Avrupa Komisyonu, KKTC’deki Ercan havaalanının faaliyette olması nedeniyle Avrupa Hava Güvenliği Ajansı EASA`nın son bulgularının Lefkoşa FIR hattında yüksek riskin devam ettiğini onayladığını bildirdi.
AB Haber’de yer alana habere göre Avrupa Parlamentosu üyesi Kıbrıslı Rum Costas Mavrides’in Ercan havalimianı faaliyetleri, güvenlik ve emniyet konularında yolcuların güvenliği için riskler ve tehlikelerle ilgili sorusunu Komisyon adına Komiser Violeta Bulc yanıtladı.
Mavrides, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında devam etmekte olan yeni havacılık anlaşması görüşmeleri nedeniyle Avrupa Komisyonu’nun aracılığını istedi.
Komiser Bulc 17 Ağustos tarihli yanıtında, Komisyon`un Lefkoşa FIR hattında havacılık güvenliğiyle ilgili endişelerin farkında olduğunu belirtti. Komisyon, 2008`de (2008/157) aldığı bir kararda Konsey`e, Türkiye Cumhuriyeti`yle Katılım Ortaklığı`nda yer alan koşullar, öncelikler ve ilkeleri, Türkiye`nin `Güney Akdeniz bölgesinde hava güvenliğinin uygun düzeyde olmasını garanti etmek için havacılık alanında gerekli iletişimi sağlaması` hatırlatmış, Konsey kararında, bunun kısa dönem öncelik olduğu, Komisyon`un bu güvenlik yetersizliğine bir çözüm bulmaya verdiği önemi gösteriyor denilmişti.
Komiser ayrıca yakın zamanda Komisyon`un Avrupa Hava Güvenliği Ajansı`ndan (EASA) bu hava trafik yönetimi endişelerini incelemesini istediğini ve Ajansın bulgularının bölgede yüksek risk oranının devam ettiğini onayladığını ifade etti.
Violeta Bulc, soruya yanıtında, faaliyetlerle ilgili tedbirlerin tehlikeyi azaltmasına rağmen bu durumun uzun vadede uygulanabilir olmadığına işaret etti.
Bulc, Komisyonun bu güvenlik konularına çözüm bulmak, işlevsel çareler bulmak amacıyla ilgili otoritelerle görüşmelere yardımcı olacağını bildirdi.
Komiser Bulc, “Daha genel olarak Komisyon, Avrupa Birliği ve üçüncü ülkeler arasında yer alan bütün hava ulaşım anlaşmaları, üçüncü ülke adına onaylanması anlamında , bütün üye devletlere Anlaşma`nın uygulanmasında eşit uygulama yükümlülüğü veriyor. Gelecekte Türkiye ile yapılacak herhangi bir anlaşma, bu anlamda farklı olamayacak” şeklinde konuştu.
AB Konseyi Kararı`nda, Komisyon`un Avrupa Birliği ve üye devletler adına Türkiye`ye karşı doğrudan herhangi bir yasal başvuru yapamıyor. Olabilecek en uygun yasal harekete geçme, Avrupa Birliği`nin değil Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye`nin üye olduğu ICAO`nun bir üyesi olarak Madde II, Bölüm 1, 1944 Uluslararası Hava Transit Hizmetleri Anlaşması çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapılabiliyor.
Kıbrıs`ta kayıtlı bütün uçakların Türkiye üzerinden geçmesinin reddedilmesi, Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti`ndeki hava trafik kontrol merkezleri arasında iletişim olmaması Ulaşım Politikası Faslı`nın dondurulmaya devam edilmesine neden olarak Türkiye`nin İlerleme Raporu`nda görülüyor. Ulaşım Faslı, 11 Aralık 2006`da Konsey tarafından kabul edilen Türkiye`yle ilgili kararlardaki sekiz fasıldan biri idi ve 14/15 Aralık 2006`da AB Konseyi tarafından uygun bulunmuştu.
Bu sınırlamalar kaldığı sürece Türkiye bu fasılla ilgili müktesebatı tam olarak uygulayamıyor.
Ercan havaalanı 1974`ten bu yana KKTC’nin tek sivil havaalanı olarak kullanılıyor.
Aralık 2009`da Avrupa Komisyonu Eurocontrol`un yardımıyla,Lefkoşa ve hava kontrol merkezleri arasında Lefkoşa Uçuş Bilgi Bölgesi`nde iletişim eksikliğine teknik bir çözüm bulunması için taraflara öneride bulunmuş, Birleşmiş Milletler çerçevesinde adada kapsamlı bir çözüm beklenirken bölgede güvenlik konularına çözüm bulmayı istediğini belirtmişti.
Türkiye’nin tutumu dolayısıyla Avrupa Komisyonu bu yaklaşım konusunda, bir sonra atılabilecek adımlar konusunda ICAO Avrupa ve Kuzey Atlantik Ofisi’yle (ICAO EUR/NAT) iletişime geçti.