Katar’daki yetkililer, haftalarca süren soruşturmanın ardından Doha havalimanı tuvaletindeki çöp kovasına atılan kız çocuğunun ebeveynlerini teşhis ettiklerini söylediler.
Konuyu soruşturan savcılık, “bir Asya ülkesinin vatandaşlığına” sahip olduğu belirtilen annenin Katar’dan ayrıldığını söyledi. ‘En fazla 15 yıl ceza’ ile karşı karşıya kalan “kaçak mahkumun” tutuklanması için uluslararası çabaların sürdüğünü belirtti.
Açıklamada, “Anne ülkeden ayrılırken, yeni doğmuş bebeği Havaalanındaki Giden Yolcu Salonundaki tuvaletlerden birine çöp kutusuna atarak uçağa bindi” denildi.
Savcılık açıklamasında, “ Yeni doğmuş bir bebeği öldürmeye teşebbüs suçu insani değerlere aykırı en iğrenç suçlardan biridir.” denilerek, “Bebeğin babası, savcılığa gönderdiği mektupta, bebeğin annesiyle bir ilişkisi olduğunu ve doğumundan hemen sonra ona bir mesaj ve yeni doğmuş bebeğin bir fotoğrafını gönderdiğini itiraf ettiği, annenin doğurduğu bebeği attığını ve ülkesine kaçtığını söylediği, sanıkların DNA’sını incelendiğinde bebeğinkiyle aynıydı.” ifadeleri yer aldı.
Anne ve babanın Katar’da evlilik dışı ilişki ve doğumun hapisle cezalandırıldığı gerekçesiyle bebeği tuvaletteki çöp kutusuna attığı değerlendiriliyor.
Neler yaşanmıştı?
Uçakta 18 kadın yolcu çıplak şekilde muayene edilmişti.
Katar Havayolları’nın 2 Ekim günü Doha-Sydney uçuşunu yapacak uçakta kadınlara yönelik bir skandal yaşandığı ortaya çıktı. Avustralya basınındaki haberlere göre, Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı’nda bir tuvalette yeni doğmuş prematüre bebeğin bulunması üzerine uçaktaki tüm kadınlar indirildi; zorla soyularak ‘muayene’ edildi.
Avustralya hükümeti, Katar’ı protesto ederek açıklama istedi.
Avustralya kanalı 7News’un haberine göre, QR908 sefer sayılı uçak, 2 Ekim cuma günü sabah 8.30’da kalkacaktı. Ancak terminal binasının tuvaletinde ölü bir bebek bulunması sonrası uçak dört saat geç havalandı; bu sırada bütün kadınlar indirildi. Haberde, aralarında 18 Avustralyalının da bulunduğu kadınların pistteki bir ambulansta iç çamaşırlarını çıkarmalarının istendiği ve izinleri alınmadan, invaziv (uçaktaki tüm kadınların) genital ‘muayene’ edildiği belirtildi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, havaalanı personelinin eylemlerini “çok rahatsız edici” ve “saldırganca” nitelendirdi.
Çalışanlar ‘tek taraflı’ hareket etti
Katar Devlet savcılığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, soruşturma açarak, bazı havalimanı çalışanlarının yasayı çiğnediğini ve en fazla üç yıl ceza alabileceklerini söyledi.
Güvenlik hizmetlerinden sorumlu Katar Başbakanı Şeyh Halid bin Halife bin Abdulaziz Al Thani, geçtiğimiz ay Doha havalimanında “Kadın yolculara yapılan kabul edilemez muameleden pişmanlık duyuyoruz” şeklinde bir tweet atarak özür diledi.