Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Endonezya Ulusal Ulaşım Emniyeti Komitesi, arızalı sistemin Sriwijaya hava kazasına katkıda bulunup bulunmadığını araştırıyor

Endonezya hava kazaları araştırma uzmanı, motor gücünü otomatik olarak kontrol eden oto yakıt kontrol sistemindeki bir sorunun, 9 Ocak’taki Sriwijaya Hava kazasına katkıda bulunup bulunmadığını araştırıyor.

Ulusal Ulaşım Emniyeti Komitesi (KNKT) araştırmacısı Nurcayho Utomo, Boeing 737-500’ün otomatik gaz sistemi ile ilgili bir sorunun birkaç gün önceki bir uçuş sonrasında rapor edildiğini söyledi.

Reuters’a verdiği demeçte, Bakım günlüğünde teknisyene birkaç gün önce otomatik az sisteminde bir arıza raporu geldiği ama ne tür bir sorun olduğunun bilinmediğini söyledi. CVR’in (kokpit ses kaydedici) bulunması ve pilotlar arasındaki tartışmanın, ne hakkında konuştuklarının tespiti halinde sorunun ne olduğu öğrenilebilecektir belirtildi.

Otomatik gaz sistemiyle ilgili bir sorunun kazaya neden olup olmadığının belirsizliğini koruduğu ve bakım günlüğünde ortaya çıkan diğer sorunların bilinmediği ayrıca belirtildi.

Bir uçağın çalışmayan bir otomatik gaz sistemi(autothrottle) ile uçurulması kabul edilebilir çünkü pilotlar bunun yerine gaz (güç)sistemini manuel olarak kontrol edebilirler.

Sriwijaya, KNKT tarafından resmi bir açıklama yapılmadan önce soruşturmayla ilgili teknik konularda yorum yapamayacağını söyledi. Kazadan sonraki 30 gün içinde uluslararası standartlara uygun bir ön rapor verilmesi beklenmektedir.

Uçağın uçuş veri kaydedicisi (FDR) kurtarıldı ve araştırmacılar tarafından çözümlendi, ancak Java Denizi’nde kaza yerinde CVR’nin bellek birimi için su altı araştırması devam etmektedir.

Soruşturmaya yakın kaynaklara atıfta bulunan Wall Street Journal (WSJ) Perşembe günü, FDR verilerinin, Cakarta’dan kalkış sonrası tırmanış esnasında uçağın motorlarından birinde otomatik gaz sisteminin düzgün çalışmadığına ilişkin verilerin tespit edildiği bilgisinin verildiğini bildirdi.

WSJ, autothrottle sistemini kapatmak yerine, pilotların bu durumda uçmaya çalıştıklarını belirtti. Bu durum ise, motorlar arasında güçte önemli farklılıklar yaratacağından uçağın kontrolünü zorlaştırabilir.

Haberde yer alan bilgiler çok kısıtlı olduğundan konu üzerinde yorum yapmak bizleri yanlışa götürecektir. FDR verilerinin analizi kazaya neden olan sebepleri ortaya koyacaktır. CVR verilerine

ulaşılabilmesi halinde analiz oldukça kolaylaşacaktır. Her şeye rağmen CVR kayıt belleği bulunamasa bile sağlıklı FDR verilerinin sonuca gidebilmek için yeterli olacağı değerlendirilmektedir.

Tüm Boeing kullanıcıları gibi bizim gibi ilgi duyanlar kaza hakkında doğru yorum yapabilmek için verilerin ve bilhassa Kaza Ön Raporunun yayınlanmasını bekliyor olacağız. Yaklaşık bir senedir devam eden pandemi süreci tüm sektörleri etkilediği gibi havacılık sektörünü de çok ciddi şekilde etkilemektedir. Havacılık işletmeleri için azalan uçuş frekansı bir avantaja dönüştürülmesi için simülatör eğitimlerinin tüm tedbirlerin alınarak devam ettirilmesi çok önemlidir. Bu yapılamadığı takdirde gelecekte çok daha üzücü olaylar sektörümüzü bekliyor olacaktır.

Sağlıkla Emniyetli Uçuşlar dileriz

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot (E)

Kaza İnceleme Uzmanı

 

 

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR