9 Ekim 1890’da, Fransız mühendis Clément Ader’in Eole uçağı (Avion I), Paris yakınlarındaki Armainvilliers kalesinin parkından yaklaşık 50 metre mesafede ve yaklaşık 20 santimetre yükseklikte havalandı.
Clément Ader’in (1841-1925) ilk uçuşu, insanlığın ilk uçuşu olarak kabul edilebilir mi? Her şey, bu sorunun Atlantik’in hangi tarafında sorulduğuna bağlı. Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun da belirttiği gibi, 9 Ekim 1890 tarihli Eole uçuşu, resmi olarak kaydedilmemesine rağmen, tarihçiler tarafından genel olarak kabul edilmektedir.
FAI, Ader’in uçuşunun tanıkların önünde gerçekleştiğini iddia etti ve deneyimi birkaç yıl sonra yayınladığı bir kitapta anlattı.
Bu uçuş, bazılarının Eole’yi ilk uçak olarak görmesine yol açar. Ancak diğerleri, uçağın bir adam taşımasına ve kendi gücüyle (buharla) yerden yükselmesine rağmen pilotun havayı kontrol etmesi için hiçbir imkan vermediğini savunarak bu bakış açısını paylaşmazlar. Ne olursa olsun ilk uçağın, 19. yüzyıl boyunca havacılığı geliştirmek için yapılan birçok girişimden biri olan büyüleyici bir mühendislik girişimi inkar edilmiyor.

1882 ve 1889 yılları arasında geliştirilen Eole, adını Yunan rüzgar tanrısı Eole’den aldı. Dev bir yarasa gibi, ipek kaplı ahşap bir yapı ile eklemlenebilen her biri 14 metre uzunluğunda iki kanadı vardı. Pilot, uçağın arkasında bulunuyordu. Birçok eski uçaklarını, Eole kanatlarını çırpmak için tasarlanmamıştı, ancak uçağın önündeki dört kanatlı bir bambu pervaneye güç veren buharla çalışıyordu. Pilot dahil tüm uçak 300 kg ağırlığındaydı.
Eole’nin 1890’daki uçuşu, daha güçlü bir uçak sipariş eden Fransız ordusunun ilgisini uyandırdı ve bu da Zéphyr (Avion II) ve Aquilon’un (Avion III) yapımına yol açtı. Airplane III test uçuşları1897’de yapıldı ve birkaç kez yeri havalanmayı başardı. Ancak sonuçlar yeterince ikna edici değildi; Fransız Savaş Bakanlığı, Ader’e fon sağlamayı bırakarak onu prototiplerinin geliştirilmesini alıkoymaya zorladı ve Ader çalışmalarını durdurdu.