Son yirmi yılda düşük maliyetli hava yolları popüler bir ulaşım alternatifi halini aldılar. Eurocontrol tarafından hazırlanan rapor ile düşük maliyetli hava yolu taşımacılığının son on yıldaki büyümesi ve değişen yapısı ele alındı.
Düşük maliyetli hava yolu şirketlerinin temel ortak noktası sunduğu hizmetleri temel düzeyde tutarak işletme ve operasyon maliyetlerini düşük seviyelerde tutmak. Bu amaçla uçtuğu rotalardan kullandığı uçaklara kadar bir çok ortak noktayı paylaşan hava yollarının bir diğer önemli özelliği ise daha düşük kullanım ücretleri talep eden ikincil havalimanlarını tercih etmesi.
Tek tip uçaklarla kısa ve orta menzilli hatlarda uçan düşük maliyetli hava yollarında son on yıl da sunulan hizmetler değişmeye başladı. Bunların arasında en önemli yer ise uçak tercihini de etkileyen uzun menzilli hatlara uçulmaya başlanması oldu.
Tek tip ve ortalama 150 koltuk kapasiteli uçakları kullanan şirketler bakım, onarım ve işletme maliyetlerinde önemli kazançlar elde ediyor. Ancak yıllar içerisinde değişen pazar ile birlikte düşük maliyetli hava yolları artık uzun menzilli hatlarda da boy göstermeye başlıyorlar. Eurowings, Level ve Norwegian bunun en büyük örnekleri arasında yer alıyor.
Büyümenin Adresi Düşük Maliyetli Hava Yolları Oldu
2007-2016 yılları arasında en hızlı büyüyen havacılık pazarı düşük maliyetli hava yollarının oldu. Bu dönemde düşük maliyetli hava yollarının toplam uçuşları yüzde 61 artarken geleneksel hava yollarının uçuşları yüzde 10 azaldı.
2007 yılında tüm uçuşlardaki payı sadece yüzde 19 olan düşük maliyetli hava yolu şirketleri 2016 yılına gelindiğinde pastadaki payını yüzde 30’a çıkardı. Aynı dönemde geleneksel hava yollarının payı yüzde 59’dan yüzde 53’e geriledi.
İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa Avrupa’da düşük maliyetli hava yolu trafiğinin en yüksek olduğu ülkeler. İspanya ayrıca bu ülkeler içinde düşük maliyetli hava yollarının geleneksel hava yollarından daha popüler olduğu tek ülke. Eurocontrol’e göre Avrupa’da düşük maliyetli hava yolları tarafından kullanılan havalimanları arasında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’da yer alıyor.
[gview file=”https://www.bagimsizhavacilar.com/wp-content/uploads/2017/06/low-cost-aviation-infographic-2016.pdf”]