19 Mayıs 2016 günü Paris – Kahire seferini yaparken Akdeniz açıklarında düşen Egypt Air’e ait 2003 yapımı Airbus 320 tipi uçağının kesin düşüş nedeni hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.
Geçtiğimiz günlerde kazayla ilgili iddialar yeniden gündeme geldi. Wall Street Journal’da yayınlanan yeni iddialara göre Fransız araştırmacılar, uçağın düşmesine yol açan kokpitteki yangının, ‘yüksek basınçlı oksijen sızıntısından kaynaklanıyor olabileceğine’ inanıyorlar.
Henüz kazanın nihai raporu yayınlanmamış olsa da uzmanlar bir kaç problemin üzerinde duruyorlar.
Düşmeden hemen önce uçaktan alınan mesajlarda kokpit penceresi sıcaklık sensörü, tuvaletlerdeki ve aviyonik bölmedeki duman dedektörlerinin etkin durumda olduğu görüldüğü belirtildi.
Mısır Uçak Kaza Soruşturma Komitesi ise 2016 yılında, uçakta hayatını kaybeden insanların kalıntılarında patlayıcı madde izlerinin bulunduğunu ve bir bombanın karıştığını öne sürdüğünü bildirmiş ve soruşturmanın genişletilmesi için Mısır Savcılık Bürosuna devredildiyse de aradan geçen 3 yıla yakın sürede bir ilerleme kaydedilemedi.
Fransa hava güvenliği araştırmacısı olan Bureau d’Enquetes et dAnAnalyses (BEA), Temmuz 2018’de uçakta kokpit yangını olduğuna ve soruşturmanın Mısır otoriteleri tarafından “korunduğuna” dair inancını belirten bir açıklama yaptı. Wall Street Journal tarafından bir Fransız adli soruşturması sürecinde elde edilen belgeler, uçağı düşüren nedenin muhtemelen yangından önce bir oksijen sızıntısı olduğunu gösteriyor.
Söz konusu belgelerde, uçağın son beş uçuşunda bir dizi hata kaydedildiği ve uçak tarafından gönderilen otomatik mesajların Egypt Air pilotları ve havayolunun teknik merkezi tarafından büyük ölçüde göz ardı edildiği ortaya çıkıyor. Uçağın son bir kaç seferinine de ilgili ekipler bazı problemlere müdahale edildiği ve hatta son seferinde uçağın Kahire’den ayrılmaması gerektiği iddia ediliyor. Yine belgelere göre uçağın tuvalet duman dedektörleri, devre kesiciler ve uçağın klima sisteminde ilgili arızalar vardı. Fransız araştırmacılar buna ait verilerin, kokpit kayıt cihazında kayda geçtiğine inanıyorlar.
Araştırmacılar uçağın son seferinde pilotların, yangın ihbarında bulunmasından kısa bir süre önce yüksek basınçlı oksijen sızıntısının yaşandığını düşünüyorlar. Belgelere göre, olay sırasında tuvaletteki bir duman dedektörü aktif duruma geçti, ardından yolcular yangından kaçınmak için – kuvvetle muhtemel- uçağın arkasına doğru toplu bir şekilde hareket etti. Arkasından kısa bir süre sonra da uçak düştü.
Gazete, Fransa ve Mısır arasındaki anlaşmazlığın, otoriter bir ulusun soruşturma yapmayı reddetmesi veya bir kazaya karışan diğer ülkelerin kanıtları incelemesine izin vermemesi durumunda ortaya çıkan zorlukların altının çizildiği belirtildi. Soruşturma savcısının uçağın kayıt cihazlarından bilgi edinme girişimleri, başlangıçta uluslararası havacılık kuralları tarafından engellendi ve ancak bir arama emri gerçekleştirildikten sonra elde edildi