Bakanlar Kurulu, “Ercan Havaalanı Projesi” ihalesini alan, büyük ortağının Türkiye’de faaliyet gösteren ve Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taş Yapı firması olan T&T şirketi’nin ihaleyi planlanan sürede ve eksiksiz tamamlanması amacıyla, ülkemizde uluslararası standartlara uygun teknik ekip ve ekipman bulunmamasını gerekçe sunarak “özel izin” verdi.
Kıbrıs Postası’nda yer alan özel habere göre KKTC Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz yıl açılan “Ercan Havaalanı Projesi” ihalesini alan T&T Şirketi’nin ihaleyi planlanan sürede ve eksiksiz tamamlanması amacıyla, ülkemizde uluslararası standartlara uygun teknik ekip ve ekipman bulunmamasını gerekçe sunarak “özel izin” verdi.
“Ercan Havaalanı Projesi” ihalesini alan T&T şirketine verilen “özel izin” gerekçesi konusunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, ülkemizde var olan kapasitenin değerlendirilmesi konusunda İnşaat Encümeni’nin ve Planlama İnşaat Dairesi’nin yetkili olduğunu söyledi.
Dürüst, Bakanlar Kurulu’nun T&T Şirketi’ne “özel iznin”, ülkemizde olmayan imkan ve tekniklerin kullanılması ve projenin zamanında tamamlanması amacıyla verildiğini kaydetti.
İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, T&T Havalimanı İşletmesi’nin Ercan Havalimanı’nın pist ve tünel inşaatında usulsüz olarak işçi çalıştırdığı ve Kayıt ve Denetim Yasası’nın ihlal edilmesine göz yumulduğu ayrıca İnşaat Encümeni ekiplerince yapılmaya çalışılan denetimlerin ise engellendiği iddia edilmişti.
Bakanlar Kurulu’nun 16 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete yayınlanan kararına göre T&T Havalimanı İşletmesi’ne verilen “özel izin” ile, şirketin yurtdışından getirdiği ekip ve ekipman kullanımı yasallaştırıldı.
16 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, önergede belirtilenler ışığında “Ercan Havaalanı İşletme Haklarının Devri İhalesi” ile T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat ve Sanayi Ticaret Şti. Ltd’nin işletmesine yeniden yapılandırması amacıyla devredilen Ercan Havaalanı’nın “Ercan Havaalanı Projesi” kapsamında T&T şirketi tarafından inşaatın planlanan sürede tam ve eksiksiz olarak, uluslararası standartlarda tamamlanması özel bilgi, beceri, ihtisas ve KKTC’de bulunmayan teknik ekip ve ekipman ile teknolojik donanım gerektirmesi sebebiyle 19/1998 sayılı Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim Yasası’nın 19’uncu maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca, Taşyapı şirketine Ercan ihalesi kapsamında belirtilen Ercan Havaalanı yeni yatırımları tamamlanıncaya kadar “özel izin” verilmesine karar verdi.
“Ercan Havaalanı Projesi” ihalesini alan T&T şirketine verilen “özel izin” gerekçesi konusunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst yaptığı açıklamada, ülkemizde var olan kapasitenin değerlendirilmesi konusunda İnşaat Encümeni’nin ve Planlama İnşaat Dairesi’nin yetkili olduğunu söyledi.
Dürüst, Bakanlar Kurulu’nun T&T Şirketi’ne “özel iznin”, ülkemizde olmayan imkan ve tekniklerin kullanılması ve projenin zamanında tamamlanması amacıyla verildiğini kaydetti.
“ÜLKEMİZDEKİ KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ İNŞAAT ENCÜMENİ VE PLANLAMA İNŞAAT DAİRESİ’NİN GÖREVİ”
“Ercan Havaalanı Projesi” ihalesini alan T&T şirketine verilen “özel izin” gerekçesi konusunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, ülkemizde var olan kapasitenin değerlendirilmesi konusunda İnşaat Encümeni’nin ve Planlama İnşaat Dairesi’nin yetkili olduğunu söyledi. Ülkemizdeki mimarlar, müteahhitler ve temsilcilerinin İnşaat Encümeni’nde bilgisi olduğunu ifade eden Dürüst, “Bakanlar Kurulu izin vermişse bu izni Ercan Havaalanı inşaatı sürdüğü sürece bu ülkede olmayan imkan ve tekniklerin kullanılması adına vermiştir. Yerli birçok müteahhitten hizmet alınmaktadır. Devletin orada her gün kaybı var. Tıkanan süreci 2018’e yetiştirmek adına oradaki anlayışı artırmamız gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.
“PROJE 2018’DE TAMAMLANACAK”
2018’in ikinci yarısında Ercan Havaalanı Projesi’nin tamamlanacağını ve kurdelenin kesileceğini sözlerine ekleyen Dürüst, projenin çok büyük bir proje oluğunu belirterek, “Yeni terminal binası yaklaşık 1 ay sonra dışarıdan bakıldığı zaman yükselen bina olarak görülecek. Toplamda 180 bin metrekare; 128 bin metre karesi kapalı alan 21 bin metre karesi açık alan olacak şekilde planlandı” dedi.
“HER HANE GELİRİN YÜZDE 47,8’İ DEVLET KASASINA GİRECEK”
Gelir paylaşımının 17 Şubat tarihi itibariyle başladığını ifade eden Dürüst, devlet kasasına paranın sözleşme gereği gelir paylaşımının başladığı ayı müteakip 3’üncü aydan paranın kasaya düşeceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ne kadar para düşecek bilmiyorum. Buna oluşturulan komite karar verecek. Oradaki her hane gelirin yüzde 47,8’i devlet kasasına girecek. Büyük bir anlaşma yapıldı ve 25 yıl devam edecek. Geliri denetleyen devlettir, otorite devlettir. Orada 2 tane denetim var. Biri inşaatın denetlenmesini üstlenen Ulaştırma Bakanlığı diğeri de mali denetimi üstlenen Maliye Bakanlığı. Yapılan inşaatların denetlenmesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından kontrol ediliyor. Her 15 günde rapor geliyor. Mali denetim ise maliye bakanlığının denetiminde…”