FAA Yöneticisi Steve Dickson, 20 Kasım’da Dubai Hava Şovu’nda MAX uçağına geçiş eğitiminin bir parçası olarak simülatör eğitimini de içereceğini ifade ederek “şu anda söylemek imkansız” dedi. Bunu simülasyon sonuçlarının belirleyebileceğini belirtti.
Boeing, beş ay içinde meydana gelen iki kaza sonrasında MAX uçuş kontrol bilgisayarı yazılımında yapılan revizyonların ve ortaya çıkan ilgili eğitimi revize etmenin son aşamada olduğunu açıkladı.
MAX’ın tekrar uçmasının güvenli olduğunu gösterme çabası, Boeing’in hem mühendislik hem de uçuş simülatörlerinde pilotlar tarafından yapılan değişikliklerin doğrulanması çabasının ardından Boeing’in bir sonraki adımları arasında. Dickson, pilotların çoklu arızaları önceliklendirmesi ve yönetmesi gereken yüksek iş yükü senaryolarını içeren testlerin “önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleşebileceğini” söyledi. Diğer adımlar, değişikliklerin ayrıntılandırılması ve bir sertifikasyon uçuşunun gerçekleştirilmesi ve tüm dokümantasyon incelemelerinin tamamlanmasını içeriyor.
Gözden geçirilmiş eğitim modülleri de doğrulanmalıdır. 737’nin önceki nesillerinden MAX’e geçiş yapan pilotlar için zorunlu eğitimin bir parçası olarak görüneceği yerdir. Uçuş Standardizasyon Kurulu’nun Gözden geçirilmiş önceki taslakları zorunlu simülatör eğitimini içermiyordu, ancak daha sonra MAX uçuş kontrol yazılımı üzerinde çalışmalar yapıldı ve simülatör eğitimi gerekebileceği düşünülüyor.
Yeni eğitim, MAX’ın manevra özellikleri artırma sistemi (MCAS) uçuş kontrol özelliklerini kapsayan modülleri içerecek. Kaza raporunda da yer aldığı gibi MCAS, her iki MAX kazada da rol oynadı ve düzenleyicilerin mantığındaki değişiklikleri önermelerine yol açtı. Bu değişiklikler, otomatik STOL önleyici sistemin gerçek durumda kumanda vermesini sağlayacak şekilde çalışmasını gerçekleştirecektir. Her iki kaza öncesinde hatalı sensör verileri MCAS’yi tetikleyerek, uçuş ekibini de şaşırtan kontrol edilemeyen dalış kumandası vermesine yol açtı.
MCAS, MAX uçuş dökümanlarında yer almadı ve geçiş eğitimine dahil edilmedi.
Dickson, FAA’nın MAX’in uçuşa geri dönüş çabasında herhangi bir zaman çizgisini takip etmediğini vurgulayarak “Çok düzenli ve doğru yolda olduğumuzdan emin olacağız” dedi.
Haberde, FAA tarafından kaza sebebinin MCAS’in uygun çalışmaması olduğu, MAX uçağına geçiş için simülatör eğitiminin gerekebileceği ve MCAS sistemine dökümanlarda yer verilmemesinin hata olduğunu ifade etmesi açıkça yer almaktadır.
FAA’nin bu gün açıkça kabul ve ifade ettiği konuların 10 Mart 2019’dan bu yana paylaştığımız yazılarımızda tamamının yer aldığı görülecektir.
Emniyetli Uçuşlar dileriz.
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot ( E )
Kaza Araştırma Uzman