Çarşamba, Nisan 9, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekirse İncirlik ve Kürecik’i kapatırız

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Türkiye’ye yönelik olası yaptırımları gündeme getirmesi ve ABD Senatosu’nun “Ermeni soykırımı”nı tanıyan yasa tasarısını kabulü nedeniyle iki ülke arasındaki gerilim tırmanıyor. ATV-A Haber televizyon kanallarındaki ortak yayına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bu tür yaklaşımları karşılıksız bırakmayacağını belirterek, “yeri geldiği zaman otururuz, bütün heyetlerimizle beraber kapatılması gerekiyorsa İncirlik’i de kapatırız, kapatılması gerekiyorsa Kürecik’i de kapatırız. Bütün mesele, eğer karşımıza bizim yaptırımlar gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi durumunda, biz de bunlara mütekabiliyet çerçevesinde gereken cevabı veririz” dedi.

“ABD’nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması her iki taraf için de çok önemlidir” diyen Erdoğan, Türkiye’nin de Amerika’da Kızılderililer’e yapılanları, Afrika’dan köle ticaretini, Fransızların Ruanda ve Cezayir’deki katliamlarını dünya gündemine taşıyabileceğini ifade etti. “Bunların elimizde belgeleri var, arşivlerde belgeleri var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu savunmada değil, taarruzda olacağını ve “Batı’nın tarihinin, ırkçılık ve sömürgecilik tarihi olduğunu ortaya koyacağını” dile getirdi.

İncirlik ve Kürecik’in stratejik önemi

Türkiye, 1950 yılında dahil olduğu NATO ortaklığı çerçevesinde ABD ile bir ittifak ilişkisi içinde bulunuyor. Adana sınırları içindeki İncirlik Hava Üssü’nde bir yandan çok sayıda Amerikan askeri görev yaparken, diğer yandan burada ABD ordusunun envanterinde bulunan nükleer başlıklı silahların bir bölümü muhafaza ediliyor. Malatya’nın Kürecik ilçesindeki tesiste de NATO Balistik Füze Savunma Sistemi’nin erken uyarı radarı bulunuyor.

İncirlik Hava Üssü, Adana ili sınırları içerisinde, şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede bulunuyor.

ABD askeri kaynaklarında, bugün burada yaklaşık 2 bin 500 civarında ABD askerinin bulunduğu belirtiliyor.

Buradan düzenlenen askeri operasyonların NATO kapsamında olduğu durumlarda, zaman zaman bu üsse başka ülke askerleri de konuşlandırılıyor.

Üste bir Türk birliği de yer alırken, sivillerin yaptığı bazı işler için Türkiye vatandaşları da istihdam ediliyor.

İncirlik üssü, askerlerin aileleri de eklendiğinde binlerce kişilik bir nüfusu barındırıyor.

Üssün içinde pist, eğitim alanı ve komuta merkezi gibi askeri alanların yanı sıra burada görev yapan subayların konutları da yer alıyor.

Ayrıca tesisin içinde ABD’li zincir restoranlar, Amerikan mallarının satıldığı büyük süpermarketler, basketbol ve beyzbol sahaları gibi tesisler de yer alıyor.

İnşasına Türkiye’nin NATO üyeliğinden bir yıl önce, 1951 yılında ABD Mühendislik Grubu olarak isimlendirilen bir ekip tarafından başlanan üs, 1954’te açıldı.

 

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com