluğundaki roketin tasarımı, SpaceX’in Raptor motorlarına benzer şekilde yakıt olarak metan ve sıvı oksijen kullanan 30 YF-215 motorlu yeniden kullanılabilir bir ilk kısma sahip.

Starship’in her biri yaklaşık 280 tonluk itiş gücü sunan 33 Raptor motoruna kıyasla motorların yaklaşık 200 tonluk bir itiş gücüne sahip olduğu söyleniyor.

İkinci kısım da roket üzerinde benzer bir yere yerleştirilmiş benzer aerodinamik kanatçıklarla Starship’inkine benziyor.

Amerikalı uzay gazetecisi Eric Berger, X’te “Çin, Ay’a uzun vadeli yerleşimdeki kritik yoluna bir Starship klonu koyuyor” diye yazdı.

Hava gösterisindeki sunum, Çin’in roketi 2033’te “ağır hizmet fırlatma aracı sistemi” ve denizde bir geri dönüş testiyle birlikte kullanmaya başlamayı planladığını gösteriyor.

Çin uzay ajansı Amerikan tasarımlarından daha önce de ilham almıştı.

Çin 2021’de, gelecekteki Mars görevleri için NASA’nın Ingenuity helikopterine epey benzeyen bir drone helikopteri tanıtmıştı.

Geçen yıl Çin ajansı, Mars helikopteri tasarımının Mars atmosferinde daha iyi kalkış ve performansa sahip olacak şekilde tasarlanmış, MarsKuşu-VI adlı “katlanabilir” bir 4 pervaneli robot helikopter olduğunu açıklamıştı.

Çin, Ingenuity’den farklı olarak helikopterinin 100 gram ağırlığa kadar numune toplayabildiğini ve bunları görev aracına geri götürebildiğini söylemişti.

Bu gelişmeler, Çin ve ABD’nin sıkı bir uzay yarışına girdiği ve her iki ülkenin de su buzu bulunması muhtemel Ay’ın Güney Kutbu’nda üsler kurmak istediği bir dönemde meydana geldi.

ABD, Ay’a ayak basmaya yönelik hedefinde Elon Musk’ın SpaceX şirketiyle işbirliği yapıyor.

Öte yandan Çin, ilk görevler için geleneksel roketini kullanmaya hazırlanıyor ancak sonraki fırlatmalar için daha güçlü, yeniden kullanılabilir Uzun Yürüyüş 9’a güveniyor.

Çin Uzay Ajansı Sistem Mühendisliği Departmanı Direktörü Yang Xiaoyu, “Ortaklarımızla genel görev planlarının ortak gösterimi, Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu’nun ortak tasarımı, projelerde teknik işbirliği, genel görev planlamasının uygulanması ve bilimsel verilerin paylaşımı konularında çalışacağız” dedi.

Facebook ile Yorum Yapın
Exit mobile version