Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Denklemi Anadolu’lar Çözecek

Anadolu Üniversitesi-Anadolu Jet iş birliği ile başlatılan “Eskişehir ve Kaynak-İhtiyaç Denklemi: Havayolu Yolcu Talebinin Belirlenmesi” başlıklı projenin lansman toplantısı, 20 Nisan Çarşamba günü Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Mustafa Öç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Kurama, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ayşe Küçük Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Savaş Selahattin Ateş, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY AO) Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan, Anadolu Jet İş Geliştirme Müdürü Kemal Yılmaz, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı (ETO) Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkan Yardımcısı Sinan Musubeyli ve Türk Hava Yolları İstasyon Müdürü Süleyman Arslan katıldı.

photo_571791280883c

“Hasan Polatkan Havalimanı yılda 52 bin kişiye hizmet veriyor”

Bu toplantının düzenlenmesindeki temel amacın, birkaç ay önce THY AO Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan’ın Anadolu Üniversitesine yaptığı bir ziyarette gerçekleştirilen toplantıda ortaya çıktığını belirten Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Eskişehir’de yıllardır Hasan Polatkan Havalimanı’ndan düzenli uçuşlar yapılamadığı konuşulur. Bir dönem uçuşlar yapılmış ancak daha sonraki süreçte devam etmemiştir. Aslında bizim havaalanımız sanıldığı kadar atıl bir durumda değil. Havaalanımız yılda 52 bin kişiye hizmet veriyor. Tabii ki biz daha aktif olarak kullanılmasını istiyoruz. Bu hem üniversitemiz hem de şehrimizin hava taşımacılığı açısından önemli bir konu.” şeklinde konuştu.

“Bir önceki toplantımızda THY AO Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan, bizden bunun rasyonel ve sürdürülebilir bir şey olduğunu göstermemizi rica etmişti.” ifadelerini kullanan Rektör Gündoğan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bizden, havaalanımızın daha aktif olarak kullanılma isteğine dayanak oluşturacak bir raporun hazırlanmasını talep ettiler. Biz de bu noktada Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz Dekanlığı’ndan ricada bulunduk. Onlar da hızlı bir şekilde bir araştırma projesi hazırladılar. Çok kısa sürede hazırlanan bu rapor için emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu proje, havaalanımıza yönelik isteklerimizi, bilimsel temeli olan bir araştırmaya dayandırarak sürdürülebilirliğini ispatlamamız adına önemli bir başlangıçtır.”

photo_57179125c147e

“Anadolu Üniversitesi’nin bilgilerinden faydalanmak istedik”

THY’nin bir kuruluşu olarak, Anadolu’daki ulaşım ihtiyacını en doğru şekilde karşılamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden THY AO Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan, Anadolu Jet’in projelerinin maliyet avantajı sağlayacak bir iş modeli üzerine inşa edildiğini söyledi. “Daha geniş bir halk kitlesinin hava ulaşım hizmetinden yararlanmasını sağlamak istiyoruz.” diyen Doğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu çerçevede en doğru iş birliği noktası üniversiteler. Konu havacılık olunca da Anadolu Üniversitesi, havacılığın akademisyenlerini bünyesinde barındırması sebebiyle çok değerli. Biz pratikte bu işi icra edenler olarak hocalarımızın bilgilerinden istifade etmek istedik. Kendileriyle toplantı yapma ve birikimlerimizi paylaşma fırsatı yakaladık. Bu çalışmaya sahip çıktıkları için başta Anadolu Üniversitesi Rektörü olmak üzere bütün akademisyenlerimize ve emeği geçen öğrenci arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.”

“Anadolu Jet olarak elimizde bir kaynak var. Biz bu kaynakları, ihtiyaçlarımızı en doğru şekilde gidermek adına yönetmeye çalışıyoruz. Bu ihtiyaçları, Anadolu insanının kendisinin tespit etmesi ve bize iletmesi ise çok önemli bir faktör.” diyen İbrahim Doğan ilk olarak talep yapısını en doğru şekilde belirlemek adına saha araştırması yaptıklarını kaydetti. İkinci aşamada cep telefonlarının, banka kartlarının nerelerde kullanıldığına yönelik olarak teknolojiyi kullandıklarını ifade eden Doğan, “Günümüz teknolojisi sayesinde bir veri tabanı oluşturabiliyoruz. Bizim kurum ve ülke olarak deneyerek ve yanılarak kaybetme lüksümüz yok; çok iyi analiz ederek yanılmayacağımızdan çok büyük oranda emin olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

photo_5717912a95511

“Anadolu Üniversitesi teşvik politikaları uyguluyor”

Bu fikirleri gerçekten benimsemiş, gayretli bir ekip oluştuğunu ve çalışmanın tamamlandığını kaydeden Doğan sözlerini şöyle noktaladı: “Hasan Polatkan Havaalanı, Anadolu Üniversitesinin işlettiği bir havaalanı. Havayollarının burayı tercih etmesi için bazı teşvik politikaları ve kolaylıklar sağlandı. Bunun için ayrıca Anadolu Üniversitesine teşekkür ederim. Umarım, bu çabaların sonucunda hayata geçirilmiş bir üretim sağlanır ve uçak seferleri başlar. Biz de çok mutlu oluruz.”

Bu proje için emek veren bütün paydaşlara teşekkürlerini sunduğunu belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, bu çalışmaların sonuç odaklı olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: “Eskişehir iyi bir sanayi ve üniversite şehri. Benzer şekilde iyi bir turizm şehri olma yolunda ilerliyor. Bu açıdan en büyük eksiklik ise ulaşım problemimiz. Sanayiciler ve tüccarlar olarak bir yatırım alacaksak göz önüne alınan kriterlerin başında ulaşım geliyor. Yatırımcılar ilk olarak ben o şehre nasıl ulaşırım diye düşünüyor. Ulaşım sorununun çözülmesi adına karşılanması gereken önemli maliyetler var. Biz bu açıdan şehir olarak Anadolu Üniversitesini barındırmamız sebebiyle çok şanslıyız. Üniversite, şehre katkı vermek adına önemli bir finansman gücü niteliği taşıyor.”

photo_5717912c04927

“Misafirlerimizin tek uçuşla gelmesi prestijimizi arttıracak”

Eskişehirli sanayiciler ve iş adamları olarak yurtdışına bağlantılı uçaklar vasıtasıyla iç hat uçuşlarını kullanmak istediklerini kaydeden Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sinan Musubeyli: ”Biz arabayla, trenle veya otobüsle havaalanlarına gitmeye alıştık ama buraya gelen misafirlerimizin tek uçuşla seyahatlerini sonlandırmak istiyoruz. Bu bize prestij de sağlayacak. Benim sanayiciler adına dileğim, uçuş tarifelerinin uluslararası uçuş bağlantılarını yakalayacak vakitlere ayarlanması.” şeklinde konuştu.

Havacılık Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı aynı zamanda proje yürütücüsü Doç. Dr. Ayşe Küçük Yılmaz,”Türkiye’de konu ile ilgili ender araştırma geliştirme çalışmalarından biri olan bu araştırmada, Eskişehir’de havayolu taşımacılığına olan potansiyel talebin ölçülmesi yanında kentin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak çapraz havayolu uçuşlarına yönelik potansiyelin ortaya konulması hedeflendi. Eskişehir’de havayolu talebini ölçmek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, yüz yüze anket ve web anketi yöntemi kullanıldı. Çalışma, toplam 1000 kişiyle yüz yüze görüşülerek ve 451 kişiye de web anket yolu ile ulaşılarak uygulanan anket verileri esas alınarak hazırlandı. Yüz yüze ankette, katılımcıların en fazla seyahat ettikleri şehir verileri incelendiğinde en fazla seyahat edilen iller ise sırasıyla İstanbul (%33,4), İzmir (%11,1), Ankara (%10) ve Antalya (%9,1) olarak sonuçlandı.” ifadelerini kullandı.

Toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

photo_5717912e90ea8

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR