Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Dört Bir Daldan THY’nda Kabin Memuru Olmaya Geliyorlar

THY’de kabin memuru olmak isteyen genç kızlar, çok zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor. Kabin memuru olmak isteyen genç kızlar, 43 gün boyunca acil tıbbi müdahaleden stres yönetimine 29 farklı ders alıyor

Son yıllarda su ürünleri mühendisliği, Çince öğretmenliği, gıda mühendisliği, grafik tasarım, opera gibi bölümlerden mezun olan pek çok genç kızın kabin memuru olmak için başvuruda bulunduğu Türk Hava Yolları’nın (THY) kabin memuru eğitim sürecini Milliyet görüntüledi.

Dünyanın en iyi havayolu şirketleri arasındaki THY’de kabin memuru olmak isteyen genç kızlar, çok zorlu bir eğitim sürecinden geçerken, 43 gün boyunca acil tıbbi müdahale, yangınla mücadele, uçağı terk etme, stres yönetimi, karaya ya da suya atlama, kişisel gelişim ve üniforma gibi 29 farklı ders alıyor. THY’yi dünyaca ünlü yapan kabin memuru eğitiminin bitiminde tüm kabin memurlarının unutmayacağı ilk kural ise “Üniformanın ayrılmaz parçası gülümsemedir.”

‘En kötü senaryoya hazır’
9 bin 200 kabin memuru ile dünyada pek çok havayolu şirketinin önünde olan THY, çok farklı üniversitelerin bölümlerinden mezun olan genç kızların hedefinde. Kabin memuru ya da halk arasında bilinen ismiyle ‘hostes’ olmak için THY’yi seçen genç kızlar, 43 gün süren zorlu ve yorucu bir eğitim sürecinden geçmek zorunda.

300 uçakla dünyanın en büyük filolarından birine sahip olan firmanın sürekli artan kabin memuru ihtiyacı, yüksek maaş ve farklı coğrafyaları gezme fırsatıyla birleşince gençlerin ilgisini çekiyor. Başvuruları kabul edilen kabin memuru adayları, THY’nin Uçuş Eğitim Merkezi’nde öncelikle uçak içinde karşılaşabilecekleri tüm olumsuz koşullara karşı eğitiliyor. Hosteslerin her zaman en kötü senaryolar için hazır olması amaçlandığı için tüm eğitimler gerçeğe en yakın fiziki şartlarda gerçekleşiyor.

opera-mezunu-da-var-gida-muhendisi-de--6728528

Stresle başa çıkmak
THY Kabin Eğitim Müdürü Yonca Ceylan, 22 gün temel, 5 gün servis, 5 gün uçak tipi ve 9 gün kişisel gelişim olmak üzere 43 gün süren eğitimin güçlüklerini anlattı. Toplam 29 dersten oluşan eğitim süreci boyunca kabin memuru adaylarının en çok stres ile mücadele ve acil durumlarda yapılması gerekenleri öğrendiğini vurgulayan Ceylan, “İlk derslerimiz THY’nin misyonu ve vizyonunu kapsıyor. Havacılık alfabesi, Meteoroloji, havalimanı, acil durum, uçuş, yolcu, ikram ve uçak terimlerini öğrenmeleri de gerekiyor. Ama en önemlisi acil durum kuralları. Ani basınç boşalması, dumanla-yangınla mücadele ve karaya ya da suya tahliye için toplam 28 saat ders yapıyoruz. Hayatta kalma dersleri de alarak stresle başa çıkmayı öğreniyorlar” dedi.

‘Öğreneceğim çok şey var’
Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra hostes olmayı amaçladığını belirten Hande Ertürk, “THY gibi bir ailede olmak bana güven veriyor. Öğreneceğim çok şey var” dedi.

 ‘Türkiye şartlarında en iyi kurum’
Selin Asar, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera-Koro Ana Sanatları Bölümü mezunu olmasına rağmen kabin memurluğunu seçtiğini söyleyerek, “THY imkânları beni kendine çekti. Türkiye şartlarında en iyi yerde ve kurumda olduğumu düşünüyorum” diye konuştu.

Hedef: Çinli yolcu
Seda Yüksel ise Ankara Üniversitesi Çin Dili ve Edebiyatı mezunu. Yüksel, “En yakın gelecekte Çin seferlerine gitmeyi amaçlıyorum. Böylece kendimi geliştirirken THY’ye daha fazla Çinli yolcu kazandırmayı amaçlıyorum” diye konuştu.

Güven veren ilk müdahale cihazı
Uçak içinde yolcuların karşılaşabileceği sağlık sorunlarında neler yapılabileceğini de uluslararası yeterliliğe sahip eğitmenlerden öğrenen hostes adayları, kalp masajı, suni solunum ve elektroşok gibi müdahale yöntemlerini de görüyor. Uçuşta yaşanabilecek acil sağlık sorunlarına uygulanacak yardım tekniklerini ve THY’nin her uçağında bulunan ‘Defibrilatör’ adlı ilk müdahale cihazını öğrenen hostesler, böylece 16 saat teorik, 8 saat pratik ilkyardım dersi alıyor. Hosteslerin eğitim sonunda Sağlık Bakanlığı İlk Yardımcı Sertifikası kazandığını belirten Yonca Ceylan, “Valilikten alınan özel izinle uçağa çıkan kabin memuru aldığı eğitimim uygulamasını da yapar” diye konuştu.

 Üniforma ve diksiyon 
Hosteslerin son aşamada üniforma eğitimi aldığını vurgulayan eğitmen İlknur Aktunç, “Havacılıkta üniforma özel bir tasarım ürünüdür. Kumaş esnek, rahat, aleve dayanıklı ve leke tutmayan türden olmalıdır. Yolcular güvende olduklarını hissetmek isterler. Bu da kabin memurunun jest, mimik ve görünüşüyle olur. En önemlisi ise gülümsemektir. Üniformanın ayrılmaz parçası gülümsemektir” dedi. (Gökhan Karakaş/Milliyet)

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR