Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Fraport CEO’su Stefan Schulte : “Bugün hiçbir havayolu şirketi dört yıl önceden plan yapmıyor; biz de yapmıyoruz”

Fraport CEO’su patronu Stefan Schulte, Alman Havacılık medyasından aerotelegraph.com internet sitesine konuştu.

Schulte şunları söyledi;

Havacılık endüstrisi iki yıldan fazla bir süredir kriz modunda. Hala işinizden zevk alıyor musunuz?
Stefan Schulte: Çok. Havacılık bir bütün olarak büyük zorluklarla karşı karşıya ve bu endüstrinin çok ötesine geçiyor. Bu zorlukları memnuniyetle kabul ediyorum.

Frankfurt Havalimanı, Hessen’de değişen kurallara uygun olarak maske zorunluluğunu kaldırdı. Ancak yolcuların maske takmaya devam etmeleri istendi. 
Hemen hemen tüm gezginler ve ziyaretçiler şu anda maske takıyor. Ancak insanlar diğer durumlarda maske takmamaya alıştıkça bu durum önümüzdeki birkaç ay içinde değişebilir. Ancak, bunun şu anda hala yapıldığını açıkça memnuniyetle karşılıyoruz.

Tedbirlerin yavaş yavaş kaldırılması şirket olarak Fraport için de bir rahatlama mı?
Şart değil. Örneğin uçuş operasyonlarına bakacak olursak birçok kural hala yürürlükte. Bu da havalimanındaki süreçlerde bir zorluk. Dijital giriş kayıtları, dünya çapındaki seyahat kısıtlamaları gibi ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bu, bir ülkeden diğerine havalanıp uçamayacağınız anlamına gelir. Bu, check-in sırasında ve diğer alanlarda da süreçleri yavaşlatır. Normal bir durumda olmaktan çok uzağız.

“Şu an uzun bir aradan sonra ilk kez uçan yeterince insan var.”

Bunu Paskalya tatili için de mi söylüyorsunuz?
Evet. Zor bir durumdan geliyoruz. Hızlanma eğrisindeyiz ve aylardır personel işe alıyoruz. Bu durumda yetkililer, hizmet sağlayıcılar, havayolları ve havaalanları gibi birçok oyuncu tek bir ürün üzerinde birlikte çalışır. Her yerde yeterince iyi eğitimli personel olmadığı için önümüzdeki haftalarda ve aylarda bekleme süreleri veya darboğazlar yaşayacağız. Anahtar kelime güvenlik kontrolleri, sınırlar, yer hizmetleri. Ayrıca, hala birçok güvensiz ve hazırlıksız gezgin var. Bu nedenle, ortaklarımızla birlikte tüm kanallarda iyi bir seyahat hazırlığı için önemli ipuçları ve bilgiler paylaşıyoruz.

 İnsanlar yine çok daha fazla uçuyor.
Ama hala uzun bir aradan sonra ilk kez tekrar uçan yeterince insan var. O zaman o kadar deneyimli değiller ve her şeyden önce huzursuz oluyorlar. Birkaç yıl sonra güvenlik kontrolü gibi noktalarda bile süreçte pratik yapmıyorsunuz. Bir de her hizmet sağlayıcının tam kadro çalışmadığı gerçeği varsa, bu şu anlama gelir: Paskalya’da, Whitsun’da ve yaz aylarında bu hepimizden, özellikle de yolcularımızdan biraz hoşgörü ve iyi niyet talep edecektir.

Hangi alanlarda?
Her noktada daha uzun bekleme süreleri beklenebilir. Çok yüksek bir yolcu bekliyoruz. Sonunda işe yarayacak, bundan eminim. Ancak sistem için zorlu bir sınav olacak. Bu nedenle, her zamankinden daha erken havaalanında olmanızı ve mümkün olduğunca iyi hazırlanmanızı, yani havayolunun ve varış ülkesinin seyahat düzenlemelerini dikkatlice öğrenmenizi, mümkünse sadece el bagajı taşımanızı, sıvı almanızı rica ettik. el bagajınızdan zamanında çıkarın ve çevrimiçi olarak veya önceki akşam kontrol edin – Tekliflerde kullanın. Tüm ipuçlarını web sitemizde özetledik.

Ancak bunun için hazırlanabilirsiniz. Bunun olması beklenebilirdi.
Bunu mümkün olduğunca yapıyoruz. Ayda yaklaşık 100 kişiyi işe alıyoruz. Ancak Almanya’daki iş piyasası sıkı.

Bu, yeterince insan bulamadığınız anlamına mı geliyor? Verdi sendikası geçtiğimiz günlerde kriz nedeniyle çok fazla insanın sektörü terk ettiği konusunda uyardı.
Sadece zaman alır. Burada, Rhein-Main bölgesinde istihdam, kriz öncesi seviyenin üzerinde. Ve çalışanların niteliklerine ve güvenilirliğine çok yüksek talepler getiren bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Sadece gerekli güvenlik izni, birinin hazır olması için birkaç hafta sürebilir. Yarın korona test merkezinde mi yoksa havaalanında mı başlasam fark eder. Ancak havacılık sektörünün temel çekiciliğinde hiçbir şeyin değişmediğine inanıyorum.

“Şu anda tedarik maliyetlerini ve malzeme darboğazlarını artırdık.”

Yine de sektör, diğerlerinden daha fazla küresel krizle karşı karşıya. Örneğin Ukrayna savaşının etkileri. Bir havalimanı işletmecisi olarak siz de bunu hissediyor musunuz?
Öncelikle şunu söylemek isterim ki, karşılaştığımız zorluklar Ukrayna halkının yaşadıklarının yanında hiçbir şey değildir. Gördüğümüz fotoğraflar bende sadece üzüntü ve şaşkınlık uyandırıyor ve hepimize inanıyorum. Ekonomik olarak, kriz bizi birkaç düzeyde etkiliyor, ancak aşırı derecede değil. Bu nedenle gelmeyen yolcuların oranına bakarsanız, yüzde bir ila iki arasında bir hacim var. Bu çok önemli değil.

Peki ya navlun?
Orada daha zor. Tedarik zincirleri pandemi tarafından ve şimdi örneğin Çin’deki sıfır korona politikası ve Şanghay’daki durum nedeniyle zaten kesintiye uğradı. Rusya meselesi ve Rus sağlayıcıların Avrupa’ya uçuş yasağının yüzde 4,5 civarında bir etkisi var. Bozulan tedarik zincirleriyle birlikte, tüm bunlar geçen yılın en yüksek değerine kıyasla yüzde on eksiye yol açıyor. Ancak bu yine kriz öncesi seviyenin yüzde 10 ila 15 üzerindeydi.

Hammaddeler de daha pahalı hale geliyor veya elde edilmesi daha zor hale geliyor. Bunu sen de hissediyor musun? Sonuçta, siz de inşa ediyorsunuz.
Şu anda tedarik maliyetlerini ve malzeme darboğazlarını artırdık. Ayrıca örneğin çelik veya sac gibi diğer malzemeleri alırsanız daha yüksek hammadde maliyeti.

“Bu sürtüşmeye yol açabilir, ama sonunda halledeceğiz.”

Bu Terminal 3’ün yapımını etkiler mi?
Tek tek malzeme gruplarında fiyatların arttığını görüyoruz. Ancak büyük bir avantajımız var ve şimdiden sipariş hacminin yüzde 70’ini devreye aldık. Çoğu zaten şantiyede. Kalan yüzde 30’un yaklaşık yüzde on puanı malzemelerle ilgilidir. Bir de kullanılabilirlik sorunu var. Bu sürtüşmeye neden olabilir, ancak sonunda Terminal 2026’yı açmayı başaracağız.

Pier G zaten tamamlandı – ama güvenilmez. Ryanair’i genişletmek amacıyla inşa edildi. Ancak Ryanair tekrar çekildi. Şimdi ne var?
Pier G, orada her şeyi yapabileceğimiz şekilde tasarlanmıştır. Schengen ve Schengen dışı uçuşları, Avrupa ve kıtalararası uçuşları yönetin. Demek istediğimiz şudur: Bunlar yalın süreçlerdir. Dinlenme salonu yok, her şey tamamen yolcu sürecine yönelik. Kaliteli alışveriş yapmak istemeyen, ancak bir içki içip seyahat teklifinden yararlanmayı tercih eden gezginler için. Bu aynı zamanda, ancak yalnızca düşük maliyetlidir. Turistik destinasyonlar da bu profile sahiptir ve kesinlikle kullanacaktır. Güzel görüşmelerimiz var, ilgi ifadeleri var.

Örneğin kimden?
Bunu sadece bir sözleşme imzalandıktan sonra söyleyebilirim. Ve: Pier G, terminalin geri kalanıyla birlikte 2026 yılına kadar faaliyete geçmeyecek. Bugün hiçbir havayolu dört yıl önceden plan yapmıyor. Biz de değiliz.

“Her zaman diğer havalimanları ile rekabet halindeyiz.”

Frankfurt’ta daha düşük maliyetli havayollarına sahip olmak ister misiniz?
Gelecekte bu farklılaşmanın artık olmayacağına inanıyorum. Çünkü bir yandan, yeni yakıtlar gibi yaklaşan sürdürülebilirlik zorlukları nedeniyle uçmak genel olarak önemli ölçüde daha pahalı hale geliyor. Ama aynı zamanda, ağ havayollarının giderek artan bir şekilde modellerini uyarlamak zorunda kalması nedeniyle. İş modelleri orada birleşiyor. Bunu, yeni markalarla ilgili teklifler oluşturan bazı eski operatörlerde de görebilirsiniz.

Lufthansa ile ilişkiniz nasıl? Bir hava yolu patronu bir keresinde bana havaalanlarının ve havayollarının doğal düşman olduğunu ama ne yazık ki birbirlerine bağımlı olduklarını söyledi. Ama birbirlerini asla anlayamayacaklar.
Bunu böyle ialgılamazdım. Ama tabii ki belli bir gerilim var. Koşullar sizi ücretleri artırmaya zorladığında, havayolları yanıt verecektir. Aynı nefeste bilet fiyatlarını artırdıklarından söz edilmiyor. Ama bu işin bir parçası. Lufthansa ile iyi bir ilişkimiz var. Birlikte çok yakın çalışıyoruz, kriz nedeniyle daha da yakınız.

Pandemiden önce Lufthansa, havayollarının merkezlerini – özellikle Frankfurt ve Münih – aktif olarak birbirlerine karşı oynadı. Bu şimdi değişti mi?
Bu kesinlikle şu anda ana konu değil. Ama biz her zaman diğer havalimanları ile rekabet halindeyiz. Almanya’da, ama aynı zamanda özellikle uluslararası düzeyde.

Peki ana rakipleriniz kimler?
Amsterdam, Paris ve Londra. Ama en yakın rakibimiz İstanbul ve Ortadoğu’daki merkezler. Oradaki koşullar tamamen farklıdır ve örneğin sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda AB’de olduğumuz gibi aynı düzenlemelere bağlı değildirler.

“Sürdürülebilirlik ve rekabetten bağımsız iklim hedefleri için Avrupa düzeyinde desteğe ihtiyacımız var”

Karbon nötrlüğü gerekliliklerini ele alırsınız. Ancak, aslında havacılık dostu olduğu düşünülen yeni hükümetten orada zaten bir miktar desteğiniz var.
farklı bir şekilde koyardım. Mutlaka havacılık dostu değil, ancak uygun takdiri alıyoruz. Koalisyon anlaşmasına bakarsak, elbette sadece memnun olduğumuz formülasyonlar yok. Ancak hava trafiğinin Almanya için önemini takdir ediyorlar. Ve sektördeki zorlukları görebilirsiniz. Federal hükümet, her şeyin rekabetten bağımsız bir şekilde tasarlanmasını sağlamak için çalışacaktır. Ayrıca iklim ile. Burada da Orta Doğu’daki merkezler aracılığıyla değil, doğrudan Almanya’dan dünyanın geri kalanına uçabilmemiz önemlidir.

Şimdi size kırmızı bir kalem verilseydi, koalisyon anlaşmasından hangi ifadeyi çıkarırdınız?
Neyse ki bu benim sorumluluğumda değil.

Tamam, ama oraya bir şeyler yazar mısın?
Sürdürülebilirlik ve rekabetten bağımsız iklim hedefleri için Avrupa düzeyinde desteğe ihtiyacımız var. İkinci nokta, intermodaliteyi nasıl daha da geliştireceğimiz sorusuyla ilgilidir. Demiryollarını desteklemek doğrudur. Ama her şeyden önce, genel ürüne bakmalısınız: havayolları, havaalanları, demiryolları – hepsinin birlikte çalışması gerekiyor. Örneğin, hava trafik vergisini artırmak istiyorsanız, sözleşmede niyet beyanı olarak belirtildiği gibi, paranın sektöre yardımcı olacağı yere geri akması gerekiyor. Örneğin, sentetik yakıtların ek maliyetlerini azaltmak için.

İster hidrojen ister sürdürülebilir yakıtlar hakkında konuşuyor olun, tüm bunları yapmak için gereken tüm yeşil enerjiyi nereden alıyoruz.

Yeni sürücülerle yeterli desteğin olduğunu düşünüyor musunuz?
Yani soru daha fazlası; ister hidrojenden ister sürdürülebilir yakıtlardan bahsediyor olun, tüm bunları üretmek için gereken tüm yeşil enerjiyi nereden alıyoruz. Ve buna uygun hızlı bir düzenleme olması gerekiyor. Şimdiye kadar, Fit for 55 yasası neyin desteklendiğini söyleyen somut düzenlemeden yoksundu. Çok az rafineri şöyle diyecek: Bu benim işim, ben sürdürülebilir yakıt üretimine giriyorum. Herkes sadece düzenleme seviyesini bekliyor. Bağlayıcı olursa, bir şey olur.

Peki ya hidrojen?
2035 veya 2040’tan önce hiçbir uçak onunla uçmayacak. Bu nedenle sürdürülebilir yakıtlar önceliğe sahiptir. Ancak sürdürülebilir yakıt üretme altyapısının aksine mevcut altyapıya uymayan altyapı, o zamana kadar inşa edebiliriz. Boru hatlarının yeniden konumlandırılacağı ilk projeler zaten var. Orada kilit bir oyuncu değiliz, ancak Frankfurt Havalimanı’nın nasıl entegre edilebileceği konusunda açıkça kararlıyız.

Frankfurt’ta olsanız bile: Fraport çok daha fazlası. Birçok uluslararası holdinginiz var. Diğer şeylerin yanı sıra, Rusya’da St. Petersburg Havaalanı ile. Savaşla, yaptırımlarla sözleşmeden çıkma şansınız yok mu?
Bu, katılımı belirli bir süre sürdürmeyi taahhüt ettiğimiz klasik sözleşme şartlarıyla ilgilidir. 2025 yılına kadar, şu anda sahip olduğumuz en az yüzde 25’e sahip olmalıyız. Sahada personelimiz yok, tabi ki yaptırımlara uyuyoruz ve sahadaki faaliyetleri durdurduk.

Mevcut küresel kriz, işletmeniz için yabancı yatırımların önemini değiştiriyor mu? Siz de Çin’den çekildiniz.
Uluslararası ticaret çok önemli bir dayanak noktasıdır. Sonucun yüzde 50’sinden fazlasını orada yapıyoruz. En son üçte ikisi bile oldu. St. Petersburg veya Çin bu kadar önemli bir rol oynamıyor. Başarı Brezilya, Peru, ABD, Türkiye ve Yunanistan’daki büyük holdinglerden geliyor. Bunu genişletmeye devam edeceğiz.

Frankfurt’ta olmaktan her zaman zevk alıyorum ve havalimanının son derece iyi geliştiğini düşünüyorum. Tıpkı şehir ve bölge gibi.

Nerede o zaman? Hangi bölgeler ilginç?
Hava trafiğinde ve diğer yandan havalimanı operasyonlarında ve özellikle verimli olmayan bir altyapıda iyi bir büyüme potansiyeli görmek istiyoruz. Bir de Orta Amerika, Güney Amerika gibi bölgeler var. Doğu Avrupa veya Hindistan da ilginç olabilir.

Brezilya’da bazı özelleştirmeler beklemede. Ülkenin en büyük ikinci havalimanı hakkında. Faiz?
Bu meşru bir soru, ancak elbette bu tür şeylerden ancak imzalanmış sözleşmeler olduğunda bahsederiz.

Frankfurt’u çok aşan işinizde kendiniz de kesinlikle çok uçuyorsunuz. Dünyada çok sevdiğiniz bir havalimanı var mı ki ‘Burası mı?
Frankfurt.

Frankfurt hariç. Yoksa hiç düşünmez misin: Ben de böyle olmasını isterim?
Elbette yeni yapılan havaalanları var. Ve farklı bir yeteneğe, farklı yüksekliklere, farklı olanaklara sahip olun. Havaalanımız tarihsel olarak büyüdü ve binalar da öyle. Ama Frankfurt’ta olmaktan her zaman zevk alıyorum ve havaalanının son derece iyi geliştiğini düşünüyorum. Bu arada, tıpkı şehir ve bölge gibi.

Stefan Schulte, 2003’ten beri Fraport için çalışıyor. Başlangıçta BT hizmetlerinden ve yatırım işinden de sorumlu olan CFO olarak görev yaptı. Nisan 2007’de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak atandı. Eylül 2009’dan beri CEO olarak görev yapmaktadır.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR