“İklim ve dayanıklılık yasasının 301. maddesi uyarınca” karbondan arındırma yol haritasını hükümete resmi olarak sunan ilk sanayi sektörü olan havacılık sektörü, ana oyuncularla yakın işbirliği içinde “altı aylık çalışmanın sonuçlarını” 14 Şubat’ta sundu. Ulusal düşük karbonlu kalkınma stratejisi (SNBC) tarafından belirlenen CO2 emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmak için uygulanacak eylemleri belirleyen ayrıntılı bir karbondan arındırma yol haritasının geliştirilmesi konusunda sektördeki ve enerji sektörü temsilcilerinin katılımı  Ulusal Havacılık ve Ticaret Federasyonu’na ( FNAM ) göre, Fransız Havalimanları Birliği ( UAF ) ve “sektörün enerji dönüşümü için desteği elzem olan” Ulaştırma Bakanlığı’na raporlarını sunan Groupement des Industries Françaises Aéronautiques et Spatiales (GIFAS), “Fransız havacılık sektörü geçmişte yenilik yapma yeteneğini gösterdi. Herkes için erişilebilir, daha emniyetli hava taşımacılığına doğru ilerlemek ve enerji verimliliğini artırmak için teknolojik ve operasyonel gelişmeleri aynı anda gerçekleştirilecek.” açıklamasında bulundu.

Hava taşımacılığı artık bir kez daha “gerekli ekolojik geçişte tam olarak yer almaya” kararlı, ortak basın açıklamasını özetliyor. Hedef: “Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından Ekim 2022’de yapılan LTAG (Uzun Vadeli Arzulanan Hedef) Taahhüdüne uygun olarak 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü elde etmek.”

Bilimsel çalışmalara dayanan bu yol haritası, enerji verimliliği açısından daha ekonomik, daha az gürültülü ve kütleli yeni teknoloji uçakların tasarımı ve konuşlandırılması da dahil olmak üzere çeşitli kaldıraçları etkinleştirerek “bu hedeflerin gerçekçi, güvenilir ve ulaşılabilir olduğunu gösteriyor.” Yeni karbonsuz yakıtların kullanılması için gerekli yatırımlar konusunda devlet desteği esas olacak. Ayrıca “hava seyrüseferi açısından temel operasyonel çabaların yanı sıra havalimanı altyapılarının gerekli uyarlamasının” yürütülmesi de gerekli olacak.

Fransa, “geride kaldığı için” bu çifte fırsatı değerlendirmelidir; bunlar, egemen bir karbonsuz yakıt sektörünün gelişimi, Fransa’da ve Avrupa’da dünyaya pazarlanan yeni nesil düşük karbonlu uçakların sanayileşmesini sağlayacak. Böylece hava taşımacılığının küresel ölçekte karbondan arındırılmasının önünü açarken, enerji egemenliği ve teknolojik liderliği  ortadan kalabilecek.

GİFAS açıklamasının devamında,” Hedeflenen yol haritası,”eyahat özgürlüğünü koruyan ve vatandaşların bölgesel sürekliliğini ve hareketlilik ihtiyaçlarını garanti eden ve aynı zamanda Fransız ekonomisinin gelişimini ve çekiciliğini destekleyen somut çözümlerin varlığını göstermektedir . Hava taşımacılığının demokratikleşmesinin sürdürülebilirliği, hava taşımacılığı sektörü, Devletin desteğiyle, belirlenen karbondan arındırma kaldıraçlarını harekete geçirebildiği ve finanse edebildiği zaman mümkündür. Ayrıca, Fransız ekonomisinin egemenliğinde ve dinamiklerinde rolü iyice yerleşmiş olan Fransız hava sektörünün rekabet gücünü korumak için bu yol haritasının hızlı bir şekilde uygulanması şarttır.“ ifadeleri yer aldı.

Yanıtlardan bazıları aynı gün, Fransa’da SAF sektörü üzerine bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyen Fransa Hükümeti tarafından yayınlandı. “2050’ye kadar sıfır emisyon” hedefine ancak ” mükemmel koordinasyon” ile ulaşılabilir. Sektördeki tüm oyuncuları sürdürülebilir yakıt üreticileri, uçak üreticileri, havalimanı oyuncuları ve havayolları diye tanımlayan  hükümetin Enerji, Ulaştırma ve Sanayiden sorumlu Bakanların başkanlık ettiği bu çalışma grubu, “Hem sürdürülebilir yakıtların üretilmesi hem de biyoyakıtların etkin bir şekilde kullanılması ve uçak yapımı açısından ortak hedefleri paylaşmak amacıyla değer zincirindeki tüm oyuncuları düzenli olarak bir araya getirmeyi amaçlıyor. ve  %100 sürdürülebilir havacılık yakıtları ile uçmayı için onayladı.”

Söz konusu projeyle, “Sürdürülebilir havacılık yakıtları için bir Fransız üretim sektörünün geliştirilmesi” planlanıyor ve “sürdürülebilir havacılık yakıtı üretim süreçleri için demonstrasyon projelerini ve bir üretim projesini endüstriyel yatırım karar aşamasında devreye sokmak için gerekli süreç ön mühendislik çalışmalarını finansal olarak destekleniyor.”