DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak, göreve başlamasının hemen ardından Kurum Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları ve Başkan Yardımcılarıyla toplantı düzenleyerek hedef ve vizyonlarını açıkladı…
Genel Müdürlük mavi salonda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Genel Müdür Funda Ocak, yeni dönemin değişim dönemi olacağını belirtti. Bir kurumun değiştikçe başarıyı yakalayacağına inandığını ifade eden Ocak, ilk toplantısında şu önemli açıklamalarda bulundu:
“ARTIK BİZ KÜRESEL BİR DHMİ OLACAĞIZ”
“90’lı yıllarda bu kurumdaki Yap- İşlet- Devret modeli, hiçbir kaynak sıkıntımız yokken, bir politika olarak, hayata geçirildi. Biraz geçmişe yolculuk yaparak gelmek istiyorum ki bugünleri daha iyi anlayabilin diye. Kolay mıydı? Hayır, hiç kolay değildi. Bu Yap- İşlet- Devretler herkes tarafından bir özelleştirme olarak algılandı. Çok ciddi dirençler oldu. Devlet zarara uğratılıyor diye. Ama günün sonunda DHMİ bir tekel olmayı bu model sayesinde kırdı. Yeni firmalarımız çıktı. Bu firmalar küresel ölçekte büyüdüler. Rekabete açtık kendimizi. Rekabete açtık, onlara havacılığı öğrettik, biz de onlardan ticareti öğrendik. Karşılıklı sinerjiler yarattık. Ve günün sonunda bu alternatif finansman modelleri, kaynak sıkıntımız olmamasına rağmen, bizim önümüze yeni ufuklar açtı. Yetti mi? Yetmedi. 90’lı yıllardaki bu değişim, 2000’lere doğru yeni modellere bizi itti. Bu yeni modellerin yine öncüsü olduk. Bu sefer gerçekten kısmi özelleştirmeler yaptık. Yeni kiralamalar, imtiyaz hakkı devirleri gündeme geldi. Ve bugün oturduğumuz yerde, işletme maliyetlerinden sarf-ı nazar ettik, patron olduk, kuruluş önemli kira gelirleri elde etti, yatırımları bu firmaların kaynaklarıyla yaptırdık. Biz denetçi, otorite pozisyonunda onları denetledik. Bunlar tabi çok güzel gelişmeler. Yeterli mi? Yetersiz. Artık kendimizi tekrar etmeyeceğiz.
Hayallerimize devam etmek lazım. Bu hayallerimizde artık yeni ufuklar var önümüzde… Yurt dışına açılmak… Bunun aslında alt yapısını biz iki yıl önce yaptık. Ama yarıda kaldı, ivme kazanamadık. Bu yeni dönemde artık biz küresel bir DHMİ olacağız, küresel ölçekte uluslararası bir kuruluş olacağız. Bunun hakkını vereceğiz.” Ülkemizi dünyada tanıtan bir kuruluş olacağız.
“ÖNCELİKLE YENİDEN YAPILANACAĞIZ”
“Öncelikle arkadaşlar, yeniden yapılanacağız. Yeniden yapılanma iki şekilde olacak:
Birincisi; kafalarımızı yeniden yapılandıracağız. Bakış açılarımızı yeniden yapılandıracağız. Bu son derece önemli. Bunu yaparken kamu yararı kavramını yeniden düşüneceğiz. Yeniden tanımlayacağız. Nedir kamu yararı? Bu kamu yararı artık hep birlikte kuruluşumuzun ve sektörümüzün kazanımları odaklı olarak ortaklaşa karar vereceğimiz bir konu. “
“BUGÜN HERKESE BEYAZ SAYFA AÇTIK”
“Bu arada, yeniden yapılanmada biz bir ekibiz, hepimiz birbirimize sahip çıkmak durumundayız. Herkes işiyle anılacak. İş odaklı çalışacağız. Başka şeylere kafa yormayacağız.
Olaylara bakış açımızda, ekibimizdeki arkadaşlarımıza sahip çıkmamızda iyi niyetli hatalarımızı da yeniden gözden geçireceğiz ve buna göre yolumuza devam edeceğiz. Hepimiz birbirimize sahip çıkacağız. İyi niyetli olan hiçbir arkadaşım benden zarar görmeyecek. Bugün milat… Bugün herkese beyaz sayfa açtık. Herkes benim sorumluluğumda, herkesin arkasındayım. Az önce dediğim gibi, işini yapan, bana ayak uyduran, hızlı ve verimli çalışan herkes başımın tacı olacak. Bundan emin olun. “
“İŞ GELİŞTİRME VE KÖİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURACAĞIZ”
“Öte yandan, kafalardaki bu yeniden yapılanma, en zor kısmı işin. Bu konudaki gelişmeleri sağladıktan sonra, hızlı bir şekilde, Allah nasip ederse, 3 ay içerisinde kurumumuzda da yeniden yapılanma yapacağız. Bunu Bakanımızla da görüştüm. Bir kere mutlaka bir İş Geliştirme Daire Başkanlığı kuracağız. Bu İş Geliştirme Daire Başkanlığı lisan bilir, yurt dışına açılmada, yurt dışı pazarları araştırmada, o konuyla ilgili fırsatları yakalamada eğitimli personellerden oluşacak. Bunun dışında Kamu – Özel işbirliği; 18 tane proje yapmışız, bizden çok sonra bu işe soyunanlar ya Genel Müdürlük bazında ya Daire Başkanlığı bazında teşkilatlanmış, biz de hala İşletme, Strateji Geliştirme ve diğer birimlerin arasında parça parça büyüyen bu görüntüyü de Allah nasip ederse ortadan kaldıracağız. Tek bir Daire Başkanlığı çatısı altında bunları toplayacağız. Daha iyi nasıl hizmet verebileceksek o hizmete yönelik yapılanacağız. Eğitim çok önemli, sadece kuruluşumuza değil, tüm sektör paydaşlarını da kapsayan bir eğitim alt yapısı oluşturacağız.
Bütün bunları yapmak tabi ki bir süreç alır, zaman alır. Ama açıkçası ben biraz zaman kaybettiğimizi düşünüyorum. Bu kaybettiğimiz zamanı hep birlikte hızlı bir çalışmayla telafi edeceğiz inşallah.” dedi.