Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Dev-İş ve Emek-İş Ercan Havalimanı’nda Oturma Eylemi Yaptı

Dev-İş ve Emek-İş, Ercan Havaalanı’nda hizmet veren Cyprus Air Port Services’te (CAS) 13 kişinin işten durdurulmasını protesto etti ve oturma eylemi yaptı.

CAS önünde yer alan protesto eyleminde CAS Yönetim Kurulu ve müdürü istifaya çağrıldı.

Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek burada yaptığı konuşmada, “Öfkemiz çok büyük” dedi ve CAS’ta sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi hakkını korumak için burada olduklarını kaydetti.

eylemic2

CAS’ın yaklaşık 120 çalışanı olduğunu, yüzde 50 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, yüzde 50 de İnkişaf Sandığı hissesi bulunduğunu ifade eden Felek, kamu kurumunda çalışan bu insanların sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi hakkının elinden alındığını savundu.

Felek, CAS Yönetim Kurulu’nun yaptığı bir toplantıda 40-45 kişinin durdurulması kararı aldığını ancak şimdi ilk etapta 13 kişinin işten durdurulması kararının eline ulaştığını ifade ederek, “Bunu kabul etmiyoruz. CAS çalışanları mağdur ediliyor buna izin vermeyeceğiz. Bizi greve zorluyorlar, CAS’ı özele devretmek istiyorlar, ama bu işin karşısında ölüm de olsa duracağız, ölümüne bu yolu yürüyeceğiz. Çalışanların haklarını koruyacağız” diye konuştu.

Siyasilerin kamu kuruluşlarından elini çekmesi gerektiğini söyleyen Felek, tek taleplerinin toplu iş sözleşmesi hakkının verilmesi ve çalışanların huzuru, güvencesi ve insanca çalışma koşullarına kavuşması olduğunu ifade etti.

En kötü şartlarda çalışan CAS çalışanlarının bu uygulamayı hak etmediğini belirten Felek, yasal haklarını kullanacaklarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Emek-İş Başkanı Koral Aşam da, CAS çalışanlarının haklarının yıllardır budandığını, özellikle KTHY’nin iflasıyla çok büyük mağduriyetler yaşadığını anlatarak, her dönemde faturanın çalışanlara kesildiğini kaydetti.

Çalışanların açlık sınırında çalışmalarına rağmen CAS yönetiminin toplu iş sözleşmesinden kaçtığını, sendikalaşmayı kabul etmediğini, çalışanlara istifa etmesi için baskı yaptığını ancak istifa ettiremeyince çalışanların işine son vermeye başladığını savunan Aşam, ilk etapta 13 kişinin işine son verildiğini ancak bu sayının 45 civarında olacağını söyledi.

Yönetim kurulu ve müdürü istifaya çağıran Aşam, “CAS emekçileri tek vücut olarak mücadeleye devam edecek. Kavga CAS’taki işleyişi etkilemeyecek, emeğimize saygı duyacağız üreteceğiz” dedi.

eylemic

Aşam, beklentilerinin; 13 çalışanın işinin başına dönmesi, çalışanların güvenceli bir çalışma ortamına kavuşması ve haksız yere işten durdurmaların kaldırılması olduğunu söyledi.

İşten durdurmaların cep telefonuna gönderilen kısa mesajlarla duyurulduğunu, resmi belge verilmediğini de ifade eden Aşam, resmi belgeler alınca gerekli hukuksal mücadelenin ortaya konacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından CAS çalışanlarının bir kısmı şirket önünde oturma eylemi yaparken, bir kısmı da aprondaki işleri yürüttü.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR