Federal Havacılık İdaresi (FAA) ve Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), yeni uçakların sertifikasyonu konusunda işbirliklerini güçlendireceklerini duyurdu.

Haziran ayı başlarında Berlin havacılık zirvesinin oturum aralarında konuşan Avrupa EASA’nın yeni direktörü Florian Guillermet, FAA ile görüşmeler için Washington’a gideceğini, amacın FAA ile karşılıklı anlaşmalar sağlamak olduğunu söyledi.

Denetimler artırılacak ve bilgi paylaşımı daha yaygın hale getirilecek.

FAA yöneticisi Mike Whitaker, “Gelecek on yıla baktığımızda, uluslararası ortaklarımızla bilgi paylaşımına ve işbirliğine dayalı birleşik bir stratejik yön oluşturmak, küresel havacılık sistemimizin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayacaktır” dedi.

Florian Guillermet, uluslararası havacılık düzenleyicilerinin birlikte çalışmasının ve emniyet ihtiyaçlarının her zaman karşılanmasını sağlamanın her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyor.

“Havacılık sektörü, ticari uçuşun başlangıcından bu yana en hızlı değişim dönemini yaşıyor. Sektörün daha sürdürülebilir hale getirilmesi için yeni teknolojilere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Yapay zeka alanında olduğu gibi diğer yenilikler de hızla ortaya çıkıyor ve iş gücünde nesiller arası bir değişime tanık oluyoruz. Uluslararası havacılık düzenleyicilerinin değişimi desteklemek ve emniyet ihtiyaçlarının her zaman karşılanmasını sağlamak için birlikte çalışması her zamankinden daha önemli.”

Guillermet geçen hafta Reuters’e verdiği demeçte,” FAA’nın Avrupalı ​​uçak üreticisi Airbus’unkiler de dahil olmak üzere güvenlik denetimlerinde gözlemci olarak hareket etmesini önereceğini ” belirtmişti.

EASA ve FAA ayrıca emniyet gözetimi konusunda bilgi paylaşımını güçlendirmeyi ve her kurumdan teknik uzmanları “risk temelli bir yaklaşım benimseyerek tekrarlama çabalarını azaltmak için birlikte çalışmaya ve birbirlerine güvenmeye” teşvik etmeyi taahhüt etti. Haziran ayının başında Guillermet, Boeing’te yaşanan olaylardan sonra emniyeti ve kaliteyi artırmasını sağlamak için FAA tarafından alınan önlemlerden haberdar olduğunu iddia etti.

“Bu eylem planının nasıl uygulandığına dair görünürlüğümüz var. Uzman bakış açımıza göre bu doğru yönde gidiyor”

FAA, MAX’ın sertifika bekleyen iki yeni çeşidini, MAX 10 ve MAX 7’yi yakından inceliyor; bu modeller, Boeing’in Ocak ayında emniyet muafiyeti talebini iptal etmesi ve buzlanmayı önleyici bir rapor sunmasının ardından sertifikalandırılması yavaş olan MAX 10 ve MAX 7’yi yakından inceliyor. Sorun ise motor kaputunun aşırı ısınmasına neden olabilecek sistem.

Öte yandan, 22-26 Temmuz’da gerçekleşecek Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarından önce A321XLR’nin EASA tarafından sertifikalandırılacağına dair iddialar var.