TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., 11-13 Ekim 2016 tarihlerinde Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından düzenlenen, Savunma Sanayii Müsteşarlığı desteğinde gerçekleştirilen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA)’nde platin sponsor olarak yer alıyor.
Etkinliğin açılışı Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof.Dr. İsmail Demir, ATO Başkanı Nurettin Özdebir, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve OSSA Başkanı Orhan Aydın tarafından gerçekleştirildi. Ardından, ünlü ressam Hikmet Çetinkaya’nın tören sırasında sahnede yaptığı resim, konuşmacılar tarafından imzalanarak günün anısına özel bir eser yaratılmış oldu.
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı açılış konuşmasında, etkinliğe destek vermekten duyduğu memnuniyeti belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmasında, 15 Temmuz sonrasında ihracatta kesinti olmaması için olağanüstü çaba gösterildiğini ifade eden Dörtkaşlı, “Devletimizin ve bizimle çalışan firmalarımızın destekleri ile teslimatları taahhütlerimize uygun gerçekleştirdik. Süreçte yanımızda olan herkese teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Havacılık ve Savunma endüstrisi olarak mevcut konjonktürde TUSAŞ’ın üzerine önemli görevler düştüğünü belirten Dörtkaşlı, TUSAŞ’ın bir yandan egemen sistemler geliştirmek ve bunları bir an önce operasyona vermek ve diğer yandan da sürdürebilirliğini sağlamak için ana ekipman üreticileri ile olan iş hacmini artırmak için çalıştığını ifade etti.
Egemen sistemlere yönelik gelişmeleri katılımcılar ile paylaşan Dörtkaşlı konuşmasına şöyle devam etti; “Özgün ürünler geliştiren TUSAŞ’ın hava ve uzay sistemleri entegratörü rolünün milli alt sistem ekipmanları ile desteklenmesi ülke olarak ana hedefimiz. Bu kapsamda devletimizin, teknik birikime sahip firmaları desteklemeye devam etmesini, alt sistemlerin geliştirilmesinde ilk yatırım maliyetlerinin karşılanması ve diğer destekler ile her seviyede uluslararası rekabet edebilecek firmalar oluşturarak, sağlıklı ve daha derin endüstri yapılanmasını gerçekleştirmesi yönündeki çalışmalara her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.”
2005 yılından bu yana “tedarikçilerimiz ile birlikte büyümek” politikasının benimsendiğini ifade eden Dörtkaşlı, dışarıya verilen işlerin hem nitelik hem de nicelik olarak artırılmaya ve düzenli olarak metriklerle izlenmeye devam edildiğini belirtti. 2 yıl içerisinde yardımcı sanayide üretilen parça sayısının %50 artırıldığına dikkat çeken Dörtkaşlı, aynı dönemde TUSAŞ dışında kullanılan tezgah sayısının yaklaşık %30 arttığını, 2016 yılında ise 2,2 milyon saatlik işi dışarı aktararak, dışarıya verilen iş oranının %50’ye, 2020 yılında ise %70’e çıkartılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Airbus, Boeing, Bombardier, Leonardo ve Northrop Grumman gibi dünyanın en büyük savunma ve havacılık firmalarına ihracat gerçekleştirerek, sivil havacılık pazarındaki konumunu güçlendiren ve iş payını artıran TUSAŞ, ICDDA 2016’da tedarik zinciri stratejilerine ilişkin konferansların yapılacağı etkinlikte dünyanın saygın savunma ve havacılık firmaları ile görüşmeler gerçekleştirecek.
Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Merkezi TUSAŞ, İnsansız Hava Aracı Sistemi ANKA, Yeni Nesil Eğitim Uçağı HÜRKUŞ, Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri T129 ATAK ve Keşif Gözetleme Uydusu GÖKTÜRK gibi ana platform ve sistemlerin geliştirme ve seri üretim faaliyetlerinin yanında; dünya devi şirket ortaklıklarını başarıyla yürüterek, küresel havacılık markası olma yolunda hızla ilerliyor.