Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında ülkemiz ulaşım sistemlerini farklı boyutları ile ele alarak bütüncül bir yaklaşım içinde sistemler arası birlikteliğin sağlanması gibi konularının değerlendirileceği Karayolu 5. Ulusal Kongresi ve Sergisi’nin 1. günün de “Türkiye Yüzyılında Ulaşım” konulu panel gerçekleştirildi.
Etkinliğe Panelist olarak katılan Keskin konuşmasında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın, Cumhuriyet tarihinin en büyük ulaştırma ve altyapı projelerini hayata geçirerek ülkemizin dört bir yanına modern ulaşım ağları kazandırdığını belirterek “büyük ulaştırma camiasının seçkin bir kuruluşu olarak bu göz kamaştırıcı başarılardaki payımızla iftihar ediyor; Türkiye Yüzyılı’nın büyük hedeflerine yakışır daha büyük eserlere imza atmak için durmaksızın çalışıyoruz” dedi.
Son 21 Yılda Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Projeleri Gerçekleştirildi
Ülkemizin en büyük atılım ve kalkınma seferberliği olarak tarihe geçecek olan Türkiye Yüzyılı’nda, sivil havacılığımızın en önemli dişlilerinden birinin de havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer hizmetleri olduğunun altını çizen Keskin, kamu kaynaklarının yanı sıra birçok mega projenin Kamu Özel Sektör İş Birliği modeli ile hayata geçirildiğini belirtti.
Bu model sayesinde, devletin kasasından para çıkmadan önemli yatırımlara imza atıldığını, kamu kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanıldığını ifade edenKeskin “başta havacılığımızı dünyanın zirvesine taşıyan, rekor ve ödüllere doymayan Türkiye’nin Zafer Anıtı İstanbul Havalimanı olmak üzere ülkemiz açısından gurur verici birçok projemiz bu modelle Türkiye ve dünya havacılığına kazandırılmıştır” şeklinde konuştu.
Keskin; yeniden inşa edilen havalimanlarının yanı sıra, kapasite artırımı yapılan, yeni ilavelerle geleceğe hazırlanan Antalya ve Esenboğa Havalimanlarımızın da Ulaştırma Yüzyılı’nın önemli projeleri arasında yer alacağını, Türkiye Yüzyılı’nın sembol eserleri olacağının vurgulayarak projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Antalya Havalimanı Kapasite Artırımı ve Kiralama İhalesi kapsamında;
• İhaleyi kazanan yüklenici, havalimanına 765 milyon 252 bin 109 euroluk yatırım yapacaktır.
• Bu yatırımla, çehresi değişecek olan havalimanının kapasitesi 80 milyon yolcuya çıkacaktır.
• İhale sonucunda, 25 yıllık işletme süresi karşılığı DHMİ’ye KDV dâhil 8 milyar 555 milyon euro kira bedeli ödenecektir.
• Kira bedelinin %25’i olan KDV dâhil 2 milyar 138 milyon 750 bin euro peşin olarak ödenmiştir.
Ankara Esenboğa Havalimanı Kapasite Artırımı ve Kiralama İhalesi kapsamında;
• 2022’de DHMİ tarafından Esenboğa Havalimanı’nın kapasite artırımı ve kiralama ihalesini kazanan şirket, havalimanına 297 milyon 546 bin euroluk yatırım yapacaktır.
• Bu yatırımla, havalimanının kapasitesi 30 milyon yolcuya çıkacaktır.
• İhale sonucunda, 25 yıllık işletme süresi karşılığı DHMİ’ye KDV dâhil 560 milyon 500 bin euro kira bedeli ödenecektir.
• Kira bedelinin %25’i olan KDV dâhil 140 milyon 125 bin euro peşin olarak devletin kasasına girmiştir”
Türkiye’yi Küresel Havacılığın Zirvesine Taşıyan Başarıların Somut Göstergeleri…
Keskin; konuşmasında Türkiye’yi küresel havacılığın zirvesine taşıyan başarıların somut göstergesi niteliğindeki bazı verileri paylaştı.
2003 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısının 2023’te %120 artışla 57’ye; terminal kapasitesinin %508 artışla 335 milyon yolcu/yıl seviyesine yükseldiğini belirten Keskin; “2003’de uçak park yeri sayımız 326 iken, şimdi bu sayı 1.439’dur. Söz konusu dönemde seyrüsefer yardımcı cihazlarımızın sayısı %158 artışla 555’e ulaşmıştır” dedi.
Keskin, 2003 yılında 34 milyon 444 bin olan toplam yolcu trafiğinin 2022’de %429 artışla 182 milyon 226 bine yükseldiğini; yolcu trafiğinin 2023 yılında 216 milyon 444 bin, 2024 yılında ise 230 milyon 822 bin olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.
Hava yolu kargo kapasitesinin 2003’teki 303 bin ton seviyesinden 2022’de %783 artışla 2 milyon 676 bin ton seviyesine yükseldiğini dile getiren Keskin “11 Haziran 2023 tarihinde İstanbul Havalimanı’nda 1.684 iniş-kalkış gerçekleşmiş ve böylece sadece ülkemizde değil Avrupa havacılık tarihinde de tüm zamanların uçuş rekoru kırılmıştır” dedi.
Yaklaşık 1 Milyon Km²’lik Türk Hava Sahası Üstün Bir Maharetle Yönetiliyor
Keskin, yaklaşık 1 milyon km²’lik Türk hava sahasının maharetle yöneten Kuruluşumuzun hava seyrüsefer performansını en üst seviyede devam ettirmek için tüm faaliyetlerini yolcu memnuniyeti ve verimlilik odaklı yürüttüğünü belirterek “hava sahamızda 2022 yılında 1 milyon 883 bin 471 aletli uçuş (IFR) hava trafiğine hizmet verilmiş, Türk hava sahasından ortalama her 17 saniyede 1 uçak geçmiştir” şeklinde konuştu.
Bu yoğunluğa rağmen, EUROCONTROL üyesi 41 devlet içerisinde Türkiye’nin, 2019-2022 yılları arasında üst üste hava sahamızda en route hava trafik akışına (ATFM) bağlı olarak “sıfır” gecikme ile hizmet veren ender ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Keskin, bunların yanında “dünyadaki ilk uygulamalardan biri olacak 3’lü bağımsız paralel operasyonların İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilmesi için ciddi çalışmalarımız da devam etmektedir” dedi.
Keskin, hava sahasının ve havalimanlarındaki yoğun hava trafiğin başarıyla yönetilmesinde, hava trafik kontrolörlerine verilen kaliteli eğitimin payının büyük olduğunu belirterek sözlerini, “köklü eğitim geleneği ve modern eğitim vizyonuyla uluslararası standartlarda eğitim veren ve kuruluşumuz personelinin de yetiştirildiği Havacılık Akademimizde; kuruluşundan bu yana, 2080 hava trafik kontrolörü dâhil olmak üzere toplam 238.358 kişi eğitim görerek diploma almaya hak kazanmıştır” şeklinde sürdürdü.
Tüm Havalimanlarında Yolcu ve İnsan Odaklı Hizmet Anlayışı Hâkim Kılındı
Keskin, yolcu ve çevre dostu havalimanlarında; hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların havalimanlarını daha rahat kullanabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapıldığını; 40 havalimanında Erişilebilirlik Belgesi alındığını, diğer havalimanlarında da bu belgenin alınması için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek çevrenin korunması ve iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalar kapsamında 54 havalimanında Sıfır Atık Belgesi, 50 havalimanında Uluslararası Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası alındığını sözlerine ekledi.
Keskin DHMİ’nin 54 havalimanında hayata geçirdiği “Akıllı Siber İstihbarat ve Coğrafi Tabanlı Bilgi Sistemi Projesi” ile büyük bir başarıya imza attığının altını çizerek teknolojiyi yalnızca tüketen değil üreten ülke olma hedefine katkı sağlamak amacıyla, sivil havacılıkta önemli rolü olan yerli ve millî sistem ve cihazların geliştirilmesine devam edildiğini belirtti.
“İstiklalin gururu, istikbalin onuru, Cumhuriyetin ve Ulaştırmanın Yüzyılı olarak tarif edilen 2023 ve sonrasını kapsayan bu çağda havalimanı işletmeciliğini yeni bir vizyonla geleceğe taşımak gerekmektedir” şeklinde konuşan Keskin, bu kapsamda gelecekte hava ulaşımında ve havalimanı işletmeciliğinde kullanılacak olan; yapay zekâ, bulut bilişim gibi teknolojilerin de öncüsü olmak için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Havacılık Sektörünün Tüm Paydaşlarıyla Türk Havacılığını Daha İleriye Taşıyoruz
Keskin, Cumhurbaşkanlığımız tarafından yayımlanan 12. Kalkınma Planı’nda da işaret edildiği gibi ulaştırma ve lojistik sektöründe yer alan tüm paydaşlarımız için; modlar arası ve çok modlu taşımacılık uygulamalarının geliştirilmesi; güvenli, erişilebilir, bütüncül, çevre dostu ve düşük maliyetli bir ulaştırma sisteminin tesis edilmesinin önem arz ettiğini vurgulayarak “Türkiye havacılığını daha ileri hedeflere taşımak için yürüttüğümüz çalışmalarda, havacılık sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte hareket ediyoruz” dedi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın eşsiz vizyonları ve Bakanlığımızın önderliğinde gerçekleştirilen devrim niteliğindeki değişim ve dönüşüm hamlesi ile havacılığımızın altın devrini yaşadığını hatırlatan Keskin, havacılık sektörünün tüm kıymetli kuruluşlarının yüksek performanslarıyla elde edilen parlak neticelerde, DHMİ ile birlikte dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu şirketi olmakla nam salan millî markamız THY’nin büyük payı bulunduğunu belirtti.
Keskin; “büyük ulaştırma ailesinin güçlü ve köklü kuruluşları olarak “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna yakışır; daha büyük projeler, daha görkemli eserler, milletimizi refaha kavuşturacak yatırım ve teknolojilerle “Ulaştırmanın Yüzyılı”nı tesis edeceğimize inanıyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.
Moderatörlüğünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Başkanı Mücahit Arman’ın yaptığı panele DHMİ Genel Müdürü Keskin dışında Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Pezük ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün konuşmacı olarak katıldı